Data publikacji: 15 listopada 2018
Autor: Joanna
ARTYKUŁ - PORADNIK

Dania gotowane na parze – 4 proste przepisy

Poleć znajomemu Drukuj

Chcesz zmienić dietę na bardziej lekkostrawną? A może zależy Ci na tym, by w Twoich posiłkach znajdowało się jak najwięcej witamin? W obu przypadkach dania gotowane na parze będą strzałem w dziesiątkę! Przygotowaliśmy dla Ciebie 4 przepisy do przygotowania w parowarze – wypróbuj i sprawdź, który najbardziej przypadnie Ci do gustu!

Potrawa ugotowana na parze

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- jak zrobić śniadanie na parze,

- jak przygotować danie wegetariańskie,

- jak przygotować rybę w parowarze,

- jak przyrządzić kurczaka na parze.

Słodkie śniadanie z parowaru

Choć potrawy gotowane na parze kojarzą się raczej z dania obiadowymi, można w tego typu specjalnym naczyniu przygotować również pyszne i pożywne śniadania dla całej rodziny. Za przykład niech posłuży chociażby omlet z jabłkami – przepis znajdziesz poniżej!

Przygotuj:

  • 2 jaja,
  • 200 g jabłek,
  • 20 g miodu,
  • przyprawy do smaku: cynamon, imbir, kardamon, cukier.

Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę cukru, a następnie ubij na sztywną pianę – dopiero wtedy dodaj do masy żółtka i wymieszaj. Tak przygotowaną masę wlej do pojemnika w parowarze – najlepiej wybierz ten do gotowania ryżu, który jest pozbawiony otworów. Na masie ułóż pokrojone w cienkie plasterki jabłka, a całość posyp obficie cynamonem, kardamonem i startym imbirem. Zamknij parowar i włącz na 10 minut – w tym czasie omlet powinien się ściąć. Po wyjęciu z parowaru polej potrawę miodem – gotowe!

Bezmięsna potrawa gotowana na parze? Makaron z brokułami!

Posiadania parowaru w domu to prawdziwa gratka dla wegetarian lub osób, które po prostu lubią co pewien czas urozmaicić dietę bezmięsnym daniem. Warto tu wspomnieć chociażby o estetycznym aspekcie tak przygotowanego jedzenia. Warzywne dania gotowane na parze nie tracą bowiem swoich intensywnych kolorów i nie rozgotowują się na miękką papkę – zawsze są idealnie chrupkie i pięknie prezentują się na talerzu. Chcesz spróbować swoich sił i przygotować taki posiłek samodzielnie? Skorzystaj z naszego przepisu na makaron z brokułami! Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • Szybkie danie na parze150 g makaronu,
  • 1 brokuł,
  • 4 liście laurowe,
  • ok. 20 zielonych oliwek bez pestek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • kilka łyżek zmielonych migdałów,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz.

Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Brokuł umyj, podziel na różyczki, a następnie włóż go do parowaru wraz z listkami laurowymi i gotuj przez 6 minut aż zmięknie. Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwki i migdały – całość lekko podsmaż. Na drugiej patelni zrumień delikatnie bułkę tartą. Makaron odcedź, a następnie wymieszaj z brokułami, bułką tartą, oliwkami i migdałami. Całość dopraw solą i pieprzem, możesz też oprószyć danie parmezanem.

Proponowane produkty:
Whirlpool MWP 339 SB <%– –%>
Kuchenki mikrofalowe
1 349 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Whirlpool MWP254SB <%– –%>
Whirlpool MWP 337 W <%– –%>
Kuchenki mikrofalowe
1 099 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Whirlpool MWP304M <%– –%>

Szybkie danie gotowane na parze – pstrąg z koperkiem

Z pewnością wiesz, że jedzenie ryb jest zdrowe. Czy wiesz jednak, dlaczego? Ryby zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D3. Poza tym są również źródłem łatwo przyswajalnego białka, które może poprawić zdolności intelektualne i odporność, a nawet… działać antydepresyjnie. Ważne jest też to, że jeśli przygotujesz je na parze zamiast na patelni, większość substancji odżywczych pozostanie w potrawie. Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na rybę z parowaru – z pstrągiem w roli głównej. Sprawdź, jak to zrobić krok po kroku!

Przygotuj:

  • 2 pstrągi – najlepiej świeże,
  • 1 cytryna,
  • pół pęczka koperku lub innych ziół, np. rozmarynu czy tymianku,
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz.

Jeśli zamierzasz przyrządzić mrożoną rybę, zacznij od jej rozmrożenia. W przypadku świeżego pstrąga najpierw go umyj, spraw (pozostawiając głowę) i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Skórką wyparzonej wcześniej cytryny natrzyj wierzch ryb, a następnie skrop całość jej sokiem. Dopraw ryby solą i pieprzem i odstaw na przynajmniej 2 godziny w chłodne miejsce, by się zamarynowały. Po upływie tego czasu nafaszeruj pstrągi świeżymi ziołami i ułóż na folii aluminiowej wcześniej wysmarowanej niewielką ilością oleju. Tak zawinięte ryby włóż do parowaru ustawionego na 200° C i gotuj przez około 20 minut. Gotowe danie możesz podać np. z ziemniaczkami z wody i sosem jogurtowo-koperkowym. Smacznego!

PORADA EKSPERTA

Część ziół warto włożyć do aromatyzera w parowarze. W ten sposób jeszcze bardziej zintensyfikujesz aromat gotowej potrawy.

Kolorowo na talerzu – kurczak z warzywami

Uwielbiasz dania z drobiu? Przyrządzając takie mięso na parze, nie tylko zachowasz w nim więcej witamin i substancji odżywczych, lecz również będziesz mógł zupełnie zrezygnować z soli. Jak to możliwe? Podczas gotowania na parze drób nie straci swojego prawdziwego smaku, który normalnie jest wypłukiwany przez wodę czy też zmieniany przez tłuszcz. W efekcie smak jest na tyle intensywny, że nie trzeba go niczym wzbogacać. Chcesz spróbować mięsnej potrawy gotowanej na parze? Poniżej prezentujemy przepis na kurczaka z warzywami! Będziesz potrzebować:

  • Mikrofalówka – szybki sposób na danie gotowane na parzepodwójnej piersi z kurczaka,
  • kilku łyżek oleju,
  • świeżego imbiru,
  • 2 łyżek curry,
  • 1 papryczki chili,
  • 2 ząbków czosnku,
  • sosu sojowego,
  • zielonej, żółtej i czerwonej papryki,
  • średniego brokuła,
  • 3 średnich cukini.

Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i rozkrój na 4 porcje. Czosnek i chili oczyść i posiekaj drobno, imbir obierz i zetrzyj na tarce – całość włóż do jednej miseczki, połącz z olejem, curry i sosem sojowym. Do tak przygotowanej marynaty włóż filety i odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny, by mogły nasiąknąć przyprawami. Po upływie tego czasu przełóż mięso do parowaru i gotuj przez ok. pół godziny. Na 8 minut przed końcem gotowania możesz dorzucić do parowaru warzywa pokrojone na grube plastry lub w słupki. Danie możesz dodawać z długoziarnistym ryżem.

Oczywiście dania gotowane na parze najlepiej przygotowywać w parowarze. Jego brak nie jest jednak przeszkodą nie do pokonania – możesz go bowiem zastąpić mikrofalówką z funkcją gotowania na parze – taką jak np. ten model. Więcej wskazówek dotyczących korzystania z takich wielofunkcyjnych urządzeń znajdziesz w naszym artykule – sprawdź!

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Poleć znajomemu
Drukuj

Porady dotyczące wyboru sprzętu


Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego, jak wybrać i co wybrać. Kupno pralki, telewizora czy laptopa stanie się łatwiejsze dzięki zawartym tutaj informacjom i poradom. Także porady video! Wybierz odpowiednią kategorię tematyczną i dowiedz się więcej przed dokonaniem zakupu.
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij
Ostatnio
dodane artykuły
Filtr na monitor służy ochronie prywatności użytkownika. Wykonywane przez
niego działania są niewidoczne dla innych. 
Zobacz więcej   
Dodatkowa klawiatura do laptopa przydaje się osobom, które sporo piszą i chcą
mieć jak najlepszy komfort codziennej pracy. 
Zobacz więcej   

DLNA to technologia, dzięki której możemy przesyłać i odtwarzać pliki multimedialne z jednego urządzenia na drugie. 

Zobacz więcej   

Znajdź nas