Używasz mikrofalówki jedynie do odmrażania i podgrzewania gotowych dań? To błąd! Nowoczesne sprzęty są wyposażone w szereg funkcji, które pomogą Ci w przygotowaniu zdrowego i pysznego posiłku od a do z – jedną z nich jest właśnie gotowanie na parze w mikrofali. Zobacz, co warto o tym wiedzieć i jak wybrać dobre urządzenie z taką funkcją!
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:- czy gotowane na parze dania z mikrofali są rzeczywiście zdrowe, - jak działa funkcja gotowania parowego w takich urządzeniach, |
Dlaczego warto gotować na parze?

- potrawy nie nasiąkają tłuszczem, są zatem lekkostrawne,
- smak i kolor warzyw nie zmieniają się w czasie gotowania,
- dania są mniej kaloryczne,
- nie sposób przypalić potraw,
- na przygotowanie posiłku zazwyczaj wystarczy pół godziny,
- znacznie mniejsza strata witamin i składników odżywczych niż w przypadku tradycyjnego gotowania, smażenia czy pieczenia.
CZY WIESZ, ŻE…Świeże warzywa i mięsa gotowanie w wodzie w tradycyjny sposób tracą aż do 95% żelaza, 85% witaminy C, 75% wapnia, 64% witaminy A oraz 40% witamin z grupy B. Jeśli zdecydujesz się na ugotowanie tych samych składników na parze, zdecydowana większość tych związków zostanie w potrawie. |
Gotowanie w mikrofali krok po kroku
Gotowaniu na parze w mikrofali – przegląd urządzeń, które Ci do tego posłużą

- Whirlpool MWP 339 SB – poza gotowaniem na parze urządzenie posiada także funkcję opiekania na chrupko, która sprawdzi się chociażby przy pizzy czy tarcie. Technologia Szósty Zmysł automatycznie dobiera najlepsze parametry pracy mikrofalówki, by gotowanie w niej było szybkie, proste i ekonomiczne,
- Samsung MS23F301TFK – funkcji gotowania na parze towarzyszy tutaj technologia Healthy Cooking w postaci specjalnych programów do gotowania warzyw, ryb i drobiu,
- Panasonic NN-GD38HSSUG – urządzenie zostało wyposażone w automatyczne programy, które samoczynnie dobiorą odpowiednią temperaturę i czas gotowania do potrawy – abyś zawsze miał pewność, że efekt będzie perfekcyjny,
- Sharp SteamWave AX1110INW – technologia Kombi pozwala na jednoczesne korzystanie z funkcji grilla i mikrofal. Dzięki temu możesz jednocześnie podgrzać potrawę i postarać się o idealnie chrupką, złocistą skórkę.
PORADA EKSPERTAPrzygotowując dania z mikrofali na parze możesz niemal zupełnie zrezygnować z przyprawiania ich solą. Dlaczego? Naturalny smak potraw nie zostaje zmieniony przez wodę czy tłuszcz i nie wymaga wzbogacania żadnymi „ulepszaczami”. |
Szukasz inspiracji na pyszne i zdrowe potrawy przygotowywane na parze, a nie na patelni czy w piekarniku? Tutaj znajdziesz kilka pomysłów, z których możesz skorzystać: Dania gotowane na parze – 4 proste przepisy. Smacznego!