
Multicooker łączy funkcje wielu sprzętów i dzięki temu pozwala wygodnie przygotowywać najrozmaitsze potrawy, wymagające różnych rodzajów obróbki. To urządzenie potrafi gotować nie tylko w tradycyjny sposób, ale też na parze i pod ciśnieniem. Sprawdzi się w roli wolnowaru, piekarnika i frytkownicy beztłuszczowej. Za jego pomocą przygotujesz zdrowe, szybkie i smaczne dania na każdą okazję. Oto przykłady błyskawicznych, pysznych i prostych przepisów!
SPIS PRZESPISÓW W TYM ARTYKULE |
Co to jest multicooker
Multicooker to jednocześnie: garnek, piekarnik, wolno- i szybkowar, a nawet frytkownica beztłuszczowa (ta ostatnia funkcja może wymagać dokupienia specjalnej pokrywy). Są nawet modele, które potrafią przygotowywać jogurt! Warto też pamiętać, że większość tradycyjnych przepisów można dostosować do gotowania w multicookerze. Więcej o tym, jak gotować w tym uniwersalnym urządzeniu, dowiesz się z poradnika. A oto najważniejsze możliwości multicookera:
- gotowanie pod ciśnieniem – szybkie przygotowywanie potraw;
- gotowanie na parze – zdrowe, dietetyczne dania;
- smażenie beztłuszczowe – chrupiące potrawy bez nadmiaru kalorii;
- duszenie i pieczenie – wyrazisty smak i aromat potraw;
- przygotowanie jogurtów i owsianki;
- pieczenie ciast i pieczywa.
Aby potrawy wychodziły pyszne i gotowanie odbywało się bez przygód, warto pamiętać o czterech zasadach gotowania w multicookerze:
- wybierz odpowiedni program – multicooker ma wiele automatycznych programów do gotowania, dzięki którym łatwo przygotujesz przeróżne potrawy, od zup po desery;
- dostosuj czas i temperaturę – czas i temperatura gotowania mogą być różne w zależności od przepisu, ilości płynu czy grubości potrawy;
- używaj naturalnego zwalniania ciśnienia – podczas gotowania mięsa warto korzystać z opcji naturalnego zwalniania ciśnienia, dzięki czemu mięso będzie delikatne i soczyste;
- ustaw ciśnienie – niektóre potrawy wymagają ustawienia określonego ciśnienia.
Co można przygotować w multicookerze? Poznaj przykładowe przepisy!
A oto proste przepisy, które pokazują, co potrafi multicooker. Są tu pomysły na dania obiadowe, zupy i potrawy jednogarnkowe, a także na szybki chleb, pyszny sernik i jogurt.
Zupa pomidorowa po turecku
To ciekawa odmiana lubianej przez wszystkich zupy. Ma w składzie chili, ale z myślą o dzieciach można pominąć tę ostrą przyprawę – będzie równie smacznie, ale łagodniej.

Składniki dla 2 osób:
- 200 g pokrojonych drobno pomidorów
- 20 g masła
- 20 g mąki
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 50 ml mleka
- 350 ml wody
- 1 szczypta chili w proszku
- 2 łyżki startego sera (cheddar, parmezan lub inny)
- sól, pieprz
Wybierz tryb smażenia. Roztop masło. Dodaj mąkę. Wymieszaj. Dołóż przecier pomidorowy. Znów wymieszaj. Dodaj pomidory. Dopraw solą, pieprzem i mielonym chili. Dolej wodę. Wymieszaj. Gotuj 4 minuty, korzystając z trybu gotowania pod ciśnieniem.
Dolej mleko. Dokładnie zmiksuj. Podawaj z serem. Na koniec możesz ustawić tryb utrzymywania ciepła.
Zupa z czerwonej soczewicy
Bardzo pożywna zupa w wersji wege. To prosty i wyjątkowo szybki przepis – obiad gotowy dosłownie w 5 minut!
Składniki dla 4 osób:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 100 g cebuli, obranej i posiekanej
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 100 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie słupki
- 2/3 łyżeczki mielonego kminku
- 900 ml bulionu warzywnego (lub wody)
- 2 łyżki natki pietruszki, umytej i posiekanej
- 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wybierz tryb smażenia i podsmaż w multicookerze cebulę, czosnek i kminek. Dodaj ziemniaki, soczewicę i bulion. Dopraw. Ustaw gotowanie pod ciśnieniem, gotuj 5 minut. Zmiksuj i podaj z pietruszką i sokiem z cytryny. Na koniec ustaw tryb utrzymywania ciepła.
Makaron z kurczakiem i serem
Praktyczne, łatwe i szybkie danie jednogarnkowe. Można je przygotowywać w różnych wariacjach, na przykład dodając smażoną cebulkę i czosnek czy suszone pomidory albo paprykę. Można też eksperymentować z różnymi rodzajami serka.

Składniki dla 4 osób:
- 240 g makaronu muszelki
- 400 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
- 100 g serka śmietankowego z ziołami (lub naturalnego)
- 20 pomidorków koktajlowych, obranych i rozkrojonych na pół
- 120 g małych marchewek
- 480 ml wody lub bulionu
- sól, pieprz
Do multicookera włóż wszystkie składniki oprócz serka śmietankowego. Dopraw i wymieszaj. Gotuj pod ciśnieniem 8 minut. Dodaj serek śmietankowy. Wymieszaj. Przykryj pokrywką. Odstaw na 5 minut i podawaj. Możesz ustawić tryb utrzymywania ciepła.
Bigos
Tradycyjną polską potrawę można łatwo i szybko przygotować w multicookerze. To bardzo łatwe i sycące danie! Przepis można wzbogacić, na przykład dodając koncentrat pomidorowy czy śliwki suszone.
Składniki na 6 osób:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 150 g kiełbasy
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 3 cebule
- 12 suszonych grzybów
- 1 łyżka oleju
- 220 ml wody
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
Umyj i pokrój mięso, pokrój kiełbasę i cebulę. Namocz grzyby w ciepłej wodzie. W multicookerze wybierz tryb smażenia i podsmaż kiełbasę, mięso i cebulę. Dodaj wodę, kapustę i namoczone grzyby wraz z wodą oraz przyprawy. Ustaw tryb gotowania pod ciśnieniem i gotuj 30 minut. Na koniec ustaw ryb utrzymywania ciepła.
Pieczone ziemniaki z przyprawami
To pyszna przekąska! I pokazuje, że multicooker potrafi przygotować chrupiące frytki, pieczone ziemniaczki czy nuggetsy. Trzeba tylko wybrać odpowiedni model tego urządzenia, na przykład korzystając z rankingu multicookerów, lub dokupić do niego specjalną przystawkę do pieczenia.

Składniki dla 4 osób:
- 750 g ziemniaków pokrojonych w kawałki i osuszonych
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 g mąki
- sól, pieprz
Ten przepis wymaga użycia specjalnej pokrywy do pieczenia, grillowania i smażenia bez tłuszczu lub na małej ilości tłuszczu.
Do salaterki dodaj kawałki ziemniaków, olej i przyprawy. Wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj. Włóż ziemniaki do multicookera. W razie potrzeby dodaj oliwę. Ustaw tryb smażenia w temperaturze 200˚C, smaż 33 minuty. Wymieszaj w połowie tego czasu.
Łosoś pieczony z pomidorkami i fetą
Bardzo smaczne, dietetyczne, a jednocześnie proste i szybkie danie. Można je nieco zmodyfikować, układając pomidorki i fetę dookoła łososia, a nie w miseczkach żaroodpornych, jak jest w przepisie. Oprócz pomidorków można dodać pokrojoną czerwoną paprykę.

Składniki dla 1 osoby:
- 120 g fileta z łososia (świeżego)
- 0,5 łyżki koperku
- 8 pomidorków koktajlowych
- 60 g sera feta
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- ćwiartka cytryny
Ten przepis wymaga użycia specjalnej pokrywy do pieczenia i grillowania. Łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie posmaruj go połową oliwy, dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pomidorki przekrój na pół i wymieszaj w miseczce z pozostałą oliwą oraz solą i pieprzem. Następnie – wraz z pokrojoną w kostkę fetą – włóż je do naczynia żaroodpornego.
Dno misy multicookera wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim łososia, obok wstaw naczynie z pomidorkami i fetą. Załóż pokrywę do pieczenia i grillowania. Piecz przez 17 minut w 180°C.
Po upieczeniu przełóż pomidorki oraz fetę na talerz, a na nich ułóż łososia. Podawaj posypane posiekanym koperkiem.
Szybki chleb
Bardzo prosty przepis na chleb – tak, multicooker potrafi także piec pieczywo! Oczywiście to przepis podstawowy. Można go bardzo łatwo zmodyfikować, dodając do mąki na przykład pestki słonecznika albo suszone śliwki czy orzechy.

Składniki dla 6 osób:
- 4,6 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 280 g ciepłej wody
- 450 g mąki typu 450
- 8 g drobnej soli
Do tego przepisu jest potrzebna specjalna pokrywa do pieczenia i grillowania.
W misce wymieszaj wodę z cukrem i drożdżami. Odstaw na 5 minut.
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i rozpuszczone drożdże. Wyrabiaj ręcznie przez 3 minuty. Odstaw na godzinę. Zagnieć ciasto 4–5 razy podczas wyrastania.
Z ciasta uformuj kulę. Posyp dno misy multicookera mąką. Kulę ciasta włóż do misy i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Włącz urządzenie, załóż pokrywę, ustaw program ręczny na 200°C na 40 minut. Na koniec wyjmij z formy i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.
Sernik baskijski
Pyszny i bardzo prosty przepis na ulubiony sernik. Na koniec pieczenia można posypać ciasto cukrem pudrem i dodatkowo podpiec przez 5 minut w temperaturze 200˚C, aby skarmelizować wierzch. Można też oczywiście polać sernik ulubioną polewą.

Składniki dla 6 osób:
- 130 g pokruszonych herbatników
- 85 g roztopionego masła
- 300 g sera sernikowego
- 150 g śmietanki kremówki
- 80 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 15 g mąki
- 0,5 łyżeczki soli
Ten przepis wymaga pokrywy do pieczenia i grillowania.
Wymieszaj pokruszone herbatniki z roztopionym masłem. Wyłóż równomiernie na dnie formy do ciasta.
Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki. Wlej ciasto do formy. Włóż formę do ciasta do koszyka do gotowania na parze i włóż do misy multicookera. Nałóż pokrywę do pieczenia i ustaw 170°C na 40 minut. Pozostaw do ostygnięcia, następnie wyjmij z formy.
Domowy jogurt
Tak, są multicookery ze specjalnym trybem do przygotowywania domowego jogurtu. Taki program trwa od 6 do 12 godzin, najczęściej 8. W tym czasie jest utrzymywana w urządzeniu temperatura około 40˚C. Jeśli zdecydujesz się na domowy jogurt, wypróbuj wersję z owocami!
.jpg)
Składniki dla 4 osób:
- 1 l mleka pasteryzowanego
- 200 g jogurtu naturalnego
Wlej mleko (w temperaturze pokojowej) do misy multicookera. Dodaj jogurt i wymieszaj. Zamknij pokrywę, wybierz tryb do robienia jogurtu i uruchom urządzenie. Jeśli chcesz mieć jogurt owocowy, pół godziny przed końcem programu dodaj 200 g owoców.
