Jogurtownica – szybki sposób na naturalny i zdrowy domowy jogurt

Autor: Joanna

Jogurtownica to urządzenie, które świetnie sprawdza się w kuchni osób dbających o sylwetkę oraz ceniących sobie zdrową i naturalną żywność. Poleca się ją również rodzicom, którzy chcą karmić swoje dzieci jedynie sprawdzonymi produktami.

Słoiczki do jogurtownicy wypełnione gotowym jogurtem

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. dlaczego jogurtownica to przydatny gadżet;
  2. jak działa to urządzenie;
  3. jak przygotować jogurt w jogurtownicy;
  4. na co zwracać uwagę, wybierając jogurtownicę;
  5. dlaczego warto przygotować jogurt domowy w jogurtownicy.

Jogurtownica – przydatny kuchenny gadżet

Wlewanie mleka do jogurtownicy na 6 pojemniczków

Jogurtownica to narzędzie do przygotowywania domowego jogurtu. Są tacy, którzy twierdzą, że jest to zbędny, kolejny kuchenny gadżet, zajmujący tylko miejsce w szafce. Wystarczy jednak przyjrzeć się składom kilku wybranych losowo jogurtów w sklepie, aby uświadomić sobie, jak wiele niechcianych składników i konserwantów one zawierają. Do tego trudno znaleźć jogurt owocowy, który zawierałby w swoim składzie owoce. Zamiast tego w przeważającej większości producenci dodają różnego rodzaju soki, mieszanki, ulepszacze smaku i aromaty. Przykro to przyznać, ale około połowa jogurtów owocowych z drugą częścią swojej nazwy ma niewiele wspólnego. Jeśli więc ktoś lubi nabiał i może pozwolić sobie na zakup jogurtownicy, to z pewnością jest dobry wybór. Dzięki urządzeniu można bowiem samodzielnie, ze sprawdzonych i – co ważne – naturalnych składników zrobić pyszny, domowy jogurt. Do owocowego wystarczy dodać zaś świeże owoce zamiast mieszanki aromatów nieznanego pochodzenia, które poza ładnym kolorem i smakiem nie gwarantują niczego więcej. Jogurtownica pozwoli także radykalnie obniżyć spożycie cukru i wyeliminować te przetwory z mleka, które go zawierają (a sztucznie dosładzana jest większość jogurtów).

Jogurtownica – jak działa?

Jogurtownica to urządzenie zbudowane z grzałki i termostatu, które pozwalają utrzymać temperaturę na poziomie 40°C. Taka temperatura stymuluje rozwój kultury bakterii, które niezbędne są do powstania jogurtu. Najprościej rzecz ujmując, jogurtownica działa na bazie temperatury, które zapewnia rozmnażanie bakterii przyczyniających się do produkcji jogurtu.

Jak zrobić jogurt w jogurtownicy?

Jogurtownice występują przede wszystkim w dwóch podstawowych modelach. Pierwszy z nich produkuje 6–12 kubeczków na jogurt, przy czym każdy ze słoiczków do jogurtownicy ma około 200 gramów objętości (Severin JG 3516, Ariete 85 Yogurella). Taka metoda produkcji sprawia, że jogurtu nie trzeba już dzielić na mniejsze pojemniki i jest on właściwie gotowy do spożycia. Drugi model przypomina sokowirówkę, w której można przyrządzić około litra jogurtu (Ariete 621 Yogurella). Co ciekawe, można w takiej jogurtownicy zrobić także lody. Obydwa urządzenia działają analogicznie. Z 1,2 litra mleka można dzięki nim uzyskać około 1 l jogurtu. Do jogurtownicy wlewa się mieszankę mleka i bakterii probiotycznych. Te drugie do mleka można dodać w postaci kilku łyżeczek zwykłego jogurtu lub w formie startera, czyli specjalnego proszku sprzedawanego zazwyczaj w saszetkach. Następnie jogurtownicę należy włączyć i pozwolić jej pracować. Po 6–8 godzinach otrzymuje się gotowy produkt. Z dużej jogurtownicy masę należy przełożyć do mniejszych pojemniczków. W przypadku modelu ze słoiczkami nie ma już takiej potrzeby.

  • 1 590 zł
  • 999 zł
  • 999 zł
  • 229 zł
  • 104,99 zł

Na co zwracać uwagę przy wyborze jogurtownicy?

Dwa słoiczki udekorowane owocami i większy dzbanek z domowym jogurtem

Elektryczna jogurtownica jest bardzo prosta w obsłudze, a jej panel sterowania jest wyjątkowo prosty. Często ogranicza się jedynie do przycisku start/stop. Na rynku dostępne są również jogurtownice z timerem, elektronicznym termometrem, wyświetlaczem LCD i czujnikami sygnalizującymi rozpoczęcie, trwanie i zakończenie pracy przez urządzenie. W przypadku modeli pierwszego typu jogurtownic do zestawu dołączone są także pasujące pojemniczki. Średnia moc urządzeń to 30–40 W.

Wybierając konkretny model urządzenia, warto zwrócić uwagę na sposób, w jaki informuje ono o zakończeniu pracy. Kryterium wyboru powinien być także materiał, z jakiego wykonana została obudowa. Wysoka jakość i dokładność wykończenia gwarantują, że do jogurtu nie dostaną się żadne zanieczyszczenia.

Dlaczego warto przygotowywać jogurt domowy w jogurtownicy?

Jogurt domowy w jogurtownicy zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze i prozdrowotne, czego niestety nie można powiedzieć o jogurtach kupowanych w sklepach. Naturalne jogurty składają się z: białka, witamin z grupy B, cennych minerałów, takich jak wapń, oraz kwasu mlekowego. Szczególnie wartościowe są zawarte w nich bakterie probiotyczne. W przypadku gotowych jogurtów ze sklepu niestety ich ilość zabijają różnego rodzaju barwniki, stabilizatory, pektyny, guma ksantanowa i guar, a także inne szkodliwe dodatki. Jogurt z jogurtownicy pozbawiony jest tych wszystkich zbędnych ulepszaczy, dzięki czemu zawiera więcej bakterii, tak cennych dla flory jelitowej ludzkiego organizmu i nie tylko.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link