Kolekcje śniadaniowe
„Nie można wyjść z domu bez porządnego śniadania”. To
zdanie słyszał już chyba każdy! Aby przez cały dzień mieć siłę
na czekające Cię wyzwania, trzeba zadbać o śniadanie!
Poniżej znajdziesz najlepsze rekomendowane kolekcje, dzięki nim
przygotujesz swoje śniadanie szybko i z wielką
przyjemnością!



Śniadanie w stylu retro
Seria śniadaniowa Argento to kwintesencja ponadczasowej, włoskiej elegancji minionych dekad w stylowej, współczesnej interpretacji De’Longhi. Inspirowana designem lat 50., łączy funkcjonalność z ponadczasowym wzornictwem, dodając każdemu wnętrzu szyku.
Seria śniadaniowa Argento to kwintesencja ponadczasowej, włoskiej elegancji minionych dekad w stylowej, współczesnej interpretacji De’Longhi. Inspirowana designem lat 50., łączy funkcjonalność z ponadczasowym wzornictwem, dodając każdemu wnętrzu szyku.
Opływowe linie, delikatnie zaokrąglone rogi, mocne kąty i gustowne, matowe kolory - wykończone błyskami szczotkowanego chromu - nadają kolekcji Argento charakteru i elegancji, które nigdy nie wyjdą z mody.

Zaprojektowana przez naturę
Ekskluzywna linia Argento Flora, inspirowana najwspanialszymi kwiatami i roślinami świata, zamieni każdą kuchnię w zaczarowany ogród, a codzienne śniadanie w rajską przyjemność.
Łącząc elegancki design, charakterystyczny dla marki De’Longhi z pastelowymi odcieniami prosto z natury, wniesie do wnętrza powiew świeżości i klasycznej elegancji w stylu retro. Delikatne, płynne linie, subtelnie zaokrąglone narożniki i nuty szczotkowanego chromu sprawiają, że ekspresy, tostery i czajniki z linii Argento Flora prezentują się lekko i stylowo, ciesząc oko oryginalnym, włoskim wzornictwem i ponadczasową elegancją. Blask Matki Natury objawia się w subtelnych, romantycznych kolorach kolekcji – od różanej piwonii, poprzez jaśminowy beż i pieprzową miętę, aż po egzotyczny błękit agawy.
Bez względu na porę roku i pogodę, możesz cieszyć się pysznym śniadaniem w wyjątkowej oprawie - jak na świeżym powietrzu w pięknym ogrodzie – we własnej kuchni.

Każde śniadanie to sztuka
Kolekcja jest ukłonem w stronę kunsztownej sztuki jubilerskiej, która z mistrzowską precyzją wydobywa z diamentów olśniewający blask. Wraz z nadejściem kolekcji Brillante projektanci marki De’Longhi po raz kolejny udowodnili, że tworząc nowe odsłony linii śniadaniowych, w sposób wizjonerski przekraczają granice sztuki użytkowej. uĹĽytkowej.
Kolekcja z charakterystyczną dla De’Longhi nutką ekstrawagancji, zachwyca wielowymiarowością płaszczyzn, a dyskretne chromowane detale dodają jej elegancji.
Całość tworzy niezwykłą mieszankę klasyki z nowoczesnością, która migocząc odbijanymi promieniami światła doda blasku Twojemu wnętrzu, niczym lśniący brylant.

Wyraź swój styl
Coco Chanel mawiała, że moda przemija, a styl pozostaje. Linia Distinta Flair De'Longhi to kwintesencja włoskiego stylu i dobrego smaku, zaprojektowana z myślą o amatorach niewymuszonej elegancji
Ekskluzywna gama Distinta jest szykownym połączeniem zdekonstruowanych kształtów kwadratu i koła o delikatnych liniach oraz zaokrągleniach z najwyższą jakością i niezawodnością urządzeń śniadaniowych.
Zamknięte w eleganckiej formie z nutką retro sprawią, że każdy poranek będzie wyjątkowy. Oparte na innowacjach, czerpiących inspirację z przyszłości, wyróżniają się czystą stylistyką i perfekcyjnym, metalicznym wykończeniem. Dzięki dynamicznej, niepowtarzalnej formie i prostocie będą ozdobą każdej kuchni, łącząc klasyczny styl z minimalistycznym, futurystycznym wzornictwem.

Factor X w Twojej kuchni
Distinta X to współczesna kolekcja śniadaniowa, będąca stylowym uzupełnieniem kuchennego wystroju. Zadziorny design, z nutą włoskiej elegancji, dodaje energii i charyzmy wnętrzu oraz pozytywnie nastraja na cały dzień.
Zaprojektowana dla miłośników nowoczesnej sztuki użytkowej, charakteryzuje się najwyższą jakością wykonania, niezawodnością i ponadczasowym wzornictwem. Kolekcja obejmuje czajniki o pojemności 1,7 litra oraz tostery na 2 grzanki, z rusztem do podgrzewania bułek i rogalików. Metalowa obudowa w pięknym odcieniu jasnego srebra, z chromowanymi detalami, to stylowa propozycja, rozświetlająca każde wnętrze i nadająca mu charakteru.
Wprowadź do swojej kuchni i codzienności unikalny factor X – z charyzmą i pozytywną energią zaczynając każdy dzień. Dzięki funkcjonalności urządzeń oraz ich eleganckiej formie i wykończeniu, magicznie odbijającym światło, poranek stanie się najprzyjemniejszą porą dnia!

Celebruj każdą chwilę!
Distinta Moments to elegancka kolekcja śniadaniowa z nutką włoskiego stylu, zaprojektowana, aby inspirować do doceniania i świętowania każdej chwili. Od porannej radości z domowych, pysznych śniadań z bliskimi, dodających energii na cały dzień, po wieczorne chwile wytchnienia z filiżanką aromatycznej herbaty.
Kolekcja obejmuje czajniki o pojemności 1,7 litra oraz tostery na 2 i 4 grzanki. Dostępne w ponadczasowych, metalicznych, matowych kolorach: Sunset Black i Sunshine White, dodadzą szyku i elegancji każdemu wnętrzu. To idealne propozycje dla pewnych siebie osób, które chcą wyrazić swój styl i cenią piękno sztuki użytkowej.
Ekskluzywna gama Distinta Moments jest połączeniem zdekonstruowanych kształtów kwadratu i koła o delikatnych liniach i zaokrągleniach, z najwyższą jakością i niezawodnością urządzeń śniadaniowych. Dzięki eleganckiej formie z nutką retro i perfekcyjnym, metalicznym wykończeniem, będą ozdobą każdej kuchni, zachwycając funkcjonalnością.

Styl industrialny w kultowej formie
Linia Icona Metallics łączy funkcjonalność i komfort codziennego użytkowania z kultową formą i urokiem włoskiego wzornictwa przemysłowego. Czajnik elektryczny tej serii zachwyca funkcjonalnością, dzięki mocnemu 2000-watowemu silnikowi i wytrzymałej płycie grzejnej ze stali nierdzewnej, oraz elegancją formy. Opalizujące, szlachetne odcienie obudowy tworzą niepowtarzalny efekt wizualny, rozświetlając i ożywiając wnętrze.

Styl industrialny w kultowej formie
Linia Icona Metallics łączy funkcjonalność i komfort codziennego użytkowania z kultową formą i urokiem włoskiego wzornictwa przemysłowego. Czajnik elektryczny tej serii zachwyca funkcjonalnością, dzięki mocnemu 2000-watowemu silnikowi i wytrzymałej płycie grzejnej ze stali nierdzewnej, oraz elegancją formy. Opalizujące, szlachetne odcienie obudowy tworzą niepowtarzalny efekt wizualny, rozświetlając i ożywiając wnętrze.

Stylowy, współczesny
kMix Kenwood to feeria nasyconych barw, kwintesencja współczesnego designu i najwyższa wydajność zamknięte w nowoczesnej, minimalistycznej formie. Stworzona dla kreatywnych, świadomych stylu miłośników modernistycznej sztuki użytkowej, charakteryzuje się najwyższą jakością wykonania, niezawodnością i ponadczasowym wzornictwem.
Stylowa i elegancka kolekcja produktów do przygotowywania potraw i napojów śniadaniowych jest dostępna w czterech zdecydowanych kolorach - Spicy Red, Rich Black i Cool White.
Pozwala wyrazić swoją osobowość w kuchni i zachwyca funkcjonalnością.
Jak parzyć i podawać różne rodzaje herbat?
Podczas 5 tysięcy lat herbacianej historii ludzie na całym świecie wypracowali kilka metod parzenia niezwykłego naparu. Czy wiesz, że:
- Pierwsze krzewy herbaciane i zasady ceremonii parzenia pochodzą z Chin. Już w VIII wieku opisał je Lu Yu w Księdze herbaty.
- Podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty cha-no-yu wykorzystuje się sproszkowaną, zieloną matchę. To połączenie harmonii, szacunku, czystości i spokoju z mistrzowskimi umiejętnościami gospodarza. Ma zwracać uwagę na naturalne piękno i ulotność chwili.
- W Rosji od XVI wieku herbatę przygotowuje się w samowarze i podaje z konfiturami.
- Angielski rytuał five o’clock nie może się obyć bez eleganckiej porcelany i dobrej mieszanki czarnej herbaty z dodatkiem mleka i cukru.
- W krajach arabskich czarna herbata musi być mocna i gorzka, aby równoważyć słodycz dużej ilości cukru.
A jak wygląda twój rytuał parzenia, podawania i picia herbaty? Nawet nowoczesny sposób przyrządzania, wykorzystujący – pozornie zwykły i nieatrakcyjny – czajnik elektryczny, może stać się celebracją chwili przyjemności. Współczesny sprzęt do parzenia herbaty często wygląda niczym małe dzieło sztuki czy atrakcyjny gadżet. Dzięki niemu nasza kuchnia może każdego dnia zachęcać do pozostania w niej jeszcze chwilę dłużej i rozkoszowania się kubkiem gorącego naparu.
Pamiętaj!


Rodzaje herbat i sposoby ich parzenia
Choć historia herbaty rozpoczęła się podobno od jednego listka, który około 5 tysięcy lat temu wpadł do kubka z gorącą wodą, dziś możemy rozróżnić około 1500 jej różnych rodzajów. Wszystkie pochodzą od rośliny z gatunku Camellia sinensis, wywodzącej się z Chin. Jak je zaparzyć, aby wydobyć pełnię smaku?
Jak zaparzyć czarną herbatę
Czarna herbata bije rekordy popularności już od wielu lat. Stała się wręcz napojem uniwersalnym i podawanym w każdych okolicznościach. Jest poddawana fermentacji, czemu zawdzięcza głęboki, dość mocny smak. Możemy go jednak uzyskać tylko wtedy, jeśli właściwie ją zaparzymy. Tak naprawdę nie powinniśmy jej zalewać wrzątkiem, ale wodą o temperaturze 96°C. Dlatego, kiedy gotujemy wodę, zakończmy proces, zanim zacznie ona bulgotać, a później pozwólmy jej się jeszcze uspokoić, zanim wlejemy ją do naczynia. Warto też pamiętać, że zbyt chłodna woda nie zaparzy czarnej herbaty. Napar będzie blady i bez smaku.



Wśród herbat czarnych możemy wyróżnić wiele gatunków, które różnią się sposobem obróbki oraz walorami. Do najpopularniejszych należą:
- Earl grey – herbata cejlońska z olejkiem z bergamotki. Idealna na popołudnie w stylu angielskim, choć nie polecamy komponować jej z mlekiem. Nazwana na cześć hrabiego Charlesa Greya. Jedna z najbardziej znanych herbat na świecie.
- English breakfast – najczęściej mieszanka chińskiej i cejlońskiej herbaty o pełnym, wyrazistym i intensywnym smaku. W Anglii chętnie pita z mlekiem i cukrem na śniadanie.
- Ceylon – rozpoznawalna na całym świecie herbata ze Sri Lanki. Intensywny smak i brązowo-czerwoną barwę zawdzięcza pełnej fermentacji. Jest podstawą wielu mieszanek. Nazwa jest chroniona certyfikatem.
- Assam – herbata indyjska. Ze względu na mocny, nieco cierpki i słodkawy napar uznawana za jedną z najlepszych na świecie.
- Darjeelin – herbata uprawiana tylko na wybranych plantacjach w Indiach. Chroniona certyfikatem i poddana klasyfikacji jakościowej. Uznawana za rarytas wśród herbat ze względu na niewielką produkcję oraz niezwykłe walory smakowe.
- Yunnan – jedna z najbardziej luksusowych odmian czarnej lub zielonej herbaty. Pochodzi z chińskiej prowincji Junnan, gdzie rosną trzy najstarsze drzewa herbaciane. Produkuje się ją z delikatnych, młodych pączków, które rosną na samej górze rośliny.
Jak parzyć zieloną herbatę
To właśnie ona jest bohaterką japońskich i chińskich ceremonii. Traktowana z należytym szacunkiem, w Polsce coraz bardziej doceniana. Jeśli jednak wydaje nam się, że jest zbyt gorzka i cierpka lub bez smaku, powinniśmy zastanowić się, czy właściwie ją przygotowujemy. W gorącej wodzie jej liście oddają gorycz. Herbata liściasta zalana tylko raz nie potrafi oddać pełni smaku. Prawidłowa temperatura do parzenia zielonej herbaty to 60-85°C. Warto też wiedzieć, że można ją zalewać kilkukrotnie, a kolejne zalania odkrywają zupełnie inne nuty. Nie warto też przesadzać z czasem zaparzania, ponieważ zbyt długi sprawia, że staje się ona nieprzyjemnie gorzka. Około 10-minutowe parzenie jest zasadne tylko wtedy, jeśli chcemy uzyskać największą ilość zdrowych antyoksydantów, a napar traktujemy leczniczo. Na co dzień lepiej wsypać do filiżanki więcej suszu i zalać na kilkadziesiąt sekund.



Najpopularniejsze rodzaje herbaty zielonej to:
- Sencha – najbardziej znana chińska zielona herbata typu japońskiego. Nazwa „herbata duszona” wskazuje na proces produkcji, podczas którego liście są kilkukrotnie zwijane, suszone, a następnie duszone. Jej delikatny smak jest podstawą wielu mieszanek.
- Macha – królowa japońskiej ceremonii picia herbaty cha-no-yu. Zielona, sproszkowana herbata ze specjalnych krzewów, które okrywa się matami przed słońcem. Częsty dodatek do dań i słodyczy w Japonii.
- Gunpowder – chińska herbata z prowincji Zhejiang, która swoją nazwę – dosłownie „proch strzelniczy” – zawdzięcza technice produkcji: zwijaniu listków w małe, szarozielone kulki, które rozwijają się po zaparzeniu.
- Genmeicha – japońska zielona herbata Sencha lub Bancha z dodatkiem prażonego, brązowego ryżu. Odznacza się charakterystycznym ryżowym posmakiem i mniejszą zawartością kofeiny.
Jak parzyć białą herbatę
Biała herbata to specjalny gatunek przygotowywany jedynie z młodych listków i pączków zbieranych na wiosnę i suszonych na słońcu. Charakteryzuje się łagodnym smakiem. Pochodzi z Chin, choć dziś produkuje się ją również w Indiach. Należy ją parzyć w temperaturze 75-85°C do 5 minut. Jej smak uwalnia się do 3 zaparzeń.



Jak parzyć żółtą herbatę
To szlachetna chińska herbata, którą niegdyś mógł pić jedynie cesarz. Wierzono, że zapewnia nieśmiertelność. Jest poddawana specjalnemu procesowi nieenzymatycznej fermentacji. Ma słomkowy kolor i cierpki, delikatnie słodkawy smak, który uzyskamy w temperaturze 80°C. Parzy się ją krótko, bo od 1 do 3 minut. Proces można powtarzać 4-krotnie.



Jak parzyć czerwoną herbatę pu-erh
Pu-erh to gatunek chińskiej herbaty, który w Europie zaliczany jest do odmiany czerwonej z uwagi na kolor naparu, a w Chinach do czarnej zgodnie z barwą suszu. Dodatkowy proces fermentacji nadał jej lekko ziemistego posmaku. Jest pomocna przy odchudzaniu. Najlepsze efekty można uzyskać w temperaturze 96°C przy czasie parzenia od 1do 3 minut.



Stylowa kuchnia - jakie AGD wybrać
Urządzenia należące do małego AGD przestały być jedynie przedmiotami codziennego użytku. Sztuka użytkowa wyszła z sal muzealnych i rozgościła się w naszych domach. Zaczęliśmy zwracać uwagę na każdy element wyposażenia, a wzornicze perełki przestały być nieosiągalne. Zapragnęliśmy otaczać się przedmiotami nie tylko funkcjonalnymi, ale też pięknymi. Jakie sprzęty wybrać, aby każdego ranka jeść śniadanie w dobrym stylu?
Kuchnia w stylu vintage
Dążenie do otaczania się pięknymi przedmiotami objawia się również tęsknotą za wzornictwem z dawnych lat. Stąd też powrót mody na kuchnie w stylu vintage, przywołujące wspomnienia z domów rodzinnych. Stylizowane sprzęty, meble i akcesoria pasują do tych autentycznych, które rzeczywiście pochodzą z dawnych lat. Dają wrażenie, że również przechowują jakąś historię. Najczęściej jest to opowieść o tradycji dobrego designu przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Może się ona przejawiać w różnych podejściach do historii:
Włoski styl retro
Włoskie wzornictwo stało się jednym z najbardziej znanych i pożądanych. Stoi za nim wieloletnia tradycja i kunszt całych rodzin projektanckich. Początek rozwijania tego dziedzictwa przypadł na lata powojenne. Rozkwit nastąpił w latach 50., do których odwołują się współcześni twórcy. Nadal obowiązuje to, co można zobaczyć m.in. na słynnych targach w Mediolanie: skupienie na szczegółach oraz jakości materiałów i wykonania. Włoskie wzornictwo opiera się więc nie na produkcji, ale rzemiośle, które uznawane jest za istotną część kultury. U źródła leży tutejsze zamiłowanie do celebrowania rytuałów oraz pragnienie otaczania się tym, co piękne.
Współczesne odwołania do włoskich tradycji projektowania sztuki użytkowej można zauważyć w seriach śniadaniowych Icona. To łagodne rysy, klasyczne kolory i dobrze zachowany duch lat 50. Doskonała ozdoba kuchni stylizowanej, chcącej odwoływać się do przeszłości i wspomnień o przytulnym, ciepłym domu. To również włoskie podejście do jakości i technologii. Choć urządzenia wyglądają niczym wyjęte z przeszłości, ich funkcje są zaawansowane i pozwalają przyrządzić najlepsze śniadanie z podgrzanym pieczywem lub tostami oraz idealnie zaparzoną kawą lub herbatą.
- czerń
- biel
- czerwień
- beż
- niebieski
- inspirowane włoskim stylem lat 50.
- łagodne zaokrąglone linie
- pokrętła i wskaźniki w stylu retro
- elementy w kolorze drewna, naturalnej skóry lub chromowane
- matowe wykończenie

Subtelne art déco
Niegdyś przedmioty użytkowe art déco były bardzo kosztowne i niedostępne. Dzisiaj urządzenia w tym stylu trafiają do naszych współczesnych kuchni. Projektanci chętnie inspirują się nurtem, który pragnął połączyć piękno i funkcjonalność w przedmiotach codziennych. Tak jak kiedyś ważne jest dla nich oddziaływanie na codzienność oraz najwyższa jakość wykonania. Połączenie nowoczesności i ducha art déco odnaleźć można np. w linii Argento. Łagodne linie, klasyczny kształt przywołujący włoskie rzemiosło i wykończenia ze szczotkowanego chromu – to perfekcja wykonania i stonowana dekoracyjność, czyli kwintesencja subtelnego art déco.
- czerń
- biel
- czerwień
- inspirowane art déco i stylem lat 50.
- opływowe linie, prosty kształt
- elementy czerni i szczotkowanego chromu
- matowe wykończenie

Nowoczesność z nutką vintage
Współczesne retro nie boi się śmiałego połączenia z nowoczesnością oraz nutą futuryzmu. Elegancka, klasyczna forma serii Distinta Flair została połączona z zaskakującą kolorystyką, pasującą nie tylko do tradycyjnych kuchni. Metaliczny blask czerwieni lub błękitu umili też poranki spędzone we wnętrzach rodem z przyszłości. Będzie więc uniwersalnym wyborem i kompromisem między stylem vintage a nowoczesnością.
- czerwień
- błękit
- nowoczesna kolorystyka z metalicznym wykończeniem
- kształty inspirowany stylem lat 50.
- miękkie linie, zaokrąglone rogi
- uniwersalna: odpowiednia do wnętrz klasycznych i nowoczesnych

Design w kuchni – jaki sprzęt do nowoczesnej kuchni
Po drugiej stronie leży dążenie do przyszłości i zamiłowanie do czystości, minimalizmu i prostoty. W czasach, kiedy chorujemy z nadmiaru informacji, przekazów i przedmiotów, oddychamy w pomieszczeniach, w których liczy się przestrzeń i forma. Szukamy odpoczynku w geometrii lub nowych kształtach, które nie zaburzają harmonii.
Nowoczesność i glamour
Tak jak we wnętrzach klasycznych dominują lata 50., tak w nowoczesnych prym zaczyna wieść geometria. Współczesne urządzenia AGD zwracają uwagę samą formą. Wydają się ozdobą samą w sobie. Do surowych aranżacji warto więc wprowadzać sprzęty o ciekawej fakturze, która załamuje światło. Najlepszym przykładem jest linia czajników elektrycznych i tosterów Brillante. Jest ona inspirowana sztuką jubilerską i odwołuje się do szlifów na diamentach. Doskonale wpasuje się we wnętrza glamour, które zdobi stylowa dekoracyjność.
- czerń
- inspirowana sztuką jubilerską
- geometryczne formy
- płaszczyzna odbijająca światło

Współczesność z charakterem
Do wnętrz nowoczesnych pasować będą również sprzęty stworzone w duchu modernistycznym. Podkreślą one czystość i minimalizm, bo z założenia nurt ten unika przesadnej dekoracyjności. Skupia się za to na funkcjonalności i przejrzystej formie, która z niej wynika. Ta prostota nie przeczy jednak estetycznemu pięknu. Potwierdza to linia śniadaniowa Kenwood kMix. Kształt AGD jest klarowny, minimalistyczny, ale przez to też zwracający uwagę.
- czerwień
- błękit
- nowoczesna kolorystyka z metalicznym wykończeniem
- kształty inspirowany stylem lat 50.
- miękkie linie, zaokrąglone rogi
- uniwersalna: odpowiednia do wnętrz klasycznych i nowoczesnych

Typowe włoskie i francuskie śniadanie - słodki początek dnia
Od tego, jak spędzimy nasz poranek, może zależeć cały dzień. Dlatego warto wziąć przykład z Włochów i Francuzów, dla których każde śniadanie jest celebracją chwili. Wtedy na chwilę zatrzymują bieg wydarzeń, aby skupić się na ulubionych smakach: doskonale zaparzonej kawie i chrupiącym pieczywie. I choć wydaje się, że taki posiłek to bułka z masłem, tak naprawdę wymaga od nas zmiany podejścia do życia. Jak spędzać poranki w stylu włoskim i francuskim?
Włoskie śniadanie – element życiowej filozofii
Jedzenie we Włoszech nigdy nie było traktowane jako przyziemny obowiązek. Urosło do rangi sztuki i zaczęło wyznaczać styl życia. Tak naprawdę to pora i charakter posiłków wyznaczają ścieżkę włoskiej filozofii opartej na pielęgnowaniu rytuałów i rodzinnych spotkań, docenianiu smaków i dbaniu o ich najwyższą jakość. Pewnie dlatego śniadanie – choć często jedzone po drodze do pracy przy ladzie lub ograniczające się tylko do szybkiego espresso – jest doprowadzone do perfekcji. Co się na nie składa?
Doskonale zaparzona kawa
Włoskie śniadanie nie może się bez niej obyć. Prawdziwemu Włochowi wystarczy właściwie tylko filiżanka espresso. Jeśli ma dłuższą chwilę o poranku, delektuje się aksamitnym cappuccino. To napój typowo śniadaniowy, dlatego w tym kraju zamówienie go później jest odbierane jako faux-pas. Niezależnie od tego, czy wybieramy kawę z mlekiem, czy skondensowaną dawkę energii, przygotowując włoski posiłek, musimy zwrócić uwagę na technikę zaparzania.
Podstawą perfekcyjnego napoju jest zawsze espresso zaparzone ze świeżo zmielonych ziaren. Prawidłowe proporcje to ok. 7 g kawy i 25 ml wody o temperaturze 88-96°C. Smak tworzy się przez około 30 sekund. Jeśli cały proces przebiegnie prawidłowo, uzyskamy napar o intensywnym kolorze, którego zwieńczeniem jest tzw. crema, czyli gęsta, kremowa pianka. Powstaje naturalnie podczas pieczołowitego przygotowywania. Powinna mieć wysokość ok. 3-4 mm.
Aby poczuć autentyczny smak włoskiej kawy i oddać się magii rytuału, do zaparzania najlepiej wykorzystać ekspres kolbowy. To dzięki niemu będziemy mieć wpływ na każdy etap powsta- wania naparu. We włoską filozofię niespiesznego życia wpisuje się także cały proces przygotowy- wania: mielenie ziaren, ubijanie, zakładanie kolby i obserwowanie, jak napar sączy się do filiżanek. Koniecznie podgrzewanych, aby chłodna porcelana lub szkło, nie zaburzyły temperatury.
Kuchnia w stylu vintage
Dążenie do otaczania się pięknymi przedmiotami objawia się również tęsknotą za wzornictwem z dawnych lat. Stąd też powrót mody na kuchnie w stylu vintage, przywołujące wspomnienia z domów rodzinnych. Stylizowane sprzęty, meble i akcesoria pasują do tych autentycznych, które rzeczywiście pochodzą z dawnych lat. Dają wrażenie, że również przechowują jakąś historię. Najczęściej jest to opowieść o tradycji dobrego designu przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Może się ona przejawiać w różnych podejściach do historii:
Włoskie wzornictwo stało się jednym z najbardziej znanych i pożądanych. Stoi za nim wieloletnia tradycja i kunszt całych rodzin projektanckich. Początek rozwijania tego dziedzictwa przypadł na lata powojenne. Rozkwit nastąpił w latach 50., do których odwołują się współcześni twórcy. Nadal obowiązuje to, co można zobaczyć m.in. na słynnych targach w Mediolanie: skupienie na szczegółach oraz jakości materiałów i wykonania. Włoskie wzornictwo opiera się więc nie na produkcji, ale rzemiośle, które uznawane jest za istotną część kultury. U źródła leży tutejsze zamiłowanie do celebrowania rytuałów oraz pragnienie otaczania się tym, co piękne.
Współczesne odwołania do włoskich tradycji projektowania sztuki użytkowej można zauważyć w seriach śniadaniowych Icona. To łagodne rysy, klasyczne kolory i dobrze zachowany duch lat 50. Doskonała ozdoba kuchni stylizowanej, chcącej odwoływać się do przeszłości i wspomnień o przytulnym, ciepłym domu. To również włoskie podejście do jakości i technologii. Choć urządzenia wyglądają niczym wyjęte z przeszłości, ich funkcje są zaawansowane i pozwalają przyrządzić najlepsze śniadanie z podgrzanym pieczywem lub tostami oraz idealnie zaparzoną kawą lub herbatą.
Świeże, ciepłe, chrupiące ciastko
We Włoszech dopełnieniem filiżanki kawy jest zawsze słodki rogalik cornetto wypełniony marmoladą, czekoladą lub kremem budyniowym. Jako zastępstwo często występują też croissanty, bułeczki brioche, rurki cannoli lub kruche ciastko sfogliatella. W tym wypadku również liczy się jakość. Dobre śniadanie nie może obyć się bez ciepłego, świeżego ciasta. Przyjemność ma przynieść każdy kęs: od zanurzenia się w chrupiącą skórkę, po dotarcie do aksamitnego, rozpływającego się wnętrza. Niezastąpiony w tym wypadku będzie toster ze specjalną dostawką, umożliwiającą szybkie podpieczenie śniadaniowego rogalika.
- cappucino - 125 ml wody, 25 ml espresso i gęsta, kremowa mleczna pianka
- podgrzane cornetto - chrupiące rogaliki wypełnione marmoladą, czekoladą lub crema pasticera

Francuskie śniadanie - elegancko już o poranku
Mieszkańcy Francji również polubili niewielkie śniadania na słodko. Z Włochami łączy ich też podejście do tego posiłku: niewskazany jest pośpiech i jedzenie byle czego. Dzień mamy zacząć z najlepszymi produktami, aby przyjemność pozostała z nami do kolejnego posiłku. Choć jednak składniki są takie same jak we Włoszech, zmienia się sposób ich podawania i jedzenia:
Czarna kawa w szerokiej filiżance
Do francuskiego śniadania koniecznie należy zaparzyć w ekspresie czarną kawę, którą podaje się w szerokim naczyniu. Wszystko po to, aby móc wygodnie moczyć w niej ciastka i pieczywo. To ulubiony sposób jedzenia Francuzów. Jaką kawę wybrać? Najlepiej przedłużone espresso lub klasyczną czarną od czasu do czasu doprawioną mlekiem.
Croissant, bagietka i zestaw konfitur
Tradycyjnych rogalików i bagietek we Francji się nie kroi, ale rwie i macza w kawie lub ulubionej konfiturze. Zestaw domowych dodatków do pieczywa to główny część śniadaniowego programu. Jeśli całkowicie chcemy oddać się przyjemności, możemy też wybrać dobrej jakości krem czekoladowo-orzechowy. Pamiętajmy, aby podgrzać ciastka i bagietki w tosterze. Tylko świeże i chrupiące dostarczą autentycznych doznań prosto z Paryża.
- ulubiona kawa podana w szerokiej filiżance - przyda się do moczenia w niej rogalika
- ciepły croissant - często z dodatkiem ulubionej konfitury

Co można zrobić na śniadanie – wytrawne inspiracje z kuchni włoskiej i francuskiej
Do śniadań na słodko trzeba się przyzwyczaić. Jeśli nie jest to nasza ulubiona forma witania poranku, możemy zainspirować się tym, co od czasu do czasu ląduje na włoskich i francuskich stołach. Mieszkańcy obu krajów są mistrzami kanapek i tostów. Wystarczy więc dobry toster, za sprawą którego nasze pieczywo przyjemnie się przyrumieni i zyska chrupiącą skórkę, aby przygotować tamtejsze specjały:
Croque madame i croque monsieur, czyli tosty po francusku
Posiłek prawdziwej damy i dżentelmena. Dwie kromki tostów, a w nich zamknięta szynka i ser. Dodatki to nie byle jakie, bo najlepszej jakości wędlina oraz gruyère lub ementaler. Całosć połączyć można jeszcze kremowym sosem beszamelowym. W wersji dla madame tost wieńczy dodatkowo sadzone jajko.
- gotowaną szynką
- roztopionym serem gruyère lub ementaler
- sadzonym jajkiem
- sosem beszamelowym

Panino, czyli włoska kanapka doskonała
Ciepła, długa bułka ciabatta wypełniona najlepszymi dodatkami – czego chcieć więcej od śniadania? Włosi nie ograniczają się do zwykłych kanapek. U nich pieczywo musi być ciepłe i chrupkie, a składniki pierwszorzędne. Dlatego w panino znajdzie się miejsce na mozzarellę, prosciutto, salami, oliwę, świeżą bazylię, pomidory dojrzałe lub suszone na słońcu.
- delikatna mozarella
- dojrzałe, słodko-kwaśne pomidory
- aromatyczna bazylia
- charakterystyczne prosciutto

Bruschetta, czyli grzanka po włosku
Włosi są mistrzami w łączeniu kilku prostych składników w niezapomniane dania. Jedną z takich propozycji na przekąskę jest bruschetta. Przygotowuje się ją z podpieczonych kromek pieczywa, oliwy, posiekanych pomidorów z czosnkiem, bazylii i mozzarelli.
Pamiętajmy jednak, że nieważne, który wariant śniadania wybierzemy, najważniejsze to poddanie się chwili i skupienie na atmosferze. Podkreślić ją mogą piękne, doceniane przez Włochów i Francuzów wnętrza i przedmioty. Okazuje się, że nawet ekspres do kawy i toster może przenieść nas do Rzymu lub Paryża. Wszystko za sprawą designu w stylu vintage, przywołującego na myśl poranki we włoskim lub francuskim domu wypełnionym najbliższymi.