Wyciskacz do czosnku – wybieramy model do swoich potrzeb

Autor: Joanna

Wyciskacz do czosnku lub tarka do czosnku to urządzenia, które są podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie potrawy kuchni polskiej bez dodatku tego warzywa. Na co zwrócić uwagę, kupując praskę do czosnku?

Ząbki czosnku i praska do wyciskania.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. dlaczego warto stosować w kuchni czosnek
  2. jaki powinien być dobry wyciskacz do czosnku
  3. jakie są polecane modele prasek do czosnku

Dlaczego w kuchni warto stosować czosnek?

Dwie główki i dwa ząbki czosnku.

Czosnek jest warzywem, bez którego trudno wyobrazić sobie przygotowanie niektórych potraw. Pod różną postacią – przeciśnięty przez praskę czy też jako przyprawa w proszku – nadaje każdemu daniu specyficznego smaku. Jednak nie tylko walory smakowe decydują o tym, że jest chętnie konsumowany. To także naturalny antybiotyk, dzięki któremu poprawiamy naszą odporność na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Ma wiele właściwości zdrowotnych – to nośnik soli mineralnych, magnezu, wapnia i potasu. Jest bogaty w różnego rodzaju witaminy i inne składniki pozytywnie wpływające na funkcjonowanie naszego organizmu. Nie dość, że jest smaczny, to jeszcze zdrowy. Czosnek poradzi sobie nie tylko z infekcjami wirusowymi, ale jest też naturalnym sposobem na obniżenie ciśnienia krwi. Wielu kucharzy chętnie dodaje go do niektórych dań, gdyż poprawia ich smak, a na dodatek wspomaga trawienie. Dlatego po zjedzeniu nawet ciężkostrawnego dania, ale mającego w swoim składzie czosnek, nie będziemy czuć się ociężali. O jego właściwościach zdrowotnych, pozytywnie wpływających na organizm człowieka, można napisać bardzo wiele. Dlatego warto docenić tę roślinę nie tylko ze względu na smak.

Na potrzeby konkretnego przepisu na danie, czosnek w kuchni stosuje się pod wieloma postaciami. Zazwyczaj jest przyprawą wzmacniającą smak, szczególnie mięs, zup i sosów. To także istotny składnik każdej marynaty do różnych gatunków mięs – wieprzowiny, drobiu czy nawet ryb. Z powodzeniem można go dodawać, w wersji sproszkowanej lub przeciśniętej przez wyciskacz do czosnku, do kiełbas i domowych szynek. Używając tarki do czosnku, możemy zetrzeć odpowiednią jego ilość do zupy. Trudno wyobrazić sobie klasyczny polski żurek czy świąteczny barszcz bez dodatku czosnku. Czosnek marynowany świetnie nada się do podkreślenia smaku każdej sałatki. Jego dużą zaletą kulinarną jest to, że nigdy nie zepsuje smaku potrawy. Jest obecny w daniach każdej kuchni – od kuchni polskiej po grecką czy śródziemnomorską.

Polecane przybory kuchenne
  • 119,99 zł
  • 799 zł
  • 589 zł
  • 379 zł
  • 759 zł

Wyciskacz do czosnku – jaki powinien być?

Główki czosnku w miseczce leżące na drewnianym blacie.

Aby nadać naszej potrawie odpowiedniego smaku i wydobyć jego sedno, czosnek warto rozdrobnić. Można posiekać go nożem, jednak dużo prostszym i skuteczniejszym rozwiązaniem będzie przeciśnięcie ząbka przez wyciskacz do czosnku. Często przyrząd ten nazywa się praską lub przeciskaczem do czosnku. Standardowa wyciskarka do czosnku składa się z rączki posiadającej koszyczek lub sitko (tam należy włożyć ząbek czosnku, który chcemy przecisnąć) oraz rączki z ostrzami i mechanizmem dociskającym, odpowiedzialnym za wyciśnięcie czosnku. Wybierając model wyciskarki do czosnku, dobrze zwrócić uwagę na jej ostrza, które pełnią kluczową funkcję. Dzięki nim ząbki czosnku mogą swobodnie przecisnąć się przez sito koszyczka. W efekcie otrzymamy rozdrobnioną przyprawę. Zazwyczaj mamy do wyboru wyciskarki zrobione z trzech rodzajów materiału – stali, aluminium lub tworzywa sztucznego. Najmocniejsze i najtrwalsze są praski metalowe. Ich zaletą jest odporność na uszkodzenia mechaniczne. Wyciskarki do czosnku aluminiowe i plastikowe potrafią szybko się eksploatować, dlatego co jakiś czas będziemy zmuszeni wymieniać je na nowe modele. Niektórzy producenci, by nadać wyciskarkom więcej walorów estetycznych, wykonują rączki z drewna. Natomiast koszyczek i element odpowiedzialny za dociskanie obowiązkowo muszą być wykonane ze stali.

Jaki wyciskacz do czosnku kupić?

Najlepsza wyciskarka do czosnku to taka, która jest trwała. Dokonując wyboru praski, warto zwrócić uwagę m.in. na WMF Profi Plus 1871636030 o długości 17,5 cm. Dzięki temu, że wykonano ją ze stali nierdzewnej jest odporna na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowym atutem jest jej estetyczny wygląd (srebrny kolor z akcentami matowymi), co sprawi, że wkomponuje się praktycznie w każdą kuchnię. Poza tym można ją czyścić w zmywarce. Wyciskacz do czosnku WMF Gustoso to kolejny model polecany do kupienia. Wykonany jest z dwóch rodzajów materiału – stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego. Ze stali nierdzewnej zrobiono także przeciskacz do czosnku WMF Profi Plus. Również w tym przypadku możemy spodziewać się długiego czasu eksploatacji urządzenia. Alternatywą dla klasycznych prasek może być Joseph Joseph 20062 – tarka do czosnku. Jej ostrza wykonano z wysokiej jakości stali nierdzewnej, a pozostałe elementy z tworzywa sztucznego. Czosnek, szczególnie w potrawach kuchni greckiej, świetnie komponuje się z cytryną. Osoby, które często przyrządzają dania tej kuchni powinny zaopatrzyć się w wyciskarkę do cytryn. Przykładem może być Joseph Joseph Helix 20101.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów