Jak zrobić popcorn w domu? Podpowiadamy

Zuzanna Wierus

Jesteś przekonany, że zrobienie idealnego popcornu w domu to skomplikowana sztuka? Nic bardziej mylnego! Do przygotowania pysznej, chrupiącej przekąski – oprócz odpowiedniego narzędzia i samych ziaren kukurydzy – potrzeba ci po prostu kilku prostych trików! Koniec z przypalonymi ziarnami czy mdłym smakiem! Przeczytaj nasz poradnik, a krok po kroku przeprowadzimy cię przez proces przygotowania popcornu doskonałego!

Z TEGO PORADNIKA DOWIESZ SIĘ:

  1. Dlaczego warto wybierać domowy popcorn
  2. Jak przygotować prażoną kukurydzę w różnych urządzeniach
  3. W jaki sposób urozmaicić smak popcornu

 

Popcorn jak w kinie we własnej kuchni? 

To możliwe! Co więcej, domowy popcorn może być nawet lepszym (i smaczniejszym!) wyborem niż kukurydziana przekąska, którą kupujesz w kinie przed seansem albo w paczkach w supermarkecie. Jakie argumenty miałyby przemawiać za takim wyborem? Sprawdź:

  • pełna kontrola nad składnikami – decydując się na przygotowanie popcornu w domu, samodzielnie wybierasz składniki: najwyższej jakości ziarno, zdrowszy tłuszcz (oleje rzepakowy, z oliwek, kokosowy lub masło klarowane). Decydujesz również o tym, ile go dodasz (a niektóre metody przygotowania nie wymagają go wcale), podobnie zresztą jak soli, której większość z nas na co dzień i tak je zbyt dużo. Unikasz też spożycia zbędnych dodatków chemicznych (jak w przypadku paczkowanego popcornu do przygotowania w mikrofalówce);
  • świeżość – popcorn, który kupujesz w paczkach, często bywa zwietrzały i gumowaty. Przygotowując przysmak samodzielnie, masz pewność, że będzie świeży i idealnie chrupiący. A jego aromat będzie się unosił w całym domu;
  • możliwość eksperymentowania ze smakami – samodzielne przygotowanie prażonej kukurydzy to nieskończone możliwości mieszania go z różnymi dodatkami – słodkimi i wytrawnymi, a także doprawiania ulubionymi przyprawami;
  • niższy koszt – kupno paczki ziaren kukurydzy jest związane ze zdecydowanie niższym kosztem niż zakup ziaren w torebkach do mikrofalówki, a także gotowego popcornu w paczkach czy – tym bardziej – w kinie;
  • ograniczenie odpadów – jeśli kupisz większe opakowanie ziaren (albo po prostu ziarna na wagę od lokalnego sprzedawcy), wygenerujesz mniej odpadów niż wtedy, gdy kupisz gotowy popcorn paczkowany lub poporcjowanych ziaren w paczkach do przygotowania w mikrofalówce.

Potrzebujesz jeszcze jednego argumentu? Proszę bardzo: satysfakcja! Samo przygotowywanie przysmaku – obserwowanie pękających ziaren (np. przez przezroczystą pokrywkę garnka) i słuchanie, jak strzelają, a także dobieranie dodatków – może być świetną zabawą, i to nie tylko dla dzieci!

  • 44,99 zł
  • 509 zł
  • 225,88 zł
  • 119,99 zł
  • 169,99 zł
  • 139,90 zł

 

Jak się robi popcorn w garnku i nie tylko? To banalnie proste!

Gdyby ktoś zadał ci pytanie o to, jak się robi popcorn w domu, pierwszą odpowiedzią zapewne byłoby: w garnku lub na patelni. I bardzo dobrze! To najprostsze metody, które sprawdzą się w każdym domu. Ale niejedyne. Poniżej znajdziesz informacje na temat przygotowywania popcornu na różne, mniej i bardziej tradycyjne sposoby.

Pies i popcorn

Jak zrobić popcorn na patelni

Jednym z najprostszych sprzętów, jakie pomogą ci w przygotowaniu prażonej kukurydzy, jest oczywiście najzwyklejsza patelnia. Rozgrzej na niej wybrany tłuszcz, wsyp ziarna kukurydzy, przykryj pokrywką i delikatnie potrząsaj, aż popękają.

Jak zrobić popcorn w garnku

Procedura przebiega dokładnie taka samo, jak w przypadku patelni.

Jak zrobić popcorn w piekarniku

Nie masz ochoty stać nad garnkiem czy patelnią ani kupować wyspecjalizowanych urządzeń? Popcorn z powodzeniem przygotujesz również w piekarniku. Rozgrzej urządzenie do 200°C, uruchom termoobieg, wsyp ziarna do naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką lub folią aluminiową. Całość wstaw do piekarnika i czekaj na efekty!

Jak zrobić popcorn w mikrofali

Nie chcesz korzystać z gotowych woreczków z ziarnem do mikrofali, ale nie zamierzasz rezygnować z przygotowywania przekąski w tym urządzeniu? Zaopatrz się w specjalne wielorazowe woreczki strunowe, które pozwalają na przygotowywanie potraw w mikrofali. Wsyp ziarna do środka, starannie zamknij woreczek i włóż do kuchenki mikrofalowej na kilka minut. Gotowe! Jeśli nie masz ochoty inwestować w woreczki, możesz również użyć rękawa do pieczenia.

