Decydując się na zakup płyty indukcyjnej, powinieneś być świadomy tego, że jej pielęgnacja będzie Cię kosztować nieco zachodu. Jeśli jednak zastosujesz się do kilku prostych zasad, urządzenie zachowa swoją funkcjonalność i estetykę na długi czas. Jak czyścić płytę indukcyjną, by jej nie porysować? Przygotowaliśmy dla Ciebie garść wskazówek – sprawdź!
Płyta indukcyjna – czyszczenie na co dzień
Z pewnością zastanawiasz się nad tym, jakie środki sprawdzą się podczas czyszczenia płyty indukcyjnej. Choć na rynku można spotkać się ze specjalnie do tego przeznaczonymi preparatami, na co dzień w zupełności wystarczą detergenty, które już posiadasz w kuchni – mogą to być płyn do mycia naczyń, spray do szyb czy nawet mydło w płynie. Będziesz również potrzebować miękkiej gąbki lub ściereczki oraz papierowego ręcznika.
UWAGA
Uważaj na to, aby środek do czyszczenia nie posiadał drobinek ściernych, mogących pozostawić na powierzchni rysy, których nie będzie można później usunąć. Pamiętaj, że porysowana płyta indukcyjna może stracić nie tylko na estetyce, lecz również na funkcjonalności.
|
Jak czyścić płytę indukcyjną? Przede wszystkim zaczekaj, aż wystygnie, aby uniknąć oparzenia. Nanieś detergent na powierzchnię, dokładnie rozprowadź po całej płycie, pozostaw na chwilę i dopiero zmyj. Dzięki temu środek będzie miał czas na rozpuszczenie zabrudzeń – w efekcie usuniesz je znacznie łatwiej i szybciej. Na koniec przetrzyj jeszcze raz całą powierzchnię ściereczką do sucha, by usunąć pozostałości detergentu.
Pamiętaj o tym, że w przypadku płyty indukcyjnej ważna jest systematyczność. Należy ją myć codziennie, aby uniknąć narastania zabrudzeń – podczas ich późniejszego zeskrobywania po dłuższym czasie nietrudno będzie o zarysowanie delikatnej powierzchni.
Jak bez smug czyścić płytę indukcyjną?
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, do czyszczenia płyty indukcyjnej możesz z powodzeniem wykorzystać zwykłą gąbkę. Choć jest to sposób na skuteczne usunięcie zabrudzeń, nie uda Ci się jednak nadać jej w ten sposób połysku. Co zrobić, aby pozbyć się nieestetycznych smug, które psują efekt? Wystarczy na koniec przetrzeć całą powierzchnię płyty miękką, suchą ściereczką z mikrowłókna, wykonując równomierne, koliste ruchy. Warto też sięgnąć po ocet lub jego roztwór z wodą – najlepiej zastosować go już po wypolerowaniu powierzchni. Płyta indukcyjna będzie lśnić czystością!
PORADA EKSPERTA
Pamiętaj też o tym, że choć możesz ją myć najróżniejszymi środkami, najlepszy efekt osiągniesz, wybierając preparaty przeznaczone do czyszczenia płyt indukcyjnych. Pozostawią one na jej powierzchni specjalną, ochronną powłokę, która nada jej połysk, jak również ułatwi późniejsze usuwanie zabrudzeń.
|
Jak usunąć przypalony tłuszcz i resztki jedzenia?
Co zrobić z przypaloną płytą indukcyjną? Przede wszystkim trzeba jak najszybciej zareagować. Jeśli w czasie gotowania zupa lub sos wyleje się na płytę i zacznie przypalać, jak najszybciej wyłącz ją, odczekaj chwilę, by ostygła i wytrzyj plamę. Robiąc to od razu, najpewniej uda Ci się usunąć zabrudzenie bez skrobania – nie musisz więc martwić się o porysowanie płyty indukcyjnej. Możesz też spotkać się z urządzeniami ze specjalną funkcją umożliwiającą natychmiastowe ochłodzenie podłoża, dzięki czemu szybko je wyczyścisz, a następnie wrócisz do wcześniejszych ustawień.
Szeroki wybór takich płyt indukcyjnych znajdziesz w tej kategorii.
Jeśli przypalony tłuszcz zdążył już zaschnąć, trzeba go zeskrobać. Nie używaj do tego jednak ostrej strony gąbki czy druciaka, gdyż pozostawisz na powierzchni rysy. Zamiast tego sięgnij po specjalny
skrobak do płyt indukcyjnych – na przykład taki, który prezentujemy tutaj. Przyłóż go do podłoża pod kątem 45° i zacznij zeskrobywać zaschniętą plamę płynnymi, powolnymi ruchami. Na koniec wypoleruj powierzchnię – po przypalonym jedzeniu nie powinien zostać nawet ślad.
WARTO WIEDZIEĆ
Nie korzystaj z płyty indukcyjnej, dopóki nie usuniesz z niej przypalonych resztek. Dlaczego? Wysoka temperatura spowoduje, że jeszcze mocniej przywrą do powierzchni, przez co niemożliwym będzie usunięcie ich bez pozostawienia szpecących rys. Uważaj szczególnie na cukier – przypalając go na płycie indukcyjnej, pozostawisz na niej trwałe, niemożliwe do wypolerowania ślady.
|