
Filtr do okapu sprawia, że powietrze w kuchni staje się wolne od drobinek tłuszczu i innych zanieczyszczeń. Najważniejszym warunkiem skuteczności filtra jest oczywiście uruchomienie okapu, jeszcze zanim zaczniemy proces gotowania. Na czym jednak polega cały proces filtrowania? I na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego elementu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Okap i pochłaniacz – czy to te same urządzenia?
Zanim jeszcze przejdziemy do filtrów, zajmijmy się przez chwilę urządzeniami, w których się te filtry montuje. Wiele osób używa określeń „okap” i „pochłaniacz” zamiennie, tymczasem – nie są one synonimami. Okapy ze względu na sposób działania możemy podzielić na wyciągi i pochłaniacze, co oznacza, że pochłaniacz jest po prostu jednym z rodzajów okapu. Wyciągi działają w obiegu otwartym, co oznacza, że są podłączone do kanału wentylacyjnego, a zanieczyszczone powietrze jest odprowadzane na zewnątrz. Pochłaniacze natomiast są urządzeniami, które pracują w obiegu zamkniętym. Nie mają więc połączenia z kanałem wentylacyjnym, a oczyszczanie powietrza odbywa się za pomocą filtrów. Co istotne, wiele wyciągów może pracować w trybie pochłaniacza. Można więc powiedzieć, że to wyciągi są bardziej uniwersalne, dlatego są częściej wybierane przez osoby stające przed pytaniem o to, jaki okap do kuchni wybrać.
Zakup okapu to jednak dopiero połowa sukcesu. Równie ważny (a w przypadku pochłaniaczy – najważniejszy) jest bowiem filtr. Jakie filtry możemy spotkać w sklepach? Szukając filtrów, zwykle natykamy się na dwa rodzaje, które często stosuje się w zależności od rodzaju okapu. W przypadku okapu wyciągu najczęściej stosuje się filtr przeciwtłuszczowy, zwykle zrobiony z fizeliny, akrylu, papieru bądź metalu. W przypadku okapu pochłaniacza, gdy nie ma możliwości podłączenia urządzenia do komina wentylacyjnego, korzysta się z filtra węglowego. Warto jednak podkreślić, że w obu typach urządzeń możemy się spotkać i z filtrem węglowym, i z filtrem przeciwtłuszczowym. W dalszej części tego tekstu zajmiemy się jednak wyłącznie filtrami węglowymi.
Filtr węglowy do okapu – jak to działa
Filtr węglowy do okapu jest zbudowany z niewielkich kuleczek węgla aktywnego, który ma właściwości absorpcyjne. Cząsteczki oparów powstające podczas gotowania czy smażenia potraw trafiają do filtra, gdzie są pochłaniane przez aktywny węgiel. W ten sposób powietrze w pomieszczeniu staje się czyste i świeże, a nieprzyjemne zapachy zostają zneutralizowane.
Filtr węglowy do pochłaniacza często montuje się pod filtrem aluminiowym, który służy do wyłapywania cząsteczek tłuszczu, lub – w przypadku jego braku – na silniku okapu. Aby filtr węglowy działał skutecznie, okap należy uruchamiać tuż po rozpoczęciu gotowania, a nawet chwilę przed. To spowoduje, że w pomieszczeniu nie dojdzie do nadmiernego osadzania się wilgoci i tłuszczu. Warto również unikać nadmiernego unoszenia się oparów z patelni czy garnka poprzez przykrywanie ich pokrywką. Nie tylko skróci to czas przygotowania potrawy i zapobiegnie osadzaniu się tłuszczu na szafkach, ale też ograniczy ilość zanieczyszczeń w pomieszczeniu i przedłuży żywotność filtra.
Od czego zależy jakość okapu kuchennego z filtrem węglowym?
Aby zamknięty w obudowie filtr węglowy był skuteczny, należy wybrać model z węglem aktywnym o nieco większej granulacji. Istotna jest również budowa filtra: z jednej strony musi umożliwiać swobodny przepływ powietrza, z drugiej zaś – dokładnie wychwytywać znajdujące się w nim nieczystości. Wysokiej jakości okap z filtrem węglowym powinien także mieć sporą obudowę, w której mieści się filtr o sporej powierzchni. W ten sposób przepływające przez okap powietrze w całości zostanie przefiltrowane – nie zostaną w nim resztki tłuszczu i wilgoci.
Najlepsze okapy kuchenne z filtrami węglowymi mogą pochłaniać różne substancje, wiele z nich potrafi zatrzymać nawet metale ciężkie. Wydajność i skuteczność urządzenia zależy od zawartości węgla aktywnego w filtrze. Im jest go więcej, tym lepiej.
Należy również pamiętać, że nawet najlepszy okap nie będzie niezawodny, jeśli nie będziesz pamiętać o wymianie jego części eksploatacyjnej, czyli właśnie filtra. Orientacyjnie zaleca się, aby to robić co mniej więcej 3–6 miesięcy, ale – wiadomo – bardzo wiele zależy od tego, z jaką częstością i intensywnością korzystasz z okapu z filtrem węglowym. Koszt zakupu nowego filtra to – w zależności od modelu okapu – mieści się w granicach od 40 do 100 złotych. Na rynku są obecne również filtry wielokrotnego użytku, które można raz na jakiś czas wyprać lub umyć w zmywarce. Takie filtry wymienia się rzadziej – mniej więcej raz na trzy lata. Oczywiście zwykle są one odpowiednio droższe.
Jak założyć uniwersalny filtr węglowy do okapu?
Montaż okapu kuchennego z filtrem węglowym może być zadaniem nieco przerastającym umiejętności przeciętnego niedzielnego majsterkowicza. Z samodzielnym założeniem filtru węglowego do okapu nie powinno być jednak takiego problemu. Co więcej, nie będą do tego nawet potrzebne żadne specjalistyczne narzędzia, wystarczy bowiem zwykły śrubokręt. Jak założyć filtr węglowy do okapu? Sprawdźmy:
- Wyłącz urządzenie i odłącz je od źródła prądu.
- Jeśli okap ma pokrywę i filtr aluminiowy, zdejmij je, by uzyskać dostęp do wnętrza urządzenia.
- Zlokalizuj miejsce, w którym został zamontowany filtr.
- Wyjmij go i umieść nowy.
- Załóż z powrotem pokrywę okapu i filtr aluminiowy.
- Włącz urządzenie do prądu i uruchom, aby się upewnić, że wszystko działa poprawnie.
Okap jest takim sprzętem AGD, którego nie może zabraknąć w nowoczesnej kuchni. Choć zazwyczaj wybiera się okapy w trybie wyciągu, nie zawsze istnieje możliwość podłączenia urządzenia do kanału wentylacyjnego. W takiej sytuacji warto skorzystać z pochłaniacza zaopatrzonego w filtr węglowy – taki sprzęt z pewnością doskonale oczyści powietrze w kuchni po gotowaniu, a tym samym – spełni twoje oczekiwania.