Data publikacji: 20 lipca 2018
Autor: Joanna
ARTYKUŁ - PORADNIK

Proste przepisy na dania z grilla elektrycznego

Poleć znajomemu Drukuj

Jeśli wraz z końcem lata zaczynasz tęsknić za zapachem kiełbasek i szaszłyków, sięgnij po grill elektryczny. Przepisy na proste, aromatyczne dania możesz wykorzystać przez cały rok, korzystając z domowego elektrycznego grilla. Nie wiesz, jak przyrządzić smakowity, dietetyczny obiad? Zobacz nasze sprawdzone przepisy na grilla elektrycznego!

 Potrawy z grilla elektrycznego – stek z ziemniakami na grillu

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

Grill elektryczny – przepisy na proste dania

Posiadając w domu grill elektryczny, możesz przyrządzać grillowane dania przez cały rok. Urządzenie to pozwala piec mięso, sery i warzywa w bardzo krótkim czasie i przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Przepisy na grilla są zazwyczaj bardzo proste – na ruszt możesz wrzucić właściwie wszystko, nadając potrawie smak za pomocą aromatycznej marynaty. Potrawy z grilla elektrycznego należą do bardzo zdrowych, ponieważ ta metoda obróbki cieplnej nie wymaga długiego smażenia w głębokim oleju, a jedzenie nie traci cennych składników odżywczych.
Nie wiesz, co przyrządzić z użyciem grilla elektrycznego? Wykorzystaj wszystko to, co grillujesz zazwyczaj na tradycyjnym grillu – mięsa w marynacie, kiełbaski, filety z ryb, szaszłyki, ser camembert, warzywa, a nawet owoce. Poniżej znajdziesz proste przepisy na dania z grilla elektrycznego – wypróbuj je wszystkie!

Pierś z kurczaka z grilla przepis

Potrawy z grilla elektrycznego – pierś z kurczaka z warzywamiProstym pomysłem na zdrowy obiad jest grillowana pierś z kurczaka. To popularny przepis na obiad z wykorzystaniem grilla elektrycznego, a jego przyrządzenie nie zajmie Ci dużo czasu. Tak przygotowana pierś z kurczaka jest soczysta i ma delikatny smak. Możesz ją podać z sałatą, miętowym sosem i grillowanymi warzywami (przepis na nie znajdziesz w dalszej części artykułu).
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól do smaku,
  • pół łyżeczki pieprzu.
Przygotuj marynatę: czosnek rozgnieć i wymieszaj w misce razem z oliwą, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Następnie włóż do miski mięso i dokładnie wetrzyj w nie marynatę z każdej strony. Całość pozostaw w lodówce na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na noc. Kiedy mięso przejdzie smakiem przypraw, rozgrzej grill elektryczny kontaktowy (taki jak np. Sencor SBG 3052RD) i na rozłożonej płycie ułóż kawałki kurczaka. Piecz obracając mięso, aż będzie równomiernie przypieczone z obu stron. Gotowe! 
Proponowane produkty:
Sage 800GR <%– –%>
Grille elektryczne
1 419 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Caso Germany FonDue (czarny) <%– –%>
Sage BGR840 <%– –%>
Grille elektryczne
1 829 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Russell Hobbs Fiesta 22550-56 <%– –%>
Hendi 263501 <%– –%>
Grille elektryczne
899 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   

Dietetyczny grill – co wrzucić na ruszt?

Grille elektryczne pozwalają na przyrządzanie prostych, zdrowych i niskokalorycznych dań. Nie wiesz, jakie potrawy możesz przygotować z użyciem tego sprzętu? To proste! Sprawdź nasze dietetyczne przepisy z grilla, które doskonale smakują i są szybkie w przygotowaniu.
Co możesz wrzucić na ruszt grilla elektrycznego? Nie musisz smażyć mięsa w głębokim tłuszczu, aby dobrze smakowało – wystarczy odpowiednio je zamarynować, by wyczarować smakowity obiad bez użycia oleju. Innym daniem, które świetnie smakuje, są warzywa z grilla elektrycznego. Dzięki temu że nie ugotujesz ich w wodzie, grillowane warzywa zachowają więcej witamin, składników odżywczych i smaku. Przeczytaj poniższy przepis!

Warzywa z grilla elektrycznego – przepis

Warzywa z grilla elektrycznegoWarzywa do grillowania:
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • żółta, czerwona i zielona papryka,
  • marchew,
  • kolba kukurydzy,
  • pieczarki,
  • ziemniaki.
Marynata:
  • oliwa z oliwek (5 łyżek),
  • sos sojowy (2 łyżeczki),
  • słodka papryka (1 łyżeczka),
  • sól, pieprz (do smaku).
Warzywa umyj i pokrój: ziemniaki, cukinię, bakłażana i marchew na plastry, pieczarki na połówki, paprykę na duże kawałki, kolbę kukurydzy na pół. Zalej je marynatą i dokładnie wymieszaj, a następnie zostaw w lodówce na noc. Następnego dnia rozgrzej grill elektryczny i ułóż równomiernie marynowane warzywa na tacce. Podczas grillowania obracaj kawałki warzyw, tak aby przypiekły się równomiernie. Zdejmuj warzywa z grilla na bieżąco: najszybciej upieką się cukinia i marchew, następnie bakłażan, pieczarki, papryka, kukurydza, a na końcu ziemniaki. Aby przyspieszyć pieczenie twardych warzyw, np. ziemniaków, możesz owinąć je folią aluminiową.
Jeśli zastanawiasz się nad wyborem grilla przeczytaj artykuł Jaki grill elektryczny kupić?
Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Poleć znajomemu
Drukuj

Porady dotyczące wyboru sprzętu


Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego, jak wybrać i co wybrać. Kupno pralki, telewizora czy laptopa stanie się łatwiejsze dzięki zawartym tutaj informacjom i poradom. Także porady video! Wybierz odpowiednią kategorię tematyczną i dowiedz się więcej przed dokonaniem zakupu.
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij
Ostatnio
dodane artykuły

Poznaj nowoczesne urządzenia na miarę kuchni fit!

Zobacz więcej   
Przemęczenie sprawia, że zaniedbujesz domowe obowiązki? Sprawdź nasze wskazówki, jak rozprawić się z tym problemem!
Zobacz więcej   
Śniadanie to źródło energii na cały dzień – sprawdź, jak znaleźć na nie czas!
Zobacz więcej   

Znajdź nas