Jakie garnki kupić? Wskazówki i porady

Autor: Jan

Garnki stanowią podstawowe wyposażenie kuchenne, bez którego ciężko wyobrazić sobie codzienne przygotowywanie posiłków. Ich wybór na rynku jest ogromny – różnią się nie tylko wyglądem i rozmiarem, ale również materiałem, z którego są wykonane i przeznaczeniem. Warto więc dowiedzieć się więcej o tym, czym należy kierować się przy ich wyborze, tak aby ostatecznie wybrać te najlepsze.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jakie garnki wybierać w zależności od posiadanej kuchenki
  2. jakie znaczenie ma materiał, z którego wykonane są garnki
  3. dlaczego warto zwracać uwagę na dno garnka
  4. jakie rozmiary i kształty są najbardziej popularne

Garnki a kuchenka. Jak wybrać?

Garnki indukcyjne La Bonita Especial

Wśród obecnie dostępnych kuchenek wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje – gazowe, elektryczne i płyty indukcyjne. Istnieją też modele gazowo-elektryczne, czyli takie, które posiadają dwa rodzaje palników. W dwóch pierwszych przypadkach dobór garnków nie sprawia żadnego problemu, bowiem pasują do nich wszystkie rodzaje akcesoriów kuchennych. Jeśli jednak jesteś posiadaczem kuchenki indukcyjnej, musisz pamiętać, że używać na niej można tylko kilka rodzajów garnków. Należą do nