Domowa maszyna do popcornu – co powinno ją wyróżniać

Autor: Joanna

Domowa maszyna do popcornu niewiele różni się od tych, które można spotkać w małych barach lub pubach. Dzięki tym automatom można szybko i bez większych problemów przygotować pyszną prażoną kukurydzę bez oleju lub innych tłuszczów. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż robienie popcornu na patelni lub w mikrofalówce.

Wysypany popcorn

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak działa maszyna do popcornu;
  2. jak przygotować prażoną kukurydzę;
  3. jakie wady i zalety ma urządzenie do robienia popcornu.

Jak działa maszyna do popcornu?

Zielona miska pełna poprcornu

Maszyna do popcornu z pewnością zostanie entuzjastycznie przyjęta w większości domów, w których są dzieci lub miłośnicy seansów filmowych. Urządzenia tego typu nie są zbyt drogie, domowe wersje automatów kosztują do kilkuset złotych. Dzięki nim samemu można przygotować pyszny popcorn, który kocha tak wiele osób. Co ważne, dzięki maszynce do popcornu ta przekąska będzie znacznie zdrowsza. W przeciwieństwie do robienia go na patelni, do automatu nie trzeba dodawać oleju ani żadnego innego tłuszczu, więc popcorn jest nieco mniej kaloryczny i znacznie zdrowszy. Za pomocą tego urządzenia można przyrządzić:

  • kukurydzę soloną,
  • kukurydzę prażoną.

Zrobienie 100 gramów prażonej kukurydzy nie zajmie więcej niż kilka minut. Nie potrzeba do tego maszyny o jakiejś ogromnej mocy. Sam popcorn jest natomiast przygotowywany bez oleju – nie będzie więc tłusty i ciężkostrawny jak ten z patelni. Tutaj wystarczy moc gorącego powietrza. Dzięki zamontowanym w urządzeniu włącznikowi i lampkom kontrolnym można bez problemu pilnować przyrządzanie przekąski. Sprzęt ten (o dość dużej mimo wszystko mocy jak na małe AGD) wyposażony jest z reguły w nakładki antypoślizgowe, które go zabezpieczają i uniemożliwiają jego przesuwanie się po blacie lub stole. Często pokrywka na maszynkę do popcornu może również funkcjonować jak pojemnik na gotowy produkt.

Jak przygotować popcorn w maszynce do kukurydzy?

Maszyna do robienia popcornu jest bardzo prosta i intuicyjna w obsłudze. Korzystanie z niej nie wymaga szczególnej wprawy. Właściwie może sobie z nią poradzić nawet nieco starsze dziecko (oczywiście pod opieką rodziców). Do maszyny na popcorn wystarczy wrzucić około 100 gramów kukurydzy i sól. Większość urządzeń jest wyposażona w timery, które pozwalają precyzyjnie określić czas przyrządzania kukurydzy. Część z nich ma również zabezpieczenia chroniące przed przegrzaniem. Ewentualnie, jeśli ktoś lubi, można dodać topione masło, ale już po wyjęciu popcornu z maszyny.

Alternatywą dla przyrządzania kukurydzy w domowej maszynie do popcornu jest mikrofalówka lub patelnia. Tyle tylko, że taki sposób przygotowania przekąski sprawia, że jest ona znacznie bardziej kaloryczna, a do tego bogata w niekoniecznie zdrowe tłuszcze trans. Urządzenia do popcornu umożliwiają zachowanie równowagi między ulubionymi smakami a zdrowym trybem życia.

  • 130,07 zł
  • 127,99 zł
  • 319 zł
  • 539 zł
  • 1 059 zł

Wady i zalety maszynki do popcornu

Domowy popcorn

Maszynka do robienia popcornu gwarantuje szybki i w pełni automatyczny proces przygotowywania kukurydzy. Poza wsypaniem jej do pojemnika i włączeniem urządzenia nie musimy nic więcej robić. Niewątpliwie tak zrobiony popcorn jest zdrowszy od tego z patelni. Ponadto, ogromnym plusem urządzeń do popcornu jest to, że nie przypalają one kukurydzy.

Niestety, aby zrobić popcorn w takiej maszynie, trzeba mieć dostęp do prądu. Urządzenie to więc nie sprawdzi się w warunkach plenerowych. Część osób twierdzi, że popcorn z takiej maszyny nieco gorzej smakuje od tego z patelni. Może być to jednak spowodowane brakiem tłuszczu, którego do profesjonalnej maszynki do popcornu się po prostu nie dodaje. W końcu zaznaczyć również trzeba, że tańsze urządzenia, przede wszystkim o słabszej jakościowo obudowie, mogą nie tylko przesuwać się po blacie, co jest stosunkowo niebezpieczne, lecz także zdarza się, że rozrzucają kukurydzę po całej kuchni.

Urządzenia do popcornu – ważna parametry i dodatki

Urządzenia do popcornu powinny mieć około 1000–1500 W mocy (Ariete 2954, Łucznik AM 6611 C, Severin PC 3751). Przy mniejszych parametrach popcorn może być niewłaściwie przygotowany, robić się dłużej lub być po prostu niesmaczny. Zdarzają się jednak wyjątki bardzo efektywnych urządzeń o mniejszej mocy (Unold 48535, Ariete 2953). Dobrze, aby urządzenie było zabezpieczone antypoślizgowymi nóżkami. Ważnym kryterium jest stabilność całego urządzenia. Powinno być ono również szczelnie zamykane, tak aby popcorn nie latał po całej kuchni. Dodatkowym plusem będą z pewnością kompaktowe wymiary. Do urządzeń czasami dołączana jest specjalna miarka do kukurydzy lub pojemnik z dozownikiem do zasypywania.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link