Zamrażanie jedzenia – dlaczego nie powinno się robić tego ponownie?

Autor: Ola

Mrożenie jedzenia to nie tylko idealny sposób na przedłużenie jego żywotności. Dzięki możliwości zamrożenia resztek niezużytych potraw można zaoszczędzić zarówno sporo pieniędzy, jak i czasu. Ciężko wyobrazić sobie łatwiejsze i szybsze przygotowanie sosu czy zupy niż rozmrożenie i podgrzanie potrawy. Dlatego warto znać wskazówki dotyczące mrożenia potraw po to, aby robić to w sposób właściwy i bezpieczny.

zamrażarka pełna zamrożonych produktów

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. dlaczego warto zamrażać jedzenie
  2. jakie produkty nadają się do zamrożenia, a jakich mrozić nie wolno
  3. dlaczego nie powinno się ponownie zamrażać jedzenia
  4. jakie są najważniejsze zasady mrożenia jedzenia

Mrożenie jedzenia – jakie są jego zalety?

mężczyzna wyjmuje z lodówki mięso

Zamrażanie jest jedną z najskuteczniejszych metod przechowywania jedzenia. Sposób ten pozwala nie tylko na kilkumiesięczne przedłużenie żywotności mrożonek, ale również jest bardzo korzystny pod względem biologicznym. Taka konserwacja żywności uniemożliwia jej psucie się, zabezpiecza ją również przed rozwojem szkodliwych drobnoustrojów. Ponadto mrożenie nie wpływa niekorzystnie na wartości odżywcze przechowywanego produktu. Jedyna strata, jaką odnotowuje się podczas procesu rozmrażania, dotyczy straty nielicznych witamin rozpuszczalnych w wodzie. Zauważono, iż mrożenie najbardziej niekorzystnie wpływa na zawartość witaminy C w zamrażanych produktach, jednak nie jest to ubytek tak istotny, jak w przypadku innych sposobów konserwacji żywności. Podczas mrożenia żywność nie traci również żadnych właściwości smakowych ani zapachowych – rozmrożone produkty zachowują się dokładnie tak, jak świeże. Istotną kwestią jest również to, że pełny zamrażalnik zużywa zdecydowanie mniej energii. Pozostawienie zaś urządzenia pustego powoduje straty energetyczne i dodatkowe koszty. Mrożenie jedzenia to również kwestia wygody – o wiele bardziej komfortowe jest przygotowanie większej ilości jedzenia na raz i zamrożenie go, niż gotowanie mniejszych porcji po kilka razy.

Co można mrozić?

Do zamrożenia nadają się niemal wszystkie rodzaje jedzenia. Należy wspomnieć tu przede wszystkim o mięsie, warzywach, owocach, rybach i pieczywie. Można oczywiście mrozić również już przygotowane potrawy np. sosy, zupy i wypieki. Wyjątek w dowolności mrożenia żywności stanowi nabiał i tłuszcze. W tym przypadku obowiązuje kilka ograniczeń, do których dostosowanie się umożliwi uniknięcie zmiany struktury potraw w wyniku chociażby ich rozwarstwienia. Nie wolno również mrozić zarówno surowych jajek (w efekcie popękają), jak i ugotowanych na twardo (te z kolei staną się gumowate). Niewskazane jest mrożenie jogurtów, mleka, śmietany i różnych serków, gdyż po oddzieleniu się tłuszczu staną się bardzo wodniste. Również warzywa i owoce zawierające dużą ilość wody nie zareagują dobrze na pobyt w zamrażalniku – stracą jędrność i świeżość (np. arbuz).

Polecane zamrażarki
  • 3 299 zł
  • 2 499 zł
  • 1 099 zł
  • 949 zł
  • 899 zł

Dlaczego nie powinno się ponownie zamrażać jedzenia?

warzywa zapakowane w woreczki próżniowe

Zakaz ponownego zamrażania raz rozmrożonego jedzenia to jedna z najważniejszych zasad tego sposobu konserwacji żywności. Należy przestrzegać jej bezwzględnie, gdyż w przeciwnym wypadku grozi to rozwojem niekorzystnych drobnoustrojów wewnątrz produktu. Na czym polega ten proces? Każdy rodzaj żywności, niezależnie od tego, czy mówimy o mięsie, czy warzywach, z natury zawiera mnóstwo mikroorganizmów. Podczas zamrożenia nie ulegają one zniszczeniu, lecz przechodzą w swego rodzaju „śpiączkę”. Po rozmrożeniu zaś budzą się i stają się bardziej aktywne, intensywnie się rozmnażając.

Zamrażając ponownie, uśpimy zwiększoną ilość bakterii, które przy kolejnym rozmrożeniu ponownie kilkukrotnie zwiększą swoją ilość. Taki stan rzeczy może spowodować poważne, niekorzystne skutki dla naszego zdrowia, takie jak chociażby zatrucie pokarmowe. Należy uważać szczególnie na mięso, gdyż w stanie wyjściowym (bez żadnego procesu zamrażania) posiada ono w sobie dość dużą ilość drobnoustrojów. Istnieje jednak wyjątek dotyczący ponownego zamrażania żywności. Na taką czynność możemy pozwolić sobie w sytuacji, gdy rozmrożony produkt poddamy jakiejkolwiek obróbce termicznej. Wszelkie procesy smażenia, gotowania czy pieczenia likwidują ilość bakterii, dzięki czemu ponowne zamrożenie nie stanowi już żadnego zagrożenia.

Jak mrozić – kilka podstawowych zasad

Mrożenie to zdecydowanie najłatwiejszy i najskuteczniejszy sposób konserwacji żywności. Jednak obowiązują pewne zasady, których należy trzymać się, aby z zamrażarki nie wyciągnąć produktów nienadających się do spożycia. Oto kilka z nich:

  • przed włożeniem jedzenia do zamrażarki koniecznie obniż jego temperaturę (np. przechowując je w lodówce). Ciepłe jedzenie włożone do zamrożenia podnosi temperaturę innych produktów, które automatycznie zaczynają się rozmrażać. Proces ten może doprowadzić do zepsucia się żywności;
  • warto zainwestować w dobre opakowania do przechowywania jedzenia. Najlepiej sprawdzą się do tego specjalne woreczki (np. Waco Worki próżniowe 10 szt. lub Anova Precision worki próżniowe), dzięki którym zaoszczędzisz bardzo dużo miejsca, a pakowanie żywności będzie łatwe i bezproblemowe;
  • staraj się, aby w opakowaniach było jak najmniej powietrza. Dzięki temu do zamrażarki zmieści się jeszcze więcej jedzenia. Idealnie nadadzą się do tego woreczki próżniowe, do których pakowania potrzebne będzie specjalne urządzenie (np. Caso Germany VC9, Waco Zestaw Premium lub Sencor 3010GY);
  • dziel mrożoną żywność na małe porcje. Dzięki temu unikniesz konieczności rozmrożenia dużej ilości jedzenia w sytuacji, gdy do posiłku zasiadasz w mniejszej grupie. Na uwadze należy mieć również to, że rozmrożone jedzenie nie powinno zbyt długo leżeć w lodówce – trzeba zużyć je stosunkowo szybko;
  • dbaj o czystość piekarnika. Zanieczyszczone i mocno oszronione urządzenie będzie słabiej chłodziło i zużywało więcej energii elektrycznej. Zmarnuje się w ten sposób nie tylko jedzenie, ale również pieniądze.

Mrożenie to idealny sposób na przechowywanie i konserwację żywności. Jednak, jak w przypadku każdego tego typu procesu, należy przestrzegać kilku ważnych zasad, dzięki czemu potrawy zachowają naturalną świeżość i bogactwo smaku.

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów