Znajdź nas
Słownik pojęć i terminów
Jak wyszukiwać pojęcia?
Parametr informujący o tym, pod jakim ciśnieniem przez ziarenka kawy tłoczona jest woda w czasie parzenia kawy. Dzięki temu z ziaren wydobywa się pełnia smaku i aromatu.
Na rynku dostępne są ekspresy niskociśnieniowe (3-4 bary) takie jak: kawiarki i ekspresy kapsułkowe oraz wysokociśnieniowe (9-19 barów) - ekspresy kapsułkowe, kolbowe i automatyczne.
Do zaparzenia espresso w automatycznym ekspresie ciśnieniowym potrzeba ok. 12 barów. Im wyższe ciśnienie, tym, jakość przygotowanej kawy jest wyższa. Wysokie ciśnienie odpowiada również za powstanie cremy (delikatna pianka). Wysokie ciśnienie skraca także czas przygotowania kawy. Dzięki temu z ziaren nie uwalniają się kwaśne substancje. Kawa z ekspresu o wysokim ciśnieniu ma mniej kofeiny.