Woreczki na pokarm, czyli wygodne rozwiązanie dla mamy

Autor: Adam

Dzieci często potrzebują pokarmu także poza domem. Nie można jednak wszędzie bez problemu ich nakarmić. Dlatego powstało wiele rozwiązań, które pozwalają łatwo przechowywać i transportować mleko matki. Dzięki temu nie trzeba się martwić o miejsce i czas. Dziecko zawsze dostanie pokarm właśnie wtedy, kiedy go potrzebuje. Jak więc wygodnie przechowywać pokarm?

Woreczki pełne pokarmu dla dziecka przechowywane w lodówce

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. dlaczego warto przechowywać pokarm;
  2. jak przechowywać pokarm;
  3. czym są woreczki na pokarm i czy warto z nich korzystać.

Dlaczego warto przechowywać pokarm?

Kobieta przelewająca pokarm z woreczka do butelki

Dzieci potrzebują pokarmu nie tylko wtedy, gdy akurat masz na to czas i jesteś w domu. Często zdarzają się sytuacje, kiedy musisz szukać miejsca, gdzie bez problemu nakarmisz malucha. Nie musi jednak to być aż tak trudne. Istnieje kilka ciekawych rozwiązań, które pozwolą wygodnie przechowywać pokarm, dzięki czemu Twoje dziecko otrzyma go zawsze, gdy będzie go potrzebowało.

Transport i przechowywanie pokarmu nie jest niczym skomplikowanym, ale powinno się o to zadbać wcześniej, nawet na tak zwaną “czarną godzinę”. Sytuacja, w której nie będzie możliwości nakarmienia niemowlaka może okazać się niesamowicie uciążliwa. Można jej jednak bardzo prosto zapobiec. Sposobów na przechowywanie mleka matki jest kilka. Od lodówki z zamrażarką, przez laktatory i woreczki do przechowywania pokarmu, aż po butelki z wcześniej przygotowanym mlekiem. Opcji jest wiele, lecz dobrze wiedzieć, jak konkretnie z nich korzystać. Trzeba znać kilka zasad, aby dziecko otrzymało jak najbardziej wartościowy pokarm.

Jak przechowywać mleko matki?

Najistotniejszy element, który jest konieczny w przechowywaniu pokarmu, to laktator. Na rynku znajdziemy ich niesamowicie dużo. Istnieją modele ręczne, ale także elektryczne. Zasada działania takiego urządzenia jest stosunkowo prosta. Polega to na wytworzeniu podciśnienia, które później powoduje wysysanie pokarmu do specjalnie przygotowanego pojemnika. Musimy dopasować do swoich potrzeb odpowiedni sprzęt. Laktaktor ręczny to koszt rzędu 60–80 złotych, natomiast elektryczny nawet do 400 złotych. Warto zwrócić uwagę na wydajność oraz wygodę użytkowania danego sprzętu. Często dobre jakościowo laktatory można znaleźć u wielu producentów. Dla przykładu Beurer BY 70 lub Beurer BY 40 to godne polecenia laktatory elektryczne. Jak widać są na rynku modele tańsze i droższe, lecz lepiej wyposażone. Ręczne urządzenia, na które warto zwrócić uwagę, to BabyOno Anatomy 301, Medela Harmony czy BabyOno Naturel 053. Da się dobrać odpowiedni sprzęt w zależności od budżetu i potrzeb. Laktatory ręczne charakteryzują się zdecydowanie niższą ceną, więc dla mniej wymagających mogą okazać się lepszym wyborem.

Niezależnie od tego, jakie urządzenie zostanie wybrane, potrzebuje ono pojemnika do przechowywania pokarmu. Rodzajów takiego akcesorium jest wiele: butelki, woreczki czy różne specjalne pojemniki.

Woreczki do przechowywania pokarmu to jedno z najwygodniejszych rozwiązań. Ich szeroka oferta sprawia jednak, że pojawia się pytanie, jaki konkretnie wybrać. Najbardziej praktyczne i najczęściej używane są te z miarką nadrukowaną na opakowaniu i naklejkami lub miejscem do opisania zawartości. Umożliwia to wygodne przechowywanie pokarmu, który można odpowiednio opisać. Bardzo istotnym aspektem jest zamknięcie. Powinno być jak najlepszej jakości. Oczywiście szczelne opakowanie pozwala na wygodny transport oraz przechowywanie w lodówce lub zamrażarce. Woreczki do przechowywania pokarmu są sterylne i wygodne, lecz niestety jednorazowe. Po użyciu należy je wyrzucić i zastosować nowe.

Butelki lub inne pojemniki można wykorzystywać wielokrotnie, ale trzeba przy tym pamiętać o ich dokładnym myciu i wyparzeniu przed kolejnymi użyciami. Nie wolno sobie pozwolić na nieprzyjazne bakterie w pokarmie, który jest podawany niemowlakom.

Polecane laktatory
  • 49,99 zł
  • 329 zł
  • 99,99 zł
  • 699 zł
  • 149,99 zł

Jak korzystać z przechowywanego pokarmu?

Wypełniony mlekiem laktator na który patrzy dziecko w tle

Mleko w woreczkach do przechowywania pokarmu jest oczywiście zamrożone lub mocno schłodzone i nie można go podawać w ten sposób dziecku. Należy je najpierw bardzo powoli rozmrozić. Najlepszym, często polecanym sposobem jest przełożenie woreczka z zamrażarki do lodówki. Tam powinno się go pozostawić na maksymalnie 24 godziny. Stosuje się też naczynia z letnią wodą, co skutkuje rozmrożeniem nawet w kilka godzin.

Bardzo istotne jest, aby pokarm nie był przechowywany rozmrożony dłużej niż 24 godziny. Powstaje wtedy bowiem ryzyko całkowitej zmiany wartości odżywczych i elementów koniecznych do prawidłowego rozwoju dziecka. Mogą też pojawić się nieprzyjazne bakterie powodujące różne choroby, na które niemowlęta są bardzo wrażliwe. Gotowanie i gwałtowne rozmrażanie również nie są zalecane. Przy dużej temperaturze składniki odżywcze ulegają zniszczeniu.

Mleko po podgrzaniu należy spożyć w około godzinę. Resztki niestety trzeba wylać, ponieważ nie będą nadawać się do ponownego użycia. Pokarm może być zamrożony i rozmrożony tylko raz. Ponawianie tej czynności nie jest wskazane przez zmianę jego struktury.

Jak długo można przechowywać pokarm?

Różni się to w zależności od dziecka. Różnica jest chociażby między w pełni zdrowym dzieckiem a wcześniakiem lub maluchem chorym. Należy przestrzegać kilku istotnych zasad, aby pokarm zawsze dostarczał odpowiednich wartości spożywczych i nie był gorszy jakościowo.

Pokarm dla zdrowego dziecka:

  • maksymalnie 8 godzin w temperaturze pokojowej;
  • 2–5 dni w lodówce w temperaturze do 4 stopni Celsjusza;
  • maksymalnie 2 tygodnie w zamrażalniku o temperaturze -10 stopni Celsjusza;
  • maksymalnie 6 miesięcy w zamrażarce o temperaturze od -18 do -20 stopni Celsjusza.

Pokarm dla wcześniaka i chorego dziecka:

  • maksymalnie 1 godzina w temperaturze pokojowej;
  • maksymalnie 2 dni w lodówce w temperaturze do 4 stopni Celsjusza;
  • maksymalnie 7 dni w zamrażalniku o temperaturze -10 stopni Celsjusza;
  • maksymalnie 6 miesięcy w zamrażarce o temperaturze od -18 do -20 stopni Celsjusza.
Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów