
Jesteś przekonany, że zrobienie idealnego popcornu w domu to skomplikowana sztuka? Nic bardziej mylnego! Do przygotowania pysznej, chrupiącej przekąski – oprócz odpowiedniego narzędzia i samych ziaren kukurydzy – potrzeba ci po prostu kilku prostych trików! Koniec z przypalonymi ziarnami czy mdłym smakiem! Przeczytaj nasz poradnik, a krok po kroku przeprowadzimy cię przez proces przygotowania popcornu doskonałego!
Z TEGO PORADNIKA DOWIESZ SIĘ: |
Popcorn jak w kinie we własnej kuchni?
To możliwe! Co więcej, domowy popcorn może być nawet lepszym (i smaczniejszym!) wyborem niż kukurydziana przekąska, którą kupujesz w kinie przed seansem albo w paczkach w supermarkecie. Jakie argumenty miałyby przemawiać za takim wyborem? Sprawdź:
- pełna kontrola nad składnikami – decydując się na przygotowanie popcornu w domu, samodzielnie wybierasz składniki: najwyższej jakości ziarno, zdrowszy tłuszcz (oleje rzepakowy, z oliwek, kokosowy lub masło klarowane). Decydujesz również o tym, ile go dodasz (a niektóre metody przygotowania nie wymagają go wcale), podobnie zresztą jak soli, której większość z nas na co dzień i tak je zbyt dużo. Unikasz też spożycia zbędnych dodatków chemicznych (jak w przypadku paczkowanego popcornu do przygotowania w mikrofalówce);
- świeżość – popcorn, który kupujesz w paczkach, często bywa zwietrzały i gumowaty. Przygotowując przysmak samodzielnie, masz pewność, że będzie świeży i idealnie chrupiący. A jego aromat będzie się unosił w całym domu;
- możliwość eksperymentowania ze smakami – samodzielne przygotowanie prażonej kukurydzy to nieskończone możliwości mieszania go z różnymi dodatkami – słodkimi i wytrawnymi, a także doprawiania ulubionymi przyprawami;
- niższy koszt – kupno paczki ziaren kukurydzy jest związane ze zdecydowanie niższym kosztem niż zakup ziaren w torebkach do mikrofalówki, a także gotowego popcornu w paczkach czy – tym bardziej – w kinie;
- ograniczenie odpadów – jeśli kupisz większe opakowanie ziaren (albo po prostu ziarna na wagę od lokalnego sprzedawcy), wygenerujesz mniej odpadów niż wtedy, gdy kupisz gotowy popcorn paczkowany lub poporcjowanych ziaren w paczkach do przygotowania w mikrofalówce.
Potrzebujesz jeszcze jednego argumentu? Proszę bardzo: satysfakcja! Samo przygotowywanie przysmaku – obserwowanie pękających ziaren (np. przez przezroczystą pokrywkę garnka) i słuchanie, jak strzelają, a także dobieranie dodatków – może być świetną zabawą, i to nie tylko dla dzieci!
Jak się robi popcorn w garnku i nie tylko? To banalnie proste!
Gdyby ktoś zadał ci pytanie o to, jak się robi popcorn w domu, pierwszą odpowiedzią zapewne byłoby: w garnku lub na patelni. I bardzo dobrze! To najprostsze metody, które sprawdzą się w każdym domu. Ale niejedyne. Poniżej znajdziesz informacje na temat przygotowywania popcornu na różne, mniej i bardziej tradycyjne sposoby.

Jak zrobić popcorn na patelni
Jednym z najprostszych sprzętów, jakie pomogą ci w przygotowaniu prażonej kukurydzy, jest oczywiście najzwyklejsza patelnia. Rozgrzej na niej wybrany tłuszcz, wsyp ziarna kukurydzy, przykryj pokrywką i delikatnie potrząsaj, aż popękają.
Jak zrobić popcorn w garnku
Procedura przebiega dokładnie taka samo, jak w przypadku patelni.
Jak zrobić popcorn w piekarniku
Nie masz ochoty stać nad garnkiem czy patelnią ani kupować wyspecjalizowanych urządzeń? Popcorn z powodzeniem przygotujesz również w piekarniku. Rozgrzej urządzenie do 200°C, uruchom termoobieg, wsyp ziarna do naczynia żaroodpornego i przykryj je pokrywką lub folią aluminiową. Całość wstaw do piekarnika i czekaj na efekty!
Jak zrobić popcorn w mikrofali
Nie chcesz korzystać z gotowych woreczków z ziarnem do mikrofali, ale nie zamierzasz rezygnować z przygotowywania przekąski w tym urządzeniu? Zaopatrz się w specjalne wielorazowe woreczki strunowe, które pozwalają na przygotowywanie potraw w mikrofali. Wsyp ziarna do środka, starannie zamknij woreczek i włóż do kuchenki mikrofalowej na kilka minut. Gotowe! Jeśli nie masz ochoty inwestować w woreczki, możesz również użyć rękawa do pieczenia.
Jak zrobić popcorn w airfryerze
Zastanawiasz się, jak zrobić popcorn bez tłuszczu? Odpowiedzią jest frytkownica beztłuszczowa, czyli tzw. airfryer. Wsyp do kosza urządzenia ziarna kukurydzy, ustaw temperaturę na 200–220°C i uruchom je na kilka minut (zwykle 5–7). Gdy strzelanie ucichnie, przekąska jest gotowa!
Jak zrobić popcorn w maszynce
Innym beztłuszczowym rozwiązaniem jest przygotowanie przekąski w domowym urządzeniu do popcornu. Wystarczy wsypać do pojemnika odmierzoną ilość ziaren (zwykle jest to 50–100 g, w zależności od producenta), podstawić pod otwór wylotowy miskę, uruchomić maszynę i… po prostu czekać na efekt!
Jak zrobić dobry popcorn w garnku? Sekret tkwi w dodatkach
Chociaż świeży popcorn z odrobiną soli (zwłaszcza ten przygotowany na maśle!) sam w sobie jest pyszną przekąską, warto spróbować go również w innych wydaniach, zarówno deserowych, jak i wytrawnych. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych pomysłów na przygotowanie przekąski w każdej z tych wersji.
Na słodko
Jak zrobić dobry popcorn, który zaspokoi twój apetyt na słodycze? W zależności od tego, co lubisz najbardziej, postaw na smaki:
- karmelowy – polej gotową przekąskę domowym karmelem (cukier, masło, śmietanka), wymieszaj i rozłóż na papierze do pieczenia, aby lekko wysechł. Aby urozmaicić smak popcornu, możesz go dodatkowo posypać odrobiną soli lub posiekanymi migdałami;
- czekoladowy/kakaowy – w pierwszej wersji rozpuść ulubioną czekoladę (białą, mleczną, deserową, gorzką) i polej nią prażoną kukurydzę, a następnie – jeśli masz ochotę – posyp wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Możesz też oprószyć przekąskę słodkim kakao lub kakao naturalnym zmieszanym z cukrem trzcinowym;
- cynamonowy – gotowy maślany popcorn posyp mieszanką brązowego cukru z cynamonem. Mniam!;
- miodowo-orzechowy – polej popcorn lekko podgrzanym miodem wymieszanym z orzechami i – ewentualnie – szczyptą cynamonu.

Na słono
Maślany popcorn z solą jest absolutnym klasykiem. Ale to niejedyny pomysł na zaserwowanie tej przekąski na słono. Jakie jeszcze smaki możesz przygotować we własnej kuchni? Sprawdź:
- serowy – jeśli uwielbiasz klasykę, do przyprawienia kukurydzy użyj mieszanki drobno startego parmezanu, granulowanego czosnku i suszonego oregano lub natki pietruszki. Świetnym pomysłem może być również posypanie popcornu… serem cheddar w proszku. Masz nietolerancję laktozy albo nie jadasz nabiału? Dobrze sprawdzą się również nieaktywne płatki drożdżowe, które nadadzą prażonej kukurydzy delikatny serowo-orzechowy aromat;
- pikantny – wychodzisz z założenia, że ostrości nigdy dość? Wypróbuj mieszanki chilli i skórki z limonki albo przypraw popcorn srirachą w proszku;
- ziołowy – jeśli wolisz delikatniejsze smaki, do posolonego popcornu dodaj mieszankę ziół prowansalskich. Masz ochotę na coś mniej klasycznego? Postaw na rozmaryn i skórkę z cytryny. A jeśli nade wszystko kochasz pizzę, przypraw przekąskę mieszanką suszonych bazylii i oregano, czosnku granulowanego oraz chilli.

Należysz do wielbicieli nietuzinkowych smaków? Jeśli pozwala ci na to odwaga, wypróbuj połączenie syropu klonowego z bekonem lub czekolady z chilli. Pamiętaj również, aby suche przyprawy dodawać do gorącego popcornu, zaraz po przygotowaniu, zaś ser – do ciepłego. Płynne dodatki – takie jak karmel, rozpuszczona czekolada czy miód – najlepiej dodać do popcornu przestudzonego. Możesz też rozłożyć go na papierze do pieczenia, aby słodki sos lepiej przywarł do uprażonych ziaren i stężał.
Przygotowanie idealnego popcornu w domu wcale nie musi być trudne! Wystarczy tylko kilka minut, parę przemyślanych składników i odpowiednie urządzenie lub garnek czy patelnia, aby wyczarować przekąskę, która doskonale urozmaici wieczorny seans filmowy z rodziną czy przyjaciółmi. Sprawdź więc, co akurat masz pod ręką, i zaskocz swoich bliskich nietypowymi kompozycjami smakowymi. Udanej zabawy!
