Gofrownica – która będzie dobra dla amatora puszystych i chrupiących gofrów?

Autor: Ola

Miłośnicy gofrów wiedzą, że dobry przepis na ciasto może nie wystarczyć, aby cieszyć się pyszną słodką przekąską lub bardziej wytrawną jej odsłoną. Aby przygotować odpowiednio smaczny frykas, potrzebna jest także dobra gofrownica. Sprawdź, jaki sprzęt wybrać dla siebie!

Pieczenie gofrów belgijskich w gofrownicy

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. na co zwrócić uwagę przy zakupie gofrownicy
  2. jakie funkcje posiada dobra gofrownica
  3. co można przyrządzić przy jej użyciu
  4. jakie modele oferuje rynek

Dobra gofrownica – ile watów, jaki kształt, jaki rodzaj wykończenia?

Gofrownica na blacie kuchennym

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że wszystkie gofrownice są do siebie podobne. Asortyment dostępny na rynku jest jednak niezwykle zróżnicowany, a od rodzaju modelu nierzadko zależy jakość przyrządzanych w nim gofrów i komfort użytkowania sprzętu. Tylko przy pomocy dobrej gofrownicy usmaży się chrupiące, złociste ciasto bez ryzyka przypalenia, wylania się poza brzegi czy niedopieczenia. Dzięki różnorodności ofert, jakie proponują producenci gofrownic, można dopasować urządzenie do potrzeb zarówno dużych, jak i małych rodzin, a także do wystroju i wyposażenia kuchni. Wybór odpowiedniej dla siebie gofrownicy może stwarzać wiele dylematów. Kupując urządzenie, warto zwrócić uwagę na kilka parametrów technicznych oraz na dodatkowe funkcje, które rozszerzają możliwości kulinarne sprzętu, m.in.:

  • moc, czyli ile watów posiada dany model. Ta cecha zwykle przesądza o amatorskim zastosowaniu urządzenia w domu lub profesjonalnym w kawiarniach, cukierniach czy lodziarniach. Mała dobra gofrownica dysponuje zwykle mocą ok. 700 W, tak jak Ariete Waffle Maker 187. Nieco mocniejsza będzie Breville DuraCeramic VST072 o mocy 850 W. Aby przyspieszyć proces nagrzewania, można jednak pozwolić sobie na urządzenie o większej mocy – np. RAVEN EG002B oferuje 1000 W, zaś Dezal Plus 301.4 1300 W. Najlepszą chrupkość osiąga się przy użyciu bardziej profesjonalnych gofrownic o jeszcze większej mocy, takich jak chociażby Gastroback 42424;
  • liczba oraz wielkość i kształt pól, które pozwalają przygotować za jednym razem 2, 4, a nawet 6 gofrów. Większość gofrownic piecze ciasto na kształt kwadratów lub prostokątów, tak jak np. Hendi 212103. Ale na rynku można również znaleźć sprzęt nadający kształt koniczyny (jak Unold 48241), trójkątów (które przygotuje MPM MGO-31M), wielokątów (Dezal Plus Bąble Mini) czy okrągłych naleśników (jak w przypadku Unold 48164). Nabyć można też gofrownicę 3 w 1 z wymiennymi nakładkami piekącymi, pozwalającą na uzyskanie kilku kształtów ciasta;
  • wykończenie, czyli rodzaj emalii pokrywającej wnętrze sprzętu. Dobra gofrownica powinna być wykończona materiałem nieprzywieralnym, dzięki któremu łatwo wyjmuje się gofra po upieczeniu i czyści sprzęt po zakończonej pracy. Najpopularniejsze są gofrownice z powłoką teflonową i ceramiczną;
  • obudowa. Dobra gofrownica wykonana jest zwykle ze stali szlachetnej i wyposażona w długie, nienagrzewające się uchwyty, które minimalizują ryzyko poparzenia podczas obsługi. Takie udogodnienia posiada m.in. Dezal Plus 301.7 Profi.
Polecane gofrownice
  • 429 zł
  • 159,99 zł
  • 529 zł
  • 529 zł
  • 149,99 zł

Jakie funkcje posiada dobra gofrownica?

Gofrownica MPM MGO-05M

Nowoczesne, dobre gofrownice oferują dodatkowe funkcje zwiększające bezpieczeństwo i komfort obsługi oraz nieingerujące w smak i aromat pieczonego ciasta. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na:

  • opcję regulacji temperatury, pozwalającą kontrolować stopień wypieczenia i zarumienienia, co posiada np. RAVEN EG002W;
  • gabaryty i możliwość przechowywania urządzenia w pionie – to pozwoli zaoszczędzić miejsce w szafce. Zgrabny i płaski model, który pomieści każda kuchenna półka, to np. WMF Lono;
  • diody sygnalizujące włączenie urządzenia i stopień nagrzania płytek.

Gofrownica tania i dobra – przegląd modeli

Dobra gofrownica wcale nie musi kosztować kroci. Istnieje wiele modeli w przystępnych cenach o solidnej konstrukcji i ciekawym wzornictwie płytek, np.:

  • RAVEN EG004 – z nieprzywierającą powłoką, 2 prostokątnymi polami i regulacją temperatury;
  • RAVEN EG006 – z lampkami kontrolnymi ułatwiającymi przygotowanie dobrze wypieczonego gofra;
  • Severin WA 2103 – która przygotuje 5 gorących gofrów w kształcie serca.

Dobra gofrownica pozwala szybko zrobić słodki przysmak lub bazę pod bardziej wystawną potrawę, np. z łososiem, twarożkiem, świeżymi przyprawami i lekkim wiosennym dipem. Posiadając dobry sprzęt, możemy zaskoczyć przekąską gości lub pełnowartościowo powitać sobotni poranek. Sprawdź, jak zrobić dobre gofry krok po kroku!

CZY WIESZ, ŻE...

Gofrownice profesjonalne mogą ważyć kilka kilogramów i są sporych rozmiarów – jeśli planujesz zakup takiego urządzenia, najpierw zaplanuj, gdzie je ustawić. Małe dobre gofrownice do użytku domowego da się łatwo złożyć i schować w szafce kuchennej.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link