Jak przechowywać żywność w lodówce, żeby zachowała świeżość?

Jedne produkty potrzebują większej wilgotności, by nie wyschnąć, inne wolą bardziej suche powietrze, w przeciwnym wypadku może pojawić się na nich pleśń. Często powinny mieć też różną temperaturę przechowywania. Jak to pogodzić, gdy wiele różnych produktów trzymasz w jednej lodówce?

Jaka powinna być temperatura w lodówce?

Ogólna zasada, którą zazwyczaj kierujemy się, układając produkty w lodówce, mówi, że im wyższa półka, tym wyższa temperatura. Przy starszego typu urządzeniach trzeba było więc tak rozplanować rozmieszczenie artykułów spożywczych, aby każdy miał zapewnione odpowiednie warunki przechowywania. Pojawiały się jednak problemy z przemrażaniem lub szybkim psuciem się żywności. Przy lodówkach z zaawansowanymi funkcjami, umożliwiającymi dostosowanie temperatury do zawartości, możemy zapomnieć o tych problemach.

  • silnik dopasowujący temperaturę do warunków wewnątrz lodówki

W tego typu urządzeniach wprowadzono energooszczędny i efektywny inwerterowy kompresor liniowy, którego moc możemy regulować. Dopasowuje on temperaturę do warunków, jakie panują wewnątrz lodówki, dzięki czemu w momencie uruchamiania się, nadmiernie jej nie obniża. Mamy więc pewność, że produkty będą odpowiednio chronione, a nie przemrożone.

  • jednakowa temperatura w całej lodówce

Lodówki LG mają również system Multi Air Flow, który rozprowadza powietrze równomiernie po całym wnętrzu, zapewniając jednakową temperaturę w głównej komorze. Szybko reguluje ją również wtedy, kiedy otwieramy drzwi i wypuszczamy chłodne powietrze. Możemy wykorzystać ustawienia automatyczne lub wybrać temperaturę ręcznie.

Jak przechowywać warzywa, owoce, mięso i ryby w lodówce?

Odpowiednie miejsce znalazło się również na produkty wymagające specjalnego traktowania i temperatury. Warzywa, owoce, mięso i ryby wystarczy schować do dedykowanych im szuflad, utrzymujących optymalne warunki przechowywania.

  • Szuflada do przechowywania warzyw, mięsa i ryb

FRESH Converter to szuflada, która umożliwia wybór panującej w niej temperatury. Możemy ją dopasować do zawartości dzięki trzem ustawieniom, odpowiadającym warunkom do przechowywania warzyw, ryb i mięsa.

  • Komora na warzywa i owoce

Komora FRESH Balancer jest wyposażona w przełącznik dwóch trybów, dzięki któremu możemy łatwo ustawić idealną wilgotność dla owoców lub warzyw, które w niej przechowujemy. Po wybraniu opcji szuflada automatycznie reguluje temperaturę i poziom wilgotności.

  • Przechowuj świeże produkty tam, gdzie chcesz

System NatureFRESH Cooling dba o prawidłowy przepływ chłodnego powietrza wewnątrz lodówki. Dzięki kilku otworom wentylacyjnym chłodzenie jest bardziej równomierne, a obieg powietrza może być lepszy nawet o 76% niż w przypadku niektórych urządzeń nieposiadających tej funkcji. To pozwala przedłużyć przydatność do spożycia świeżych produktów w każdym zakątku lodówki.

Wybierz lodówkę LG z systemem Multi Airflow, która zapewni produktom dłuższą świeżość>>

Wilgoć i szron w lodówce

Kiedy w lodówce umieścimy ciepłe potrawy lub zbyt dużo produktów (zwłaszcza warzyw, owoców, mięsa, ryb i nabiału), może się w niej pojawić nadmierna wilgoć, która w niektórych lodówkach może zamieniać się w szron. Jego nadmiar sprawia, że urządzenie działa mniej efektywnie, a zużycie energii wzrasta. Wilgoć osiadająca na produktach, może mieć też wpływ na ich trwałość. Warto więc zwrócić uwagę na lodówki z systemami, które regulują poziom wilgotności i nie dopuszczają do osadzania się szronu.

  • szuflada z regulacją wilgoci

Zadaniem szuflady Moist Balance Crisper jest zachowanie odpowiedniej wilgotności. Specjalna plastikowa kratownica zatrzymuje ją, dzięki czemu nie skrapla się ona na żywności. Jednocześnie zapobiega nadmiernemu wysychaniu powietrza wewnątrz pojemnika (zachowuje do 20% więcej wilgotności), dzięki czemu żywność przechowywana jest w optymalnych warunkach – nie pleśnieje ani nie wysycha.

  • system bezszronowy, czyli sposób na rozmrażanie lodówki

Total No Frost to system, który dba o utrzymanie stałej temperatury i obiegu powietrza, dzięki czemu we wnętrzu lodówki nie osadza się szron, a wilgoć nie skrapla się na żywności. Jest higieniczny i samoobsługowy, dlatego już nie musimy rozmrażać lodówki. Nadmiar lodu nie będzie się osadzał nawet w komorze zamrażarki.