Jest niezbędny w kuchni każdego wielbiciela sztuki kulinarnej. Można dzięki niemu kontrolować stopień schłodzenia oraz ogrzania potraw. Przydaje się zarówno w lodówce, jak i na pokrywce garnka. Mowa oczywiście o termometrze kuchennym, którego szereg modeli znajdziemy na sklepowych półkach.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Do czego służy termometr kuchenny?
Termometr kuchenny to urządzenie niewielkich rozmiarów służące do pomiaru temperatury przygotowywanych potraw. Jest to inny sprzęt niż termometr zaokienny, który wystawiamy na zewnątrz, żeby dowiedzieć się, jaka panuje aktualnie aura. Wydaje się on być obowiązkową pozycją każdej pani domu, która w kuchni spędza dużo czasu i chciałaby, żeby przygotowane przez nią posiłki miały wyjątkowy smak. Termometrów wewnętrznych używa się także do pomiaru temperatury jedzenia, które znajduje się w lodówce. Dzięki nim można wykluczyć ryzyko zepsucia się potrawy.
Termometry kuchenne, które można kupić w sklepach
W sklepach z artykułami gospodarstwa domowego można kupić wiele modeli termometrów kuchennych. Na półce na pewno znajdzie się taki, który spełni nasze oczekiwania. Możemy wybrać pomiędzy termometrami bezprzewodowymi a tradycyjnymi. Różny jest także ich wygląd oraz sposób użytkowania. Na rynku dostępne są:
- termometr kuchenny służący do pomiaru temperatury płynów – musi mieć wodoodporną i szczelną konstrukcję. Posiada specjalny zaczep, który umożliwia przymocowanie urządzenia do naczynia;
- termometr do garnka – jest przykręcany do pokrywy garnka, dzięki czemu w łatwy sposób możemy kontrolować temperaturę, jaka w nim panuje. Pasuje do większości modeli naczyń i łatwo go zamontować. Stal, z której został zbudowany jest odporna na uszkodzenia. Wygląda podobnie jak termometr lodówkowy;
- termometr bezprzewodowy – można go wykorzystać zarówno do zmierzenia temperatury gotującej się potrawy, jak i podczas wędzenia mięs. Do pomiarów wykorzystywany jest specjalny szpikulec, a wyniki można odczytać na wyświetlaczu LCD. Jest to tzw. termometr kuchenny z sondą;
- termometr do lodówki – są w niego wyposażone wszystkie dostępne na rynku lodówki. Jeśli jednak nie jesteśmy zadowoleni z jego działania, możemy kupić dodatkowy, np. model Hendi 271230;
- termometr kuchenny ze szpikulcem – przydaje się w przemyśle gastronomicznym, gdzie trzeba na bieżąco kontrolować temperaturę podawanych potraw. Można go też kupić do domu i wykorzystywać w trakcie przyrządzania mięs. Ma bardzo szeroki zakres temperatur. Jego cechą charakterystyczną jest ostro zakończona końcówka;
- termometr wewnętrzny – służy do pomiaru temperatury wewnątrz pomieszczenia. Jest bardzo przydatny w domach ogrzewanych systemem kominkowym, lecz bez problemu można go zamontować również w miejscach z ogrzewaniem centralnym.
Termometr kuchenny musi być odporny na uszkodzenia i działanie wysokich temperatur. Najbardziej popularne są te wykonane ze stali nierdzewnej z domieszką z tworzywa sztucznego, choć w sprzedaży mamy także modele bez stali.
Na co zwrócić uwagę przed zakupem termometru kuchennego?
Jeśli nosimy się z zamiarem kupna termometru kuchennego, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów. Urządzenie to musi być nie tylko funkcjonalne, ale też łatwe w użytkowaniu. Co szczególnie powinno nas zainteresować?
- Model termometru kuchennego, który chcielibyśmy używać – dobrze wiedzieć, czy urządzenie, które mamy zamiar kupić, sprawdzi się podczas przygotowywania wielu potraw. Większość modeli jest wielofunkcyjna. Można je stosować do sprawdzania temperatury w trakcie gotowania potraw, wędzenia mięs czy pieczenia ciasta.
- Marka – nie ma przymusu kupowania markowych termometrów kuchennych. Jeśli jednak zdecydujemy się na tego typu wybór, powinniśmy poczytać opinie innych klientów i postawić na znaną i sprawdzoną markę.
- Zakres temperatur – jest bardzo istotnym elementem, ponieważ od niego zależy uniwersalność produktu.
- Materiał wykonania – termometr kuchenny musi być wytrzymały na gwałtowne zmiany temperatur. W tej kwestii nie można sobie pozwolić na żadne uchybienia, ponieważ rozpuszczona substancja mogłaby zagrozić naszemu zdrowiu.
- Cena – koszt zakupu termometru jest uzależniony od marki producenta, rodzaju oraz funkcji dodatkowych. Dlatego przed zakupem zdecydujmy, czy droższy model jest nam rzeczywiście potrzebny.
Termometry wewnętrzne i zewnętrzne powinny się znaleźć w każdym domu. Są potrzebne nie tylko do gotowania, ale też przydają się do kontrolowania temperatury na dworze i we wnętrzu pomieszczenia. Dzięki nim przygotujemy naprawdę smaczne i aromatyczne potrawy bez ryzyka przypalenia bądź przegotowania. Posiadając termometr zewnętrzny, będziemy gotowi na gwałtowne zmiany pogody. Pamiętajmy jednak, że urządzenie musi być przystosowane do pełnienia swojej funkcji i użytkowane zgodnie z przeznaczeniem. Dobry termometr kuchenny na pewno przyda się miłośnikom gotowania, którzy lubią spędzać długie godziny w kuchni.