Jakie funkcje ma grill tradycyjny z płytą? Czym kierować się przy wyborze?

Autor: Joanna

Grill tradycyjny z płytą może być używany zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz pomieszczenia. Dzięki temu można cieszyć się smakiem grillowanych potraw o każdej porze roku. Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przed zakupem urządzenia, aby spełniło ono wszystkie oczekiwania użytkownika.

Mężczyzna przygotowuje potrawy na grillu elektrycznym z płytą

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. czym charakteryzuje się grill tradycyjny z płytą
  2. jakie dodatkowe funkcje ma grill tradycyjny z płytą
  3. na co zwrócić uwagę przy zakupie grilla tradycyjnego z płytą

Czym charakteryzuje się grill tradycyjny z płytą?

Warzywa grillują się na grillu tradycyjnym z płytą

Grill tradycyjny z płytą charakteryzuje się tym, że zamiast rusztu ma kamienną płytę, która jest ogrzewana przy pomocy elektrycznej grzałki. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że płyta nagrzewa się bardzo szybko, a urządzenie jest gotowe do pracy już po kilku minutach – w przeciwieństwie do grilla rozpalanego przy pomocy węgla. Dzięki temu nie trzeba czekać na swoje ulubione, grillowane potrawy.

Tradycyjny grill z płytą użytkuje się na zewnątrz budynku (w ogrodzie, na tarasie, na balkonie), a także wewnątrz – może być jednym z elementów wyposażenia kuchni. Pozwala on na przygotowywanie grillowanych dań niezależnie od pory roku i pogody. Nie trzeba nikogo przekonywać, że mięso, ryby, a nawet warzywa z grilla mają niepowtarzalny smak. Taki sposób przyrządzania potraw pozwala przełamać pewną rutynę w kuchni.

Inną zaletą tradycyjnego grilla z płytą jest możliwość rozłożenia go na dwie połowy. Dzięki temu powierzchnia do grillowania znacznie się zwiększa, a to oznacza, że można jednocześnie przygotować kilka potraw lub urządzić przyjęcie w ogrodzie dla większej liczby osób. Tego typu urządzenia po rozłożeniu osiągają nawet 750–1500 cm². Ale tradycyjny grill z płytą zadowoli także osoby, które lubią tosty i panini lub chcą skrócić czas przygotowania potrawy i grillować ją jednocześnie z dwóch stron – zezwala na to górna płyta, która w wielu modelach może być zablokowana na różnych wysokościach.

Ponadto tradycyjny grill z płytą można zdemontować na części, a płytę umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce. Dzięki temu zostaje ona utrzymana w czystości właściwie bez żadnego wysiłku. Natomiast tradycyjny grill węglowy z rusztem, który ulega zabrudzeniu tłuszczem i resztkami jedzenia, trudno doczyścić.

Polecane grille ogrodowe
  • 1 299 zł
  • 1 399 zł
  • 919 zł
  • 2 899 zł
  • 1 799 zł

Jakie funkcje może mieć grill tradycyjny z płytą?

Grill tradycyjny z płytą

Grill tradycyjny z płytą może być wyposażony w dodatkowe funkcje, które zwiększą komfort jego użytkowania lub dadzą wiele nowych możliwości. Najczęściej spotykane są:

  • możliwość regulowania temperatury i dostosowywania jej do konkretnego rodzaju potrawy;
  • możliwość dostosowywania wysokości górnej płyty (dzięki temu można grillować tosty, bułki do panini itp.);
  • timer z opcją automatycznego wyłączenia;
  • lampka kontrolna, która informuje o tym, że urządzenie jest gotowe do użycia (płyta osiągnęła odpowiednią temperaturę).

Im bardziej nowoczesne urządzenie, tym więcej opcji posiada. Dla przykładu – niektóre grille z płytą mają funkcję wybrania automatycznego programu do przygotowywania konkretnej potrawy, tryb rozmrażania, a nawet pomiar grubości mięsa.

Na co zwrócić uwagę przed zakupem grilla z płytą?

Osoby, które zdecydowały się na zakup grilla tradycyjnego z płytą, powinny wcześniej dokładnie przyjrzeć się jego specyfikacji i zapoznać się z kilkoma parametrami. Jest to ważne, ponieważ to od nich w głównej mierze zależy, czy urządzenie będzie spełniało swoją funkcję oraz czy posłuży przez lata. Przy wyborze grilla z płytą trzeba zwrócić uwagę na:

  • moc urządzenia (im jest ona wyższa, tym płyta szybciej się nagrzewa, jednak trzeba pamiętać, że zużywa się wówczas więcej energii);
  • powierzchnię do grillowania (od niej zależy, ile potraw można przygotować jednocześnie);
  • możliwość regulowania temperatury;
  • obecność tacki, na której gromadzi się zbędny tłuszcz;
  • dodatkowe funkcje urządzenia;
  • możliwość mycia płyty w zmywarce;
  • jakość materiałów, z których jest wykonane urządzenie;
  • zastosowane zabezpieczenia (np. zabezpieczenie przed przegrzaniem);
  • cenę (powinna być ona adekwatna do jakości).

Warto również zwrócić uwagę na samą płytę. Może być ona gładka, prążkowana (żebrowana) lub mieszana. Jednak ważne jest, aby była pokryta nieprzywierającą powłoką, jak w grillu Gastroback 42537 BBQ PRO. Dzięki temu nie pozostaną na niej resztki jedzenia. Dobra płyta jest także odporna na zarysowania – urządzenie nie niszczy się i może posłużyć nawet przez lata.

Zanim wybierze się konkretny model tradycyjnego grilla z płytą, można zaczerpnąć informacji na jego temat w Internecie. Na stronie sklepu internetowego lub na różnych forach dostępne są opinie i oceny użytkowników. Bardzo często zawierają one konkretne uwagi, dzięki którym można uniknąć zakupu sprzętu, który nie spełni oczekiwań.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link