Prodiż elektryczny – rodzaje i proponowane modele

Autor: Ola

Prodiże elektryczne były bardzo popularne w latach osiemdziesiątych XX wieku. Obecnie polecane są osobom, które nie posiadają piekarnika lub też potrzebują urządzenia do pieczenia mięs i ciast na wyjazd lub na wakacje.

prodiż

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jakie są rodzaje prodiży;
  2. jak prawidłowo używać tego urządzenia;
  3. jaki prodiż elektryczny wybrać.

Prodiż elektryczny: funkcje i rodzaje

kuchenka turystyczna

Prodiż elektryczny jest urządzeniem wielofunkcyjnym, które może zastąpić piekarnik. Wśród jego najważniejszych funkcji można wyróżnić:

  • pieczenie ciast,
  • przygotowywanie mięs,
  • wypiekanie chleba oraz pizzy.

Jeszcze w latach osiemdziesiątych XX wieku prodiż znajdował się w kuchniach wielu gospodyń domowych. Urządzenia te z czasem zostały wyparte przez nowoczesne piekarniki (takie jak Bosch HBA354YB0 lub Electrolux EOD6P71X SteamBake, które posiadają wiele różnorodnych funkcji). Prodiże są jednak wciąż polecane osobom, które posiadają kuchenkę bez piekarnika lub wybierają się w dłuższą podróż (na przykład na kemping, gdzie nie ma dostępu do restauracji ani kuchni). Prodiż elektryczny jest uznawany za mini piekarnik, wykonany z aluminium lub ze stali nierdzewnej. Warto wiedzieć, że dostępne na rynku są prodiże z dwoma grzałkami, które pozwalają na równomierne pieczenie potrawy – zarówno od góry, jak i od dołu. Można wyróżnić wiele rodzajów prodiży, na przykład ze względu na kształt – mamy więc prostokątne, podłużne, okrągłe. Pojemność tego urządzenia wynosi zwykle 3 lub 4 litry, a te bardziej rozbudowane mają pokrywę oraz dodatkową ogrzewaną podstawę. Obecnie te urządzenia są nieco bardziej nowoczesne w porównaniu do tych popularnych czterdzieści lat temu, chociaż sam kształt i funkcje niewiele się zmieniły. Jeśli chodzi o używanie prodiżu elektrycznego, to należy pamiętać o tym, aby posmarować urządzenie tłuszczem, a następnie włożyć do niego produkt, który chce się upiec. W przypadku pieczenia ciasta, prodiżu nie należy otwierać przez cały czas trwania procesu. Na rynku można znaleźć urządzenia oferujące dodatkowe funkcje, takie jak podgrzewanie potraw w naczyniu czy wyłączenie sprzętu po zakończeniu pieczenia. Wśród najważniejszych zalet prodiżu elektrycznego można wyróżnić:

  • bardzo szybkie nagrzewanie się urządzenia,
  • wytrzymałe uchwyty,
  • dużo niższa cena niż w przypadku piekarnika,
  • doskonale sprawdza się w podróży lub w trakcie przeprowadzki,
  • sprzęt można przenosić, jest bardzo mobilny,
  • potrawy są tak samo smaczne jak te przygotowywane w piekarniku.

Wybierając prodiż elektryczny, warto zwrócić uwagę na modele wykonane ze stali nierdzewnej. Są one trwałe i nie niszczą się, dzięki czemu urządzenie będzie służyć przez długi czas. Przygotowując potrawy w prodiżu, trzeba pamiętać, że nie ma tutaj możliwości samodzielnego wyboru temperatury. Urządzenie to może być jednak wyposażone w dodatkowe funkcje, takie jak: termoobieg, rożen oraz ruszt. Ważną kwestią jest też to, czy sprzęt ten posiada kabel. Jeśli nie, to można go dokupić za kilkadziesiąt złotych. Prodiż z kablem jest jednak zawsze lepszym wyborem, ponieważ nie trzeba szukać dodatkowych części. Jeśli chodzi o jego użytkowanie, to nie ma specjalnych zasad dotyczących konserwacji. Urządzenie będzie jednak lepiej i dłużej służyć, jeśli po każdym przygotowywaniu potrawy zostanie dokładnie umyte. Pozostawianie brudnego sprzętu nie jest dobrym pomysłem, ponieważ później mogą pojawić się problemy z doczyszczeniem resztek jedzenia, spalenizny lub brudu. Warto zaznaczyć, że prodiżu nie można myć w zmywarce.

Prodiż elektryczny: proponowane modele

potrawa z prodiża

Wybór prodiży elektrycznych na rynku nie jest bardzo duży, ponieważ są to urządzenia mało popularne, a zamiast nich w domach znajdują się piekarniki. Wśród proponowanych modeli można wyróżnić:

  • Prumel PPG-92 + Sznur – to urządzenie o mocy 650 W i pojemności około trzy i pół litra. Waży mniej niż trzy kilogramy, dzięki czemu z łatwością można je przenieść lub przestawić. Sprzęt jest wszechstronny, ekonomiczny i ergonomiczny. Podgrzewanie w nim jest dwustronne, co pozwala o wiele szybciej przygotowywać potrawy i są one bardziej soczyste. Mocna i energooszczędna gałka sprawia, że przyrządzanie posiłków jest bardzo proste i przyjemne.
  • Prumel PE-3-600 + Sznur – to prodiż o mocy 600 W oraz pojemności trzy i pół litra. Waga sprzętu to niecałe dwa kilogramy, a jakość materiału jest bardzo wysoka. Dania przygotowywane w takim prodiżu są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Urządzenia marki Prumel charakteryzują się wysoką jakością, trwałością oraz gwarancją ze strony producenta.
  • Prumel PE-1-500 – to prostokątny prodiż elektryczny o mocy 500 W oraz pojemności dwóch litrów. Urządzenie nadaje się do przygotowywania mniejszych potraw. Minusem jest brak kabla, ale da się go dokupić. Wśród proponowanych sznurów można wymienić: Prumel Przewód przyłączeniowy pojedynczy oraz Prumel Przewód przyłączeniowy podwójny.

Wybór kształtu urządzenia zależy przede wszystkim od własnych preferencji, jednak te owalne mają zwykle większą pojemność. Prodiże są urządzeniami zapomnianymi, uznanymi czasami za relikt PRL, jednak tak naprawdę mogą przydać się w wielu sytuacjach codziennych, a także w podróży. W prodiżu można w szybki sposób przygotować chleb, zapiekankę, pizzę, ciasto, warzywa, a także inne smakołyki. Urządzenie pobiera mało prądu, dlatego jest ekologiczne i oszczędne.

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link