Patelnia do smażenia bez tłuszczu – jak wybrać najlepszą?

Z tego artykułu dowiesz się:dlaczego smażenie bez tłuszczu jest ważne jakie są rodzaje patelni do smażenia bez tłuszczu jaką patelnię do smażenia bez tłuszczu wybrać
Autor: Joanna

Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w potrzebne składniki odżywcze, jest warunkiem dobrego zdrowia i samopoczucia. Jednym ze sposobów na ich uzyskanie będzie niewątpliwie ograniczenie niektórych produktów. Do tego celu przydaje się patelnia do smażenia bez tłuszczu.

Zobacz także: Patelnia ceramiczna – dlaczego warto ją wybrać?

Dlaczego smażenie bez tłuszczu jest tak ważne?

Chcąc ograniczyć negatywny wpływ niektórych składników na nasz organizm, musimy pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze wywołują takie skutki. Powszechnie mówi się, że powodują one przyrost masy ciała i inne problemy zdrowotne, jednak nie jest to do końca prawda. Oczywiście nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych, znajdujących się w jajkach, mięsie czy produktach mlecznych, może doprowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi czy większego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Co więcej, do listy tych negatywnych niewątpliwie zaliczają się tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, które na etapie produkcji poddawane są wpływowi wodoru.

Z drugiej strony występują nienasycone kwasy tłuszczowe, które w zdecydowanej większości przypadków są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdy z nas musi je dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ nasze ciało nie ma takich zdolności, aby samodzielnie je produkować. Tego typu składniki odżywcze spotykamy przede wszystkim w orzechach, rybich tłuszczach czy nasionach. Mając to na uwadze, coraz więcej osób dostrzega zalety, jakie dają im w kuchni patelnie do smażenia bez tłuszczu. Jako że wcale niełatwo jest opracować dietę skupioną tylko wokół nienasyconych kwasów tłuszczowych, takie rozwiązanie znacząco pomaga utrzymać dobre zdrowie.

Polecane patelnie
  • 79,79 zł
  • 79,99 zł
  • 44,90 zł
  • 69,90 zł
  • 44,99 zł

Jakie są rodzaje patelni do smażenia bez tłuszczu?

Podstawową cechą patelni do smażenia bez tłuszczu jest to, że posiadają one powłokę non-stick. Dzięki niej smażone pożywienie nie przywiera do dna, nawet wtedy, gdy nie używamy tłuszczu, a dany produkt musimy przetworzyć w wysokiej temperaturze. Poza tym wśród dostępnych na rynku ofert można znaleźć patelnie wykonane z kilku rodzajów tworzyw. Są to:

  • patelnie teflonowe – cechują się największą popularnością, ale także najniższymi cenami. Poza główną zaletą, jaką jest możliwość smażenia tłuszczu, tego rodzaju patelnie są niezbyt odporne na zadrapania, co w przypadku długiego smażenia może skutkować przedostawaniem się do pożywienia szkodliwych substancji, mających negatywny wpływ na nasze zdrowie;
  • patelnie ceramiczne – wyróżniają się większą odpornością na zadrapania i pozwalają na smażenie nawet w 400 stopniach Celsjusza. Nie generują szkodliwych substancji wynikających z odpadających elementów powierzchni, dlatego są coraz częściej wybieraną alternatywą wśród patelni do smażenia bez tłuszczu;
  • patelnie granitowe – są droższe i znacznie cięższe niż patelnie teflonowe i ceramiczne, ale jednocześnie zapewniają bardzo mocną powłokę i łatwość w czyszczeniu. Dzięki gładkiej powierzchni bez żadnego problemu da się na nich smażyć bez użycia tłuszczu, a dodatkowo można ich używać na różnych kuchenkach;
  • patelnie tytanowe – najdroższe spośród wszystkich rodzajów patelni, ale z drugiej strony oferują najwyższą jakość. Nie wydzielają szkodliwych substancji i zapewniają całkowitą ochronę przed przywieraniem podczas smażenia.

Jaką patelnię do smażenia bez tłuszczu wybrać?

Wśród ceramicznych patelni do smażenia bez tłuszczu jedną z najbardziej polecanych jest Gerlach Contrast Procoat o średnicy 28 centymetrów. Wygodę w użytkowaniu zapewniają tu: miękka rączka typu SoftTouch, możliwość używania na kuchniach indukcyjnych, a także nieprzywierająca powierzchnia o wysokiej jakości. Inny z produktów tej samej marki – Gerlach First – to z kolei rozwiązanie dla osób ceniących sobie możliwość zmywania w zmywarce. 24-centymetrowa patelnia z aluminiową powłoką zewnętrzną i ceramiczną wewnątrz to gwarancja sprawnego, beztłuszczowego smażenia.

Jeśli chodzi o granitowe patelnie do smażenia bez tłuszczu, bardzo dobrym wyborem jest Ballarini Bologna Granitium. Solidne wykonanie, oryginalne włoskie wzornictwo, ale przede wszystkim dno ze stali nierdzewnej o grubości 3,5 mm zapewniają krótsze i bardziej oszczędne smażenie. Dodatkowo model ten można myć w zmywarce. Większa, 28-centymetrowa patelnia Gerlach Granitex posiada natomiast cztery warstwy (aluminiową, dwie wzmocnione wysokiej jakości ceramiką i warstwę z efektem kamienia). Zapewnia to dużą odporność na zadrapania, wysokie temperatury i korozję.

A jeżeli decydujemy się na tytanową patelnię do smażenia bez tłuszczu, to jednym z lepszych wyborów będzie z całą pewnością Tefal Duetto. Aż 30 centymetrów średnicy, możliwość mycia w zmywarce i nieprzywierająca powłoka Titanium Force to główne zalety tego modelu, które zapewniają wygodę i komfort w użytkowaniu.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link