
Na jakie parametry zwracasz uwagę, kiedy wybierasz zamrażarkę? Wymiary? Obecność funkcji NoFrost? A może po prostu kierujesz się opiniami znajomych czy tymi zostawionymi przez klientów na stronie sklepu? I chociaż nie twierdzimy, że te kryteria są złe (a wręcz przeciwnie!), warto do nich dodać jeszcze przynajmniej jedno: zakres temperatur. To bowiem od niego w dużej mierze zależy to, jak będzie się sprawdzać zamrażarka. A także to… jak długo będziesz w niej przechowywać żywność bez ryzyka jej popsucia. W tym tekście opowiemy ci, co warto wiedzieć o temperaturze we wnętrzu zamrażarki!
Dlaczego optymalna temperatura w zamrażarce jest tak istotna
Twoja zamrażarka mrozi jak szalona? A może ledwo chłodzi? Niezależnie od tego, jakie masz z nią kłopoty, niewłaściwa temperatura wewnątrz urządzenia może skutkować problemami. Do najpoważniejszych i najczęstszych z nich należą z pewnością:
- bezpieczeństwo żywności – odpowiednio niska temperatura w zamrażarce spowalnia (a czasem wręcz zatrzymuje) rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Jeśli temperatura w zamrażarce jest zbyt wysoka albo niestabilna, te procesy zachodzą znacznie szybciej, co podnosi ryzyko spożycia zepsutej żywności. Efekt? Zatrucie pokarmowe;
- jakość i tekstura żywności – czy znasz może termin „oparzelina mrozowa”? Jeśli na szybko skojarzył ci się on z odmrożeniami, twoje założenie jest słuszne. Tak, odmrożenia w pewnym sensie mogą dotyczyć również jedzenia. Jeśli w zamrażarce panuje zbyt niska temperatura, może dojść do odbarwienia i wysuszenia żywności. Nie ma to wpływu na bezpieczeństwo spożywania żywności, ale z całą pewnością może niekorzystnie zmieniać jej smak;
- ograniczenie konieczności wyrzucania jedzenia – mrożenie żywności w odpowiedni sposób przedłuża jej trwałość i sprawia, że może być przechowywana przez dłuższy czas. Mrożonki przechowywane w nieodpowiednich warunkach szybciej zaczynają się nadawać wyłącznie do wyrzucenia;
- oszczędność energii elektrycznej i pieniędzy – jeśli urządzenie ma ustawioną niższą niż optymalna temperaturę, urządzenie niepotrzebnie traci energię na jej utrzymywanie.
Jaka temperatura w zamrażarce jest najlepsza?
Ile stopni w zamrażarce jest najlepszą opcją? Aby uczciwie odpowiedzieć na to pytanie, należy się odwołać do najwyższego autorytetu w tym zakresie, czyli rekomendacji Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa. Jego stanowisko jest jasne: niezależnie od modelu (np. w układzie side by side z chłodziarką, chłodziarko-zamrażarka, zamrażarka szufladowa czy skrzyniowa) maksymalna temperatura w zamrażarce powinna wynosić -18°C, zaś najniższa temperatura w zamrażarce – -30°C. Z jakiego powodu? Taki zakres nie tylko hamuje rozwój bakterii, ale też ogranicza zachodzenie niekorzystnych reakcji chemicznych w żywności. Zastanawiasz się, jaka temperatura w zamrażarce No Frost będzie najlepsza? Dokładnie taka sama!
Czy więc jak najniższa temperatura to najlepsze rozwiązanie? Niekoniecznie. Najwyższa skuteczna wartość – -18°C – okazuje się zupełnie wystarczająca. Mniej stopni w komorze to z jednej strony gwarancja prawidłowego przechowywania mrożonek. Z drugiej jednak bardzo niska temperatura oznacza konieczność pobrania większej ilości energii elektrycznej, co oczywiście jest związane z wyższymi rachunkami za prąd.
Jak sprawdzić temperaturę w zamrażarce i zmienić jej ustawienia?
Jako że coraz więcej lodówek i zamrażarek jest wyposażonych w dotykowy zewnętrzny panel sterowania, który pozwala bez problemu odczytać temperaturę nawet bez zaglądania do środka. Co więcej, pracę coraz większej liczby urządzeń można bez problemu kontrolować za pomocą specjalnej aplikacji mobilnej.
Również w wielu modelach za sprawą panelu oraz aplikacji można bez trudu tę temperaturę zmieniać.
Niezależnie jednak od metody ważne jest, aby regularnie sprawdzać temperaturę wewnątrz zamrażarki i dostosowywać ją do potrzeb zamrożonych produktów spożywczych. W starszych modelach robi się to zwykle za pomocą mechanicznego pokrętła umieszczonego wewnątrz urządzenia.
Jeśli chodzi o zmianę ustawień w aplikacji, jest ich tak wiele – każdy producent ma inną – że trudno wskazać konkretną ścieżkę manipulowania temperaturą. W przypadku panelu sterowania oraz pokrętła sprawa jest zdecydowanie prostsza.
Panel sterowania
Zwykle znajduje się na froncie lodówki i jest zaopatrzony w przyciski + i -. I jak sam napis wskazuje, można za ich pomocą podnosić i obniżać temperaturę. Warto wiedzieć, że niektóre urządzenia są wyposażone w tryby, takie jak Eco i Vacation, których wybór automatycznie ustawi temperaturę tak, aby jak najbardziej oszczędzać energię.
Pokrętło
Zazwyczaj ma skalę od 1 do 5 (lub po prostu od Min do Max). Większa liczba oznacza tu po prostu niższą temperaturę. Jeśli temperatura wydaje ci się za wysoka przekręć je tak, by wskazywało wyższy numer (albo Max), a jeśli za niska – niższy (lub Min).
Chcesz mieć wpływ na to, jaka temperatura w zamrażarce? Sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z tych błędów!
Chcesz mieć pewność, że temperatura panująca w twoim urządzeniu zawsze będzie wynosić minimum -18°C? Już wiesz, jak istotne są monitorowanie i dostosowywanie ustawień. Jest jednak jeszcze kilka innych działań, które pozwolą ci trzymać temperaturę pod kontrolą.
Unikaj częstego otwierania drzwi
Każde otwarcie drzwi to strata chłodnego powietrza, a co za tym idzie – wahania temperatury w urządzeniu i związana z nimi konieczność wytężonej pracy zamrażarki, aby wyrównać temperaturę (czyli utrata energii). Jeszcze zanim więc otworzysz drzwi urządzenia, dokładnie przemyśl to, co zamierzasz z niego wyciągnąć.
Regularnie rozmrażaj urządzenie
Jeśli zamrażarka, z której korzystasz, nie ma funkcji NoFrost, na jej ściankach mogą się gromadzić szron i lód, które mają niekorzystny wpływ na efektywność chłodzenia. Regularne rozmrażanie – raz, dwa razy do roku – jest więc absolutnie niezbędne. Takie działanie ułatwia utrzymanie stałej temperatury i ogranicza zużycie prądu.
Rozsądnie rozmieszczaj żywność
Układasz w zamrażarce świeżo zakupione produkty? Pamiętaj, że tylko ich odpowiednie rozmieszczenie zapewni właściwy obieg powietrza. Upewnij się, że opakowania nie blokują żadnych kluczowych elementów urządzenia, jak np. wentylatory czy przewody powietrzne.
Dostosuj temperaturę do swoich potrzeb
Przechowujesz w swojej zamrażarce jeden rodzaj żywności, np. tylko mięso albo wyłącznie owoce i warzywa? Dopasuj temperaturę do typu przechowywanych produktów, co nie tylko pozwoli zapobiec psuciu się ich czy utracie wartości odżywczej.
Jak długo można mrozić żywność? Odpowiedź brzmi: to zależy
Bo przecież ma to ogromny związek z tym, jakie konkretnie produkty przechowujesz w swojej zamrażarce szufladowej czy zamrażarce skrzyniowej. Ogólnie zakłada się, że konkretne produkty przechowywane w temperaturze -18°C powinny wytrzymać mniej więcej:
Mięso:
- surowa wołowina, wieprzowina, jagnięcina – 6–12 miesięcy;
- mielone mięso (wołowina, wieprzowina, drób) – 3–4 miesiące;
- drób (tuszka) – 12 miesięcy;
- drób (kawałki) – 9 miesięcy;
- gotowane mięso – 2–3 miesiące;
- wędliny – 2–3 miesiące.
Ryby i owoce morza:
- ryby chude (dorsz, sola) – 6–8 miesięcy;
- ryby tłuste (łosoś, makrela) – 2–3 miesiące;
- krewetki, małże – 3–6 miesięcy.
Pozostałe produkty:
- warzywa i owoce – 8–12 miesięcy;
- zupy i gulasze (mięsne i warzywne) – 2–3 miesiące;
- pieczywo – 12 miesięcy;
- ciastka – 3–4 miesiące;pierogi – 3–6 miesięcy.
Pamiętaj również, że nie wszystkie produkty warto (i powinno się) mrozić. Należą do nich m.in. jajka w skorupkach (możesz wybić je ze skorupki i zamrozić – osobno białka i żółtka albo całe wymieszane jajka – np. w foremkach do muffinek, a następnie przełożyć do woreczków), jajka gotowane, ugotowany makaron, a także gotowe produkty w puszkach czy słoikach.
Odpowiednia temperatura w zamrażarce to klucz do bezpiecznego przechowywania żywności i zapobiegania traceniu przez nią smaku. Aby jednak utrzymać ją w ryzach, warto pamiętać o tym, by nie popełniać błędów prowadzących do jej zmiany. A także – jeśli właśnie jesteś na etapie poszukiwań najlepszej zamrażarki – wybierać urządzenia z funkcją No Frost, która zapobiega gromadzeniu się w zamrażarce lodu. Nie wiesz, jaki konkretnie model wybrać: zamrażarkę skrzyniową czy szufladową? Zerknij do naszego rankingu zamrażarek. Wśród 5 topowych modeli z pewnością znajdziesz ten najlepszy dla siebie.