Najlepsza krajalnica – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Autor: Joanna

Krajalnica to pomocnik w krojeniu niemal każdej żywności. Sprawdzi się przy pieczywie, serach, wędlinie czy warzywach. Wybór urządzeń jest bardzo duży, m.in. krajalnice do zabudowy i wolnostojące, elektryczne i mechaniczne. Mogą różnić się nożami i pozostałym wyposażeniem.

krajalnica do chleba i bułek

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jakie są rodzaje krajalnic
  2. z czego może być wykonana krajalnica
  3. jaką moc, regulację pracy i zakres krojenia powinna mieć krajalnica
  4. jakie są noże w krajalnicy

Jaka krajalnica sprawdzi się do domu?

krajalnica graef do chleba

Krajalnice to sprzęt nietracący popularności. W RTV EURO AGD wybierać można spośród modeli wielu marek, w tym m.in. Graef, Hendi, Zelmer, Sencor, RAVEN, Unold. Wyróżnia się krajalnice wolnostojące i do zabudowy. Pierwsze to przenośne, samodzielne urządzenia. W ich składzie znajdują się takie główne elementy, jak korpus, nóż, podajnik. Z kolei modele do zabudowy najlepiej sprawdzą się w nowo projektowanych kuchniach, gdzie można zawczasu zaplanować miejsce ich montażu. Mogą być schowane w szafce lub szufladzie, jak model Graef Una 98. Dzięki temu nie zajmą miejsca na blacie. Niestety modele te są rzadko spotykane.

Krajalnica różnić się może zastosowaniem. Zdecydowana większość urządzeń pozwala na krojenie różnej żywności. W sprzedaży znaleźć można specjalne krajalnice do chleba czy sera. Nie sposób nie wspomnieć o różnicach w sposobie działania. Krajalnice elektryczne mają wbudowany silnik i podłącza się je do prądu. Korzystanie z nich pozwala znacznie zaoszczędzić czas i nie wymaga wysiłku. Z kolei krajalnice ręczne, zwane też mechanicznymi, nie potrzebują podłączenia do prądu. Pracują dzięki włożonej sile użytkownika. Zazwyczaj przeznaczone są do jednego rodzaju żywności.

Z czego wykonana jest krajalnica?

Krajalnica kuchenna może być wykonana z tworzywa sztucznego. Jej plusem jest z pewnością niska cena. Nie należy jednak do najwytrzymalszych przy częstym użytkowaniu. Lepszym wyborem będzie krajalnica wykonana ze stali i metalu. Użycie tych materiałów sprawi, że będzie cięższa od modelu z tworzywa sztucznego, ale za to bardziej wytrzymała. Na dodatek ładniej się prezentuje. Najpopularniejsze są krajalnice srebrne. W sprzedaży znaleźć można jednak sprzęty w bardziej designerskich odsłonach. Uwagę przyciągnie z pewnością krajalnice czarne, jak model Graef SKS 11002 (czarny), czy czerwone, np. Graef S10003 (czerwony), które będą doskonale pasowały do nowoczesnej kuchni. Należy też uwzględnić wykonanie podstawy – najlepiej, aby była ze szkła lub aluminium.

Polecane krajalnice
  • 1 149 zł
  • 1 179 zł
  • 819 zł
  • 1 019 zł
  • 1 629 zł

Krajalnica – moc, regulacja pracy i zakres krojenia

krajalnica chleba pszennego i żytniego

Parametrami, jakie trzeba koniecznie wziąć pod uwagę, kupując krajalnicę domową, jest moc pracy i zakres krojenia. Moc w krajalnicach waha się od 100 do 200 W. Im jest większa, tym sprzęt pracuje stabilniej i lepiej sobie radzi z twardszymi produktami. Warte polecenia pod tym względem są modele Graef VIVO V20, Graef G50 (szara) czy Graef V22 TWIN o mocy 170 W.

Jeśli chodzi o zakres krojenia, to wszystko zależy od tego, do czego sprzęt będzie używany. Zakres krojenia tłumaczy się jako grubość krojonego plastra. Dolna wartość ma około 1 mm, a górna sięgać może do ponad 20 mm. Do krojenia pieczywa, wędlin czy sera z powodzeniem wystarczy zakres do 15 mm. Gdy ma się w planach krojenie mięsa, warto wybrać model z większym zakresem krojenia. Największym spośród urządzeń dostępnych w RTV EURO AGD może się poszczycić Unold 78826.

Krajalnice różnią się także pod względem regulacji pracy. Niektóre modele działają bez przerwy. Oznacza to, że po uruchomieniu nie ma potrzeby trzymania dodatkowego przycisku. Drugi rodzaj to krajalnice działające na żądanie, czyli pracujące wtedy, gdy trzyma się specjalny przycisk. To rozwiązanie uważa się za bezpieczniejsze. W tym miejscu warto wspomnieć o dodatkowym zabezpieczeniu podczas użytkowania, m.in. osłonie palców, która chroni dłonie przed ostrzem.

Krajalnica kuchenna – wyposażenie i nóż

Za najważniejszy element krajalnicy kuchennej uważa się nóż. Powinno się wybierać modele wyposażone w nóż z tytanu lub stali nierdzewnej, np. modele Sencor SFS 1000WH czy Graef S11001 (biały). Zdarzają się nawet takie, w których nóż wykonany jest ze stali chromowo-węglowej. W urządzeniach wielofunkcyjnych występują ostrza z ząbkami. Mają one uniwersalny charakter. Krajalnica do wędlin czy sera ma noże gładkie. Niektórzy producenci dołączają takie ostrze jako dodatkowy element zestawu.

Na wyposażeniu krajalnicy powinna się znaleźć tacka na pokrojoną żywność. Przeważnie jest ona wykonana z aluminium lub tworzywa sztucznego, jak w modelu RAVEN EKR001N. Kolejnym ważnym akcesorium jest dociskacz, który znacznie ułatwi krojenie. Dobra krajalnica ma także ostrzarkę do noża.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link