Gotowanie na parze – poznaj nowoczesne funkcje mikrofali

Autor: Joanna

Używasz mikrofalówki jedynie do odmrażania i podgrzewania gotowych dań? To błąd! Nowoczesne sprzęty są wyposażone w szereg funkcji, które pomogą Ci w przygotowaniu zdrowego i pysznego posiłku od a do z – jedną z nich jest właśnie gotowanie na parze w mikrofali. Zobacz, co warto o tym wiedzieć i jak wybrać dobre urządzenie z taką funkcją!

Zdrowe danie z mikrofali

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- czy gotowane na parze dania z mikrofali są rzeczywiście zdrowe,

- jak działa funkcja gotowania parowego w takich urządzeniach,

- jaką kuchenkę mikrofalową wybrać, by gotować na parze.

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze w mikrofaliZ pewnością nie raz słyszałeś o tym, że potrawy gotowane na parze są zdrowsze od przygotowywanych w tradycyjny sposób. Czy wiesz dlaczego? Poniżej prezentujemy najważniejsze zalety takiej obróbki żywności:
  • potrawy nie nasiąkają tłuszczem, są zatem lekkostrawne,
  • smak i kolor warzyw nie zmieniają się w czasie gotowania,
  • dania są mniej kaloryczne, 
  • nie sposób przypalić potraw,
  • na przygotowanie posiłku zazwyczaj wystarczy pół godziny, 
  • znacznie mniejsza strata witamin i składników odżywczych niż w przypadku tradycyjnego gotowania, smażenia czy pieczenia.

CZY WIESZ, ŻE…

Świeże warzywa i mięsa gotowanie w wodzie w tradycyjny sposób tracą aż do 95% żelaza, 85% witaminy C, 75% wapnia, 64% witaminy A oraz 40% witamin z grupy B. Jeśli zdecydujesz się na ugotowanie tych samych składników na parze, zdecydowana większość tych związków zostanie w potrawie.

Gotowanie w mikrofali krok po kroku

Mikrofalówka z funkcją gotowania na parze stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego parowaru – w końcu posłuży Ci jednocześnie do podgrzewania, odmrażania czy opiekania gotowych potraw. Zastanawiasz się nad tym, w jaki sposób działa taka funkcja? Kluczową kwestię stanowi tutaj wybór pojemnika, który wykorzystasz do przygotowania potrawy. Akcesorium to powinno składać się z dwóch części: dolnej, którą napełnisz wodą niezbędną do parowania, oraz górną – przeznaczoną na warzywa czy mięsa do ugotowania. Po włączeniu odpowiedniego programu na panelu urządzenia, woda zaczyna powoli parować, jednocześnie podgrzewając znajdującą się u góry żywność.

WARTO WIEDZIEĆ

Funkcję gotowania na parze można też wykorzystać do porządnego wyczyszczenia mikrofalówki w środku – a z pewnością wiesz, że nie jest to takie proste zadanie. Wystarczy włączyć ją na parę minut, a następnie zetrzeć miękką ściereczką płynny, łatwo schodzący z powierzchni tłuszcz bez uciążliwego skrobania.

Proponowane produkty
  • 599 zł
  • 529 zł
  • 879 zł

Gotowaniu na parze w mikrofali – przegląd urządzeń, które Ci do tego posłużą

Sharp SteamWave AX1110INWChciałbyś wzbogacić swój jadłospis o dania gotowane na parze i planujesz zakup mikrofalówki z taką funkcją? Poniżej opisujemy kilka modeli, które spełnią Twoje oczekiwania – sprawdź, czy sprawdzą się w Twojej kuchni!
  • Whirlpool MWP 339 SB – poza gotowaniem na parze urządzenie posiada także funkcję opiekania na chrupko, która sprawdzi się chociażby przy pizzy czy tarcie. Technologia Szósty Zmysł automatycznie dobiera najlepsze parametry pracy mikrofalówki, by gotowanie w niej było szybkie, proste i ekonomiczne,
  • Samsung MS23F301TFK – funkcji gotowania na parze towarzyszy tutaj technologia Healthy Cooking w postaci specjalnych programów do gotowania warzyw, ryb i drobiu,
  • Panasonic NN-GD38HSSUG – urządzenie zostało wyposażone w automatyczne programy, które samoczynnie dobiorą odpowiednią temperaturę i czas gotowania do potrawy – abyś zawsze miał pewność, że efekt będzie perfekcyjny,
  • Sharp SteamWave AX1110INW technologia Kombi pozwala na jednoczesne korzystanie z funkcji grilla i mikrofal. Dzięki temu możesz jednocześnie podgrzać potrawę i postarać się o idealnie chrupką, złocistą skórkę.

PORADA EKSPERTA

Przygotowując dania z mikrofali na parze możesz niemal zupełnie zrezygnować z przyprawiania ich solą. Dlaczego? Naturalny smak potraw nie zostaje zmieniony przez wodę czy tłuszcz i nie wymaga wzbogacania żadnymi „ulepszaczami”.

Szukasz inspiracji na pyszne i zdrowe potrawy przygotowywane na parze, a nie na patelni czy w piekarniku? Tutaj znajdziesz kilka pomysłów, z których możesz skorzystać: Dania gotowane na parze – 4 proste przepisy. Smacznego!

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link