Data publikacji: 15 listopada 2018
Autor: Joanna
ARTYKUŁ - PORADNIK

Dania gotowane na parze – 4 proste przepisy

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Poleć znajomemu
Drukuj

Chcesz zmienić dietę na bardziej lekkostrawną? A może zależy Ci na tym, by w Twoich posiłkach znajdowało się jak najwięcej witamin? W obu przypadkach dania gotowane na parze będą strzałem w dziesiątkę! Przygotowaliśmy dla Ciebie 4 przepisy do przygotowania w parowarze – wypróbuj i sprawdź, który najbardziej przypadnie Ci do gustu!

Potrawa ugotowana na parze

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- jak zrobić śniadanie na parze,

- jak przygotować danie wegetariańskie,

- jak przygotować rybę w parowarze,

- jak przyrządzić kurczaka na parze.

Słodkie śniadanie z parowaru

Choć potrawy gotowane na parze kojarzą się raczej z dania obiadowymi, można w tego typu specjalnym naczyniu przygotować również pyszne i pożywne śniadania dla całej rodziny. Za przykład niech posłuży chociażby omlet z jabłkami – przepis znajdziesz poniżej!

Przygotuj:

  • 2 jaja,
  • 200 g jabłek,
  • 20 g miodu,
  • przyprawy do smaku: cynamon, imbir, kardamon, cukier.

Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę cukru, a następnie ubij na sztywną pianę – dopiero wtedy dodaj do masy żółtka i wymieszaj. Tak przygotowaną masę wlej do pojemnika w parowarze – najlepiej wybierz ten do gotowania ryżu, który jest pozbawiony otworów. Na masie ułóż pokrojone w cienkie plasterki jabłka, a całość posyp obficie cynamonem, kardamonem i startym imbirem. Zamknij parowar i włącz na 10 minut – w tym czasie omlet powinien się ściąć. Po wyjęciu z parowaru polej potrawę miodem – gotowe!

Bezmięsna potrawa gotowana na parze? Makaron z brokułami!

Posiadania parowaru w domu to prawdziwa gratka dla wegetarian lub osób, które po prostu lubią co pewien czas urozmaicić dietę bezmięsnym daniem. Warto tu wspomnieć chociażby o estetycznym aspekcie tak przygotowanego jedzenia. Warzywne dania gotowane na parze nie tracą bowiem swoich intensywnych kolorów i nie rozgotowują się na miękką papkę – zawsze są idealnie chrupkie i pięknie prezentują się na talerzu. Chcesz spróbować swoich sił i przygotować taki posiłek samodzielnie? Skorzystaj z naszego przepisu na makaron z brokułami! Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • Szybkie danie na parze150 g makaronu,
  • 1 brokuł,
  • 4 liście laurowe,
  • ok. 20 zielonych oliwek bez pestek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • kilka łyżek zmielonych migdałów,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz.

Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Brokuł umyj, podziel na różyczki, a następnie włóż go do parowaru wraz z listkami laurowymi i gotuj przez 6 minut aż zmięknie. Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwki i migdały – całość lekko podsmaż. Na drugiej patelni zrumień delikatnie bułkę tartą. Makaron odcedź, a następnie wymieszaj z brokułami, bułką tartą, oliwkami i migdałami. Całość dopraw solą i pieprzem, możesz też oprószyć danie parmezanem.

Proponowane Towary:

Whirlpool MWP 339 SB <%– –%>
Kuchenki mikrofalowe

Whirlpool MWP 339 SB

1 156 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Whirlpool MWP 337 W <%– –%>
Kuchenki mikrofalowe

Whirlpool MWP 337 W

1 129 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Whirlpool MCP346BL <%– –%>
Whirlpool MWP254SB <%– –%>

Szybkie danie gotowane na parze – pstrąg z koperkiem

Z pewnością wiesz, że jedzenie ryb jest zdrowe. Czy wiesz jednak, dlaczego? Ryby zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D3. Poza tym są również źródłem łatwo przyswajalnego białka, które może poprawić zdolności intelektualne i odporność, a nawet… działać antydepresyjnie. Ważne jest też to, że jeśli przygotujesz je na parze zamiast na patelni, większość substancji odżywczych pozostanie w potrawie. Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na rybę z parowaru – z pstrągiem w roli głównej. Sprawdź, jak to zrobić krok po kroku!

Przygotuj:

  • 2 pstrągi – najlepiej świeże,
  • 1 cytryna,
  • pół pęczka koperku lub innych ziół, np. rozmarynu czy tymianku,
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz.

Jeśli zamierzasz przyrządzić mrożoną rybę, zacznij od jej rozmrożenia. W przypadku świeżego pstrąga najpierw go umyj, spraw (pozostawiając głowę) i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Skórką wyparzonej wcześniej cytryny natrzyj wierzch ryb, a następnie skrop całość jej sokiem. Dopraw ryby solą i pieprzem i odstaw na przynajmniej 2 godziny w chłodne miejsce, by się zamarynowały. Po upływie tego czasu nafaszeruj pstrągi świeżymi ziołami i ułóż na folii aluminiowej wcześniej wysmarowanej niewielką ilością oleju. Tak zawinięte ryby włóż do parowaru ustawionego na 200° C i gotuj przez około 20 minut. Gotowe danie możesz podać np. z ziemniaczkami z wody i sosem jogurtowo-koperkowym. Smacznego!

PORADA EKSPERTA

Część ziół warto włożyć do aromatyzera w parowarze. W ten sposób jeszcze bardziej zintensyfikujesz aromat gotowej potrawy.

Kolorowo na talerzu – kurczak z warzywami

Uwielbiasz dania z drobiu? Przyrządzając takie mięso na parze, nie tylko zachowasz w nim więcej witamin i substancji odżywczych, lecz również będziesz mógł zupełnie zrezygnować z soli. Jak to możliwe? Podczas gotowania na parze drób nie straci swojego prawdziwego smaku, który normalnie jest wypłukiwany przez wodę czy też zmieniany przez tłuszcz. W efekcie smak jest na tyle intensywny, że nie trzeba go niczym wzbogacać. Chcesz spróbować mięsnej potrawy gotowanej na parze? Poniżej prezentujemy przepis na kurczaka z warzywami! Będziesz potrzebować:

  • Mikrofalówka – szybki sposób na danie gotowane na parzepodwójnej piersi z kurczaka,
  • kilku łyżek oleju,
  • świeżego imbiru,
  • 2 łyżek curry,
  • 1 papryczki chili,
  • 2 ząbków czosnku,
  • sosu sojowego,
  • zielonej, żółtej i czerwonej papryki,
  • średniego brokuła,
  • 3 średnich cukini.

Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i rozkrój na 4 porcje. Czosnek i chili oczyść i posiekaj drobno, imbir obierz i zetrzyj na tarce – całość włóż do jednej miseczki, połącz z olejem, curry i sosem sojowym. Do tak przygotowanej marynaty włóż filety i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny, by mogły nasiąknąć przyprawami. Po upływie tego czasu przełóż mięso do parowaru i gotuj przez ok. pół godziny. Na 8 minut przed końcem gotowania możesz dorzucić do parowaru warzywa pokrojone na grube plastry lub w słupki. Danie możesz dodawać z długoziarnistym ryżem.

Oczywiście dania gotowane na parze najlepiej przygotowywać w parowarze. Jego brak nie jest jednak przeszkodą nie do pokonania – możesz go bowiem zastąpić mikrofalówką z funkcją gotowania na parze – taką jak np. ten model. Więcej wskazówek dotyczących korzystania z takich wielofunkcyjnych urządzeń znajdziesz w naszym artykule – sprawdź!

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Poleć znajomemu
Drukuj
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Tania klawiatura mechaniczna – czy warto? Poznaj opinie klientów

Szukasz klawiatury mechanicznej? Sprawdź, który tani model warto kupić!
Zobacz więcej   

Po co USB w monitorze? 3 zastosowania ekranu z USB typu C

Zobacz, kiedy warto wybrać monitor z USB typu C.
Zobacz więcej   

Jak wybrać podstawkę pod laptopa?

Sprawdź, jak wybrać najlepszą podkładkę pod laptopa, by zadbać o jego żywotność i funkcjonalność.
Zobacz więcej   

Znajdź nas