Parzenie herbaty w domu – zielonej, białej. Co jest ważne? Rytuał parzenia herbaty

Autor: Iza

Parzenie herbaty to dla wielu z nas codzienna czynność, do której być może nie przywiązujemy dużej uwagi. Tymczasem, jak pokazuje japońska tradycja, rytuał parzenia herbaty to nie tylko metoda na przygotowanie wyśmienitego napoju, ale również na ćwiczenie uważności.

Szklany zaparzacz do herbaty na 2 filiżanki

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak dobrze parzyć herbatę i dlaczego warto to robić
  2. jaka jest receptura parzenia zielonej herbaty
  3. jak parzyć zieloną herbatę na pobudzenie
  4. jak parzyć zieloną herbatę na uspokojenie
  5. jak parzyć białą herbatę
  6. jak parzyć oolong

Parzenie herbaty – dlaczego warto robić to dobrze?

Stylowy zestaw do parzenia herbaty z pewnością uprzjemni tę czynność

W kraju Kwitnącej Wiśni parzenie herbaty to swoista ceremonia, która pomaga wyciszyć umysł i uczy, jak skupiać uwagę na byciu tu i teraz oraz korzystać z każdej chwili życia. Rytuał parzenia herbaty jest ściśle powiązany z filozofią „doświadczania Ziemi”. W naszym kraju tradycja ta jest mało popularna, aczkolwiek mindfulness cieszy się coraz większym zainteresowaniem, nie tylko w kręgach osób zajmujących się rozwojem duchowym. Tymczasem uważność można ćwiczyć właśnie m.in. przy tak prozaicznej czynności, jak parzenie herbaty. Poza tym – właściwie zaparzona herbata to napój orzeźwiający lub relaksujący o wyśmienitym smaku.

Parzenie zielonej herbaty – receptura

Ojczyzną zielonej herbaty są Chiny. Do jej wytwarzania używa się liści rośliny Camellia sinensis, które zostały poddane minimalnej oksydacji. Parzenie zielonej herbaty należy przeprowadzać w temp. od 60 do 90°C, w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Zadanie to może znacząco ułatwić cyfrowy termometr z sondą do zastosowań kuchennych, np. Hendi 271230, wykazujący dokładność do 0,8°C. Zdecydowanie może się przydać również czajnik z termowskaźnikiem Russell Hobbs Retro Vintage Cream 21672-70. To stylowy czajnik w stylu retro, wyposażony w nowoczesną technologię, dzięki czemu potrzebuje tylko 55 sekund, aby doprowadzić wodę do wrzenia. Dostępny jest w 3 kolorach: kremowym, czerwonym i czarnym. Z pewnością sprawi, że zaparzanie herbaty będzie łatwiejsze i przyjemniejsze. Co więcej – prezentuje się zjawiskowo w kuchniach urządzonych w stylu retro. Nie bez znaczenia jest także rodzaj wody. Najlepsze efekty uzyskamy, zalewając zieloną herbatę miękką wodą, o jak najmniejszej zawartości wapnia. Aby zmniejszyć jego ilość, stosuj filtry, np. Laica Carmen Aida J35ED.

Parzenie zielonej herbaty na pobudzenie

Zielona herbata ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia, zapobiega rozwojowi raka, szczególnie piersi, powstrzymuje rozwój chorób neurodegeneracyjnych, jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. A z kolei zawartość polifenoli sprawia, że zielona herbata poprawia metabolizm. Poza tym – jest doskonałym sposobem na pobudzenie. Jak parzyć zieloną herbatę na pobudzenie? Takie właściwości ma pierwszy napar, poddany krótkiemu parzeniu: 1–3 min, wodą o temp. 70–80°C.

  • 219 zł
  • 199 zł
  • 119,99 zł
  • 239 zł
  • 169 zł

Zielona herbata – parzenie na uspokojenie

Parzenie herbaty w zaparzaczu przelewowym

Właściwości relaksacyjne i uspokajające ma drugie parzenie zielonej herbaty. Powinno być ono nieco dłuższe, docelowo nie należy jednak przekraczać 3 min, gdyż uzyskamy wówczas gorzki smak. Sztuka parzenia herbaty może zostać znacznie ułatwiona dzięki nowoczesnemu zaparzaczowi Morphy Richards 132002 z funkcją gotowania wody i 5 programami uwzględniającymi czas parzenia herbaty różnych rodzajów:

  • zielonej,
  • czarnej,
  • białej,
  • oolong,
  • ziół.

Biała herbata – parzenie

Parzenie herbaty białej to już zupełnie inny rytuał. Co prawda wytwarzana jest ona z tej samej rośliny co herbata zielona, ale tylko z najmłodszych jej listków i pąków liściowych zbieranych wczesną wiosną. To jedna z herbat najmniej przetworzonych – zawiera dwukrotnie więcej antyoksydantów niż herbata zielona. Dlatego też efektywnie przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia oraz ma właściwości prozdrowotne. Czas parzenia herbaty białej jest nieco dłuższy niż w przypadku zielonej i wynosi ok. 2 do 5 min. Woda powinna mieć temperaturę 80–90°C. Dłuższe parzenie nie powoduje powstawania gorzkiego smaku. Biała herbata idealnie nadaje się do parzenia w zaparzaczu Morphy Richards 43970. To urządzenie, w którym można ustawić temperaturę parzenia herbaty w zakresie od 85 do 100°C. Ponadto ma 5 opcji umożliwiających ustawienie odpowiedniej mocy napoju zarówno dla herbaty liściastej, jak i w torebkach. Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii po wybraniu programu i nastawieniu temperatury woda najpierw podgrzewana jest w zaparzaczu, a dopiero później przelewana przez koszyczek z herbatą. To gwarancja najlepszego smaku i niepowtarzalnego aromatu.

Oolong – jak parzyć?

Oolong to herbata, która należy do średnio oksydowanych, ale też jest jedną z herbat najbardziej zróżnicowanych smakowo – oksydacja liści może wynosić od 10 do 80%. Te mniej oksydowane rodzaje zbliżone są do zielonej herbaty. Oolong można parzyć w stylu zachodnim (przez 2–3 min w temp. 85–90°C) lub tradycyjnym, wschodnim. Parzenie w stylu wschodnim nie powinno trwać dłużej niż 10–30 sekund w temp. 85–90°C. W ten sposób oolong można parzyć 4 do 6 razy.

Parzenie herbaty może być odstresowującym rytuałem dnia codziennego. Dużo zależy od tego, ile uważności poświęcimy tej czynności.

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów