Chcesz, aby Twoja lodówka była nowoczesna, a przez to wygodniejsza w użytkowaniu, trwalsza, bardziej energooszczędna i pozwalająca na dłuższe przechowywanie żywności? W takim razie poznaj lodówki z systemem No Frost – dowiedz się z tego artykułu, jak działają oraz jakie są ich wady i zalety!

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |

System No Frost – co to jest?
Coraz częściej w sklepach można znaleźć lodówki No Frost – inaczej nazywane również lodówkami bezszronowymi. Co to właściwie oznacza? Takie urządzenia są wyposażone w specjalny mechanizm wentylacji, który ma za zadanie utrzymywać wilgotność wewnątrz chłodziarki na odpowiednim poziomie – takim, by na ściankach nie osadzał się szron oraz lód. Dostępne są zarówno chłodziarko-zamrażarki z pełnym systemem No Frost, np. Samsung RB29FERNCSS, jak i modele, w których technologia ta została zastosowana tylko w jednej z komór, np. w zamrażarce, jak lodówka do zabudowy No Frost AEG SCE81816TS. Warto jednak zwrócić uwagę na taki sprzęt jak Electrolux ENN3054EOW – zastosowano w nim inteligentny system No Frost, który w przeciwieństwie do Full No Frost utrzymuje w lodówce większą wilgotność powietrza, ale i tak przeciwdziała powstawaniu szronu.
Zalety lodówek No Frost
System No Frost przyjął się na rynku bardzo dobrze, a to ze względu na szereg zalet, jakie niesie za sobą to rozwiązanie:
- lodówki bezszronowe nie wymagają cyklicznego rozmrażania. W związku z tym możesz zaoszczędzić sporo czasu i uniknąć niedogodności związanych z przechowywaniem żywności w innym miejscu w trakcie tego zadania,
- system No Frost obniża poziom poboru prądu przez urządzenia. Lodówki bezszronowe nie powodują nadmiernego oszraniania komory, które to powoduje zwiększenie zużycia energii elektrycznej,
- komora zamrażania jest łatwiejsza i wygodniejsza w użytkowaniu. Poszczególne produkty spożywcze nie przyklejają się do siebie, a w zamrażarce nie pojawia się gruba warstwa lodu, która zmniejsza pojemność wnętrza urządzenia,
- system No Frost gwarantuje też dłuższe zachowanie świeżości przechowywanych w lodówkach produktów – mniejsza wilgotność sprawia, że żywność nie traci smaku i aromatu i może być dłużej trzymana w odpowiednich warunkach,
- dzięki systemowi No Frost sprzątanie jest łatwiejsze. Poszczególne produkty, tłuszcz i brud nie przywierają do ścianek lodówki, a nawet jeśli pojawią się jakieś zanieczyszczenia, będą one łatwe do usunięcia za pomocą ściereczki nasączonej odpowiednim detergentem,
- dostępne są zarówno zwykłe lodówki bezszronowe, jak i lodówki do zabudowy No Frost, dlatego można je łatwo dopasować do wystroju kuchni.
Wady lodówek bezszronowych
System No Frost ma swoje minusy, z niektórymi jednak można łatwo się uporać, stosując odpowiednie rozwiązania:
- niska wilgotność powietrza w lodówce może sprzyjać wysuszaniu się wędlin, serów i innych produktów spożywczych. Dlatego też korzystając z urządzeń z systemem No Frost, warto zaopatrzyć się w pojemniki na żywność – więcej na temat ich doboru dowiesz się z artykułu Pojemniki w kuchni – czyli jak odpowiednio przechowywać żywność,
- suche powietrze szczególnie nie sprzyja warzywom i owocom, które tracą swoją świeżość i jędrność w takich warunkach. Warto więc rozważyć wybór lodówki bezszronowej z inteligentnym systemem No Frost, np. Electrolux ENN3074EFW lub model z komorami świeżości, jak w lodówce Amica FK299.2FTZXAA,
- lodówki wyposażone w dodatkowy system wentylacji mogą posiadać mniejszą pojemność, ponieważ sporo miejsca zajmują wentylatory,
- lodówki No Frost mogą działać nieco głośniej niż tradycyjne modele chłodziarko-zamrażarek.
Mimo kilku wad zakup lodówki bezszronowej jest dobrym wyjściem – zalety tego systemu znacząco przewyższają wady, a z wieloma minusami można sobie łatwo poradzić. Zobacz, jakie modele lodówek No Frost znajdziesz w naszej ofercie.