Data publikacji: 15 listopada 2018
Autor: Joanna
ARTYKUŁ - PORADNIK

Zdrowa kuchnia – jakie urządzenie do gotowania na parze wybrać?

Poleć znajomemu Drukuj

Chcesz zacząć gotować lżejsze i zdrowsze posiłki? Wbrew pozorom przyrządzanie niskokalorycznych, pełnowartościowych potraw nie jest trudne ani czasochłonne. Wystarczy, że wyposażysz swoją kuchnię w urządzenie do gotowania na parze, które większość pracy wykona za Ciebie. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni model parowaru i jak z niego korzystać.

Gotowanie warzyw na parze

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- dlaczego warto gotować na parze,

- jakie są rodzaje urządzeń do gotowania na parze,

- czym się kierować przy wyborze parowaru,

- jak gotować na parze.

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

Jeśli chcesz zacząć przygodę z lekką, niskotłuszczową, a jednocześnie pełnowartościową kuchnią, gotowanie na parze będzie na to najprostszym sposobem. Składniki przygotowane w ten sposób tracą znacznie mniej witamin i minerałów niż w przypadku innych metod obróbki cieplnej, takich jak gotowanie w wodzie, smażenie czy pieczenie. Ponadto gotowanie na parze odbywa się bez dodatku tłuszczu i soli, dzięki czemu tak przyrządzone potrawy są lekkie, delikatne dla żołądka i mniej kaloryczne. Jeśli wybierzesz też odpowiednie urządzenie do gotowania na parze, przygotowanie obiadu okaże się zaskakująco proste. Jedną z zalet takiego przyrządzania posiłków jest to, że tego typu metoda obróbki całkowicie wyklucza ryzyko przypalenia. Wystarczy umieścić pokrojone składniki w pojemnikach parowaru, aby po około 30 minutach cieszyć się pełnymi smaku warzywami, ryżem lub makaronem, a nawet delikatnym mięsem czy rybą.

Urządzenia do gotowania na parze – rodzaje

Urządzenie do gotowania na parzeChcesz spróbować gotowania na parze? Będziesz potrzebować odpowiedniego wyposażenia. Do wyboru masz wiele modeli i typów tego sprzętu, a ich wybór zależy przede wszystkim od Twoich preferencji. Każde urządzenie do gotowania na parze ma podobną budowę i sposób działania – w dolnej części znajduje się pojemnik na wodę, która jest podgrzewana i doprowadzana do wrzenia, zaś wyżej umieszczone są pojemniki lub półki na składniki. Gorąca para unosi się, przenikając poszczególne warstwy, i cyrkuluje wewnątrz naczynia. Najprostszym przykładem tego mechanizmu są garnki do gotowania na parze, przeznaczone do stosowania na kuchence lub płycie grzejnej.
Choć garnek do gotowania na parze to bardzo praktyczne naczynie, wygodniejszym rozwiązaniem są elektryczne urządzenia, które podgrzewają wodę na dnie pojemnika za pomocą grzałki. Dzięki wbudowanemu timerowi nie jest konieczne doglądanie gotowanych warzyw czy mięs – urządzenie do gotowania na parze automatycznie wyłączy się po upływie ustawionego czasu.
Dostępne rodzaje urządzeń do gotowania na parze to:

Wybór urządzenia do gotowania na parze – czym się kierować?

Wybór sprzętu do gotowania na parze zależy w dużej mierze od tego, czy w Twoim domu jest wystarczająco dużo miejsca na przechowywanie urządzenia. Parowary wolnostojące mogą zajmować sporo przestrzeni – zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na zakup modelu z 3 pojemnikami lub większą ich ilością. Jeśli wyposażasz kuchnię od podstaw, warto rozważyć zakup urządzenia do gotowania na parze przeznaczonego do zabudowy, np.Bosch Serie 8 CDG634BB1. Są one wprawdzie droższe od standardowych parowarów, ale znacznie ładniej prezentują się w kuchni i nie zajmują miejsca na blacie. Ponadto urządzenia te są wyposażone w liczne programy automatyczne, dzięki którym przygotowanie zdrowych posiłków jest łatwiejsze.

WSKAZÓWKA

Chcesz kupić parowar, ale nie masz wystarczająco dużo miejsca do przechowywania urządzenia? Szukaj modeli ze składanymi pojemnikami – z łatwością zmieścisz je w kuchennej szafce.

Urządzenie do gotowania na parze do zabudowy Bosch Serie 8 CDG634BB1Jeśli wybierzesz parowar wolnostojący, zwróć uwagę nie tylko na liczbę, ale też rozmieszczenie pojemników. Zazwyczaj urządzenie ma formę wieży, w której zbiorniki układa się jeden na drugim. Takie parowary są bardzo popularne, mają dużą pojemność i łatwo jest utrzymać je w czystości. Ponieważ para przenika wszystkie piętra urządzenia, podczas gotowania zapachy składników mieszają się. Wadą jest też brak możliwości ustawienia czasu gotowania oddzielnie dla każdego z pojemników. Gotując jednocześnie np. rybę i ziemniaki, musisz pamiętać, aby składnik wymagający krótszej obróbki włożyć do parowaru odpowiednio później. Rozwiązaniem tego problemu są parowary, w których zbiorniki są ustawione obok siebie – w każdym z nich para działa niezależnie, dzięki czemu składniki zachowują swój smak i aromat.

Gotowanie na parze – instrukcja i przepisy

Niezależnie od rodzaju urządzenia, gotowanie na parze przebiega w ten sam sposób – do dolnego naczynia należy nalać wodę, a w pojemnikach na jedzenie umieścić poszczególne składniki. Następnie włączyć timer, biorąc pod uwagę zalecane czasy gotowania dla każdego z produktów.

Szukasz pomysłów na zdrowe potrawy, które bez trudu przyrządzisz w swoim urządzeniu? Sprawdź 4 proste przepisy na dania gotowane na parze!

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Poleć znajomemu
Drukuj
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Prezent na komunię – ranking aparatów fotograficznych 2019

Dowiedz się, jaki aparat fotograficzny kupić na prezent na komunię!
Zobacz więcej   

Jak wybrać podstawkę pod monitor?

Sprawdź, jak wybrać najlepszą podstawkę pod monitor!
Zobacz więcej   

Najlepsze myszki gamingowe – poznaj opinie naszych klientów

Myszki gamingowe kosztują od ok. 15 do nawet 1000 zł. Sprawdź, które są najlepsze!
Zobacz więcej   

Znajdź nas