Jak zrobić popcorn w airfryerze

Zastanawiasz się, jak zrobić popcorn bez tłuszczu? Odpowiedzią jest frytkownica beztłuszczowa, czyli tzw. airfryer. Wsyp do kosza urządzenia ziarna kukurydzy, ustaw temperaturę na 200–220°C i uruchom je na kilka minut (zwykle 5–7). Gdy strzelanie ucichnie, przekąska jest gotowa!

Jak zrobić popcorn w maszynce

Innym beztłuszczowym rozwiązaniem jest przygotowanie przekąski w domowym urządzeniu do popcornu. Wystarczy wsypać do pojemnika odmierzoną ilość ziaren (zwykle jest to 50100 g, w zależności od producenta), podstawić pod otwór wylotowy miskę, uruchomić maszynę i… po prostu czekać na efekt!

  • 3 699 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 699 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 199 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 699 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 699 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 899 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 299 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 999 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 2 599 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 1 199 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu

 

Jak zrobić dobry popcorn w garnku? Sekret tkwi w dodatkach

Chociaż świeży popcorn z odrobiną soli (zwłaszcza ten przygotowany na maśle!) sam w sobie jest pyszną przekąską, warto spróbować go również w innych wydaniach, zarówno deserowych, jak i wytrawnych. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych pomysłów na przygotowanie przekąski w każdej z tych wersji.

Na słodko

Jak zrobić dobry popcorn, który zaspokoi twój apetyt na słodycze? W zależności od tego, co lubisz najbardziej, postaw na smaki:

  • karmelowy – polej gotową przekąskę domowym karmelem (cukier, masło, śmietanka), wymieszaj i rozłóż na papierze do pieczenia, aby lekko wysechł. Aby urozmaicić smak popcornu, możesz go dodatkowo posypać odrobiną soli lub posiekanymi migdałami;
  • czekoladowy/kakaowy – w pierwszej wersji rozpuść ulubioną czekoladę (białą, mleczną, deserową, gorzką) i polej nią prażoną kukurydzę, a następnie – jeśli masz ochotę – posyp wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Możesz też oprószyć przekąskę słodkim kakao lub kakao naturalnym zmieszanym z cukrem trzcinowym;
  • cynamonowy – gotowy maślany popcorn posyp mieszanką brązowego cukru z cynamonem. Mniam!;
  • miodowo-orzechowy – polej popcorn lekko podgrzanym miodem wymieszanym z orzechami i – ewentualnie – szczyptą cynamonu.
Popcorn karmelowy w misce

Na słono

Maślany popcorn z solą jest absolutnym klasykiem. Ale to niejedyny pomysł na zaserwowanie tej przekąski na słono. Jakie jeszcze smaki możesz przygotować we własnej kuchni? Sprawdź:

  • serowy – jeśli uwielbiasz klasykę, do przyprawienia kukurydzy użyj mieszanki drobno startego parmezanu, granulowanego czosnku i suszonego oregano lub natki pietruszki. Świetnym pomysłem może być również posypanie popcornu… serem cheddar w proszku. Masz nietolerancję laktozy albo nie jadasz nabiału? Dobrze sprawdzą się również nieaktywne płatki drożdżowe, które nadadzą prażonej kukurydzy delikatny serowo-orzechowy aromat;
  • pikantny – wychodzisz z założenia, że ostrości nigdy dość? Wypróbuj mieszanki chilli i skórki z limonki albo przypraw popcorn srirachą w proszku;
  • ziołowy – jeśli wolisz delikatniejsze smaki, do posolonego popcornu dodaj mieszankę ziół prowansalskich. Masz ochotę na coś mniej klasycznego? Postaw na rozmaryn i skórkę z cytryny. A jeśli nade wszystko kochasz pizzę, przypraw przekąskę mieszanką suszonych bazylii i oregano, czosnku granulowanego oraz chilli.
Prazona kukurydza na ostro

Należysz do wielbicieli nietuzinkowych smaków? Jeśli pozwala ci na to odwaga, wypróbuj połączenie syropu klonowego z bekonem lub czekolady z chilli. Pamiętaj również, aby suche przyprawy dodawać do gorącego popcornu, zaraz po przygotowaniu, zaś ser – do ciepłego. Płynne dodatki – takie jak karmel, rozpuszczona czekolada czy miód – najlepiej dodać do popcornu przestudzonego. Możesz też rozłożyć go na papierze do pieczenia, aby słodki sos lepiej przywarł do uprażonych ziaren i stężał.

Przygotowanie idealnego popcornu w domu wcale nie musi być trudne! Wystarczy tylko kilka minut, parę przemyślanych składników i odpowiednie urządzenie lub garnek czy patelnia, aby wyczarować przekąskę, która doskonale urozmaici wieczorny seans filmowy z rodziną czy przyjaciółmi. Sprawdź więc, co akurat masz pod ręką, i zaskocz swoich bliskich nietypowymi kompozycjami smakowymi. Udanej zabawy! 

  • 229 zł
  • 178 zł
  • 359 zł
  • 359 zł
  • 489 zł
  • 349 zł
  • 449 zł
  • 569 zł
  • 339 zł
  • 369 zł
Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!