Garnek do gotowania na parze – jaki wybrać?

Anna

Chciałbyś wprowadzić do swojego jadłospisu więcej potraw gotowanych na parze? W takim razie z pewnością przyda Ci się garnek parowy. Jak wybrać właściwy model? Zobacz, jakie rodzaje masz do wyboru i na co zwrócić uwagę podczas zakupu!

Garnek do gotowania parowego

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- czy lepiej sprawdzi się tradycyjny, czy elektryczny garnek parowy,

- jakie rodzaje garnków do gotowania na parze można wyróżnić,

- co przyda Ci się bardziej: garnek parowy czy parowar.

Garnek parowy – elektryczny czy tradycyjny?

Przyglądając się asortymentowi garnków przeznaczonych do gotowania na parze, najpewniej natrafisz na modele tradycyjne, czyli przeznaczone do stosowania na kuchence – zupełnie tak jak standardowe garnki. Okazuje się jednak, że istnieją również modele elektryczne, które umożliwiają gotowanie potraw na parze. Który z nich sprawdzi się lepiej? W przypadku użytku domowego zdecydowanie wygrywa tutaj wariant tradycyjny – chociażby ze względu na niższe koszty eksploatacyjne. Elektryczny garnek sprawdzi się za to np. na wyjazdach – będziesz mógł cieszyć się zdrowymi i pysznymi daniami nawet na biwaku.

WARTO WIEDZIEĆ

Specyficzną grupę stanowią garnki do gotowania na parze na kuchenkach indukcyjnych – czyli takie, które posiadają dno wykonane z ferromagnetycznego materiału, który będzie współpracować z płytą indukcyjną. Pamiętaj, że nie wszystkie tradycyjne garnki parowe nadają się do używania na indukcji!

Garnek parowy La Bonita SoloRodzaje garnków do gotowania na parze

Uwzględniając materiał wykonania, garnki do gotowania parowego można podzielić na:

  • ceramiczne – dość ciężkie oraz praktyczne – przede wszystkim dzięki temu, że długo trzymają ciepło. Trzeba na nie jednak uważać, gdyż w ich przypadku nietrudno o uszkodzenia mechaniczne np. na skutek uderzenia o blat,
  • emaliowane – najtańsze, choć korzystanie z nich wymaga szczególnej uwagi – chociażby ze względu na łatwe odpryskiwanie oraz szybko nagrzewające się uchwyty, którymi możesz się poparzyć,
  • szklane – choć prezentują się nad wyraz efektownie, nie należą do najtrwalszych. Warto wspomnieć o tym, że szkło jest neutralnym materiałem i nie będzie wchodzić w reakcję z żywnością,
  • ze stali nierdzewnej – trwałe akcesorium, które nie będzie się łatwo rysować ani chłonąć zapachów. Stal długo utrzymuje temperaturę, więc potrawa będzie ciepła jeszcze przez pewien czas po ugotowaniu. Zobacz np. ten produkt.
Garnek parowy

Garnek parowy czy parowar? Podpowiadamy!

Parowar to urządzenie elektryczne złożone z kilku oddzielnych pojemników, które po nałożeniu jeden na drugi tworzą swego rodzaju piętra. Co ważne, każde z takich pięter posiada ograniczoną pojemność, przez co nie sposób przygotować w nim większej porcji. Warto też pamiętać o tym, że sprzątanie po gotowaniu zajmie Ci tu sporo czasu, gdyż będziesz musiał umyć każdy pojemnik z osobna.

Klasyczny garnek do gotowania na parze jest przeznaczony do stosowania na płycie grzewczej. Dzięki temu korzystanie z niego jest bardziej ekonomiczne, jednak przygotowanie potrawy najpewniej zajmie Ci więcej czasu. Na jego korzyść bez wątpienia przemawia to, że łatwo go utrzymać w czystości – wystarczy tylko umyć naczynie, sitko parowe i pokrywkę.

CZY WIESZ, ŻE...

Parowar to nie to samo, co elektryczny garnek parowy. Urządzenia te różnią się przede wszystkim tym, że środek parowaru podzielony jest na kilka pięter o mniejszej pojemności. Garnek elektryczny wygląda z kolei zupełnie tak jak jego tradycyjny odpowiednik – czyli jest dość głęboki i pozbawiony wewnętrznych pięter, dzięki czemu zmieścisz w nim więcej warzyw.

Który z nich wybrać? Parowar sprawdzi się przede wszystkim wtedy, gdy zależy Ci na czasie – danie będzie gotowe już po kilku minutach. Jeśli jednak zamierzasz używać go częściej, sięgnij po bardziej ekonomiczny wariant, czyli tradycyjny garnek parowy.

Do gotowania na parze mogą Ci też posłużyć inne urządzenia – przeczytasz o nich w tym artykule. Szczególnie ciekawą opcję stanowi tutaj mikrofalówka z funkcją gotowania parowego – przeczytaj o jej działaniu w artykule Gotowanie na parze – poznaj nowoczesne funkcje mikrofali. Zobacz też 4 pomysły na pyszne dania na parze i wypróbuj je w domu!

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!