Potrawy z grilla elektrycznego – najlepsze przepisy

Autor: Joanna

Jeśli wraz z odejściem lata i sezonu grillowego zaczynasz tęsknić za charakterystycznym smakiem i zapachem dań na grillu przygotowywanych, powinieneś zainwestować w model elektryczny. Smaczne, niskokaloryczne potrawy można przygotowywać na nim przez cały rok, bez względu na warunki atmosferyczne. Nie wiesz, jakie potrawy można w ten sposób przygotować? Poznaj proste i sprawdzone przepisy.

Potrawy z grilla elektrycznego – stek z ziemniakami na grillu

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak przygotowywać dania z grilla elektrycznego;
  2. jak przyrządzić pierś z kurczaka z grilla elektrycznego;
  3. jak przygotować warzywa z grilla;
  4. jaki grill elektryczny warto wybrać.

Dania z grilla elektrycznego – jak je przygotowywać?

Potrawy z grilla elektrycznego – pierś z kurczaka z warzywami

Posiadacze grilla elektrycznego mogą cieszyć się smakiem grillowanego mięsa, warzyw, pieczywa czy serów przez cały rok. Łatwość obsługi urządzenia pozwala na szybkie przygotowanie wielu ciekawych, grillowanych potraw przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Dlatego też grill elektryczny świetnie sprawdzi się u osób dbających o linię. Kulinarnych amatorów zadowoli prostota przepisów i nieskomplikowany sposób ich przygotowania. W większości przypadków wystarczy jedynie wrzucić na ruszt potrzebne składniki, uprzednio obtaczając je w aromatycznej marynacie. Potrawy z grilla należą do tych najzdrowszych, ponieważ ten sposób przygotowywania potraw pozwala uniknąć długiego smażenia w głębokim tłuszczu, a jedzenie traci tylko znikomą część swojej wartości odżywczej. Zastanawiasz się, jakie dania przygotować na elektrycznym grillu? Wykorzystaj wszystkie składniki, które grillujesz na tradycyjnym urządzeniu – pierś z kurczaka, kiełbaski, karkówkę, szaszłyki, ser camembert, ale również warzywa czy nawet owoce.

Pierś z kurczaka z grilla elektrycznego - poznaj przepis

Doskonałym pomysłem na obiad z grilla elektrycznego jest przygotowanie na nim piersi z kurczaka. Odpowiednio upieczone mięso będzie soczyste i niskokaloryczne, a jednocześnie zachowa delikatny, nienarzucający się smak. Tak przygotowaną pierś z kurczaka można podać w towarzystwie lekkiej sałatki, interesującego sosu (np. miodowo-musztardowego) czy grillowanych warzyw, o których przygotowaniu przeczytasz w dalszej części artykułu.

Do zrobienia tego dania będziesz potrzebować:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól do smaku,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Zacznij od przygotowania marynaty. Czosnek rozgnieć i wymieszaj w misce z oliwą, rozmarynem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie, wcześniej oczyszczone filety z piersi włóż do miski i dokładnie wetrzyj w nie marynatę, obtaczając mięso z każdej strony. Całość odstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny (im dłużej, tym intensywniejszy smak osiągniesz). Kiedy piersi z kurczaka przesiąkną smakiem marynaty, rozgrzej grill elektryczny i na jego płycie rozłóż poszczególne kawałki. Piecz do momentu, w którym kurczak będzie równomiernie ugrillowany z obu stron. Pamiętaj, aby w czasie obróbki cieplnej obracać mięso.

Polecane grille elektryczne
  • 349 zł
  • 739 zł
  • 1 189 zł
  • 669 zł
  • 679 zł

Warzywa z grilla elektrycznego – w jaki sposób je przygotować?

Warzywa z grilla elektrycznego

Grille elektryczne pozwalają na przyrządzanie prostych, zdrowych i niskokalorycznych dań. Poza możliwością przygotowania mięsa bez użycia tłuszczu, jednym ze zdrowszych i dietetycznych rozwiązań jest upieczenie na grillu elektrycznym warzyw. Dzięki temu, że nie ugotujesz ich w wodzie, zapobiegniesz znacznej utracie witamin, składników odżywczych i intensywnego smaku. Podobnie jak mięso, warzywa przed grillowaniem warto zanurzyć we wcześniej przygotowanej marynacie. Potrzebować będziesz:

  • oliwy z oliwek (5 łyżek),
  • sosu sojowego (2 łyżeczki),
  • słodkiej papryki (1 łyżeczka),
  • soli, pieprzu (do smaku).

Umyte i pokrojone warzywa należy dokładnie zalać marynatą, wymieszać i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia, po rozgrzaniu grilla elektrycznego i ułożeniu warzyw na tacce, musisz je obserwować i obracać, tak aby upiekły się równomiernie z każdej strony. Zastanawiasz się, jakie warzywa nadają się do grillowania? Odpowiedź brzmi – niemal wszystkie! Warto spróbować szczególnie pieczonej cukinii, bakłażana, wszystkich rodzajów kolorowej papryki, marchwi, kukurydzy, pieczarek i ziemniaków. Długość obróbki cieplnej zależy od rodzaju warzywa, dlatego ważne jest, aby z grilla zdejmować je na bieżąco. Najszybciej gotowa będzie cukinia i marchew, ziemniaki zaś pieką się najdłużej. Aby skrócić czas przygotowywania najtwardszych warzyw można owinąć je folią aluminiową.

Grill elektryczny - jakie urządzenie wybrać?

Decydując się na zakup grilla elektrycznego, warto zainwestować w sprzęt dobrej jakości, gdyż tylko taki posłuży nam przez długie lata. Zwróć szczególną uwagę na te modele:

Jak widać sezon grillowy nie musi ograniczać się tylko do letnich miesięcy. Chcąc cieszyć się smakiem grillowanych potraw przez cały rok, wystarczy zaopatrzyć swoją kuchnię w elektryczny model grilla. Umożliwi to przygotowywanie aromatycznych i jednocześnie dietetycznych dań, kiedy tylko najdzie cię ochota.

60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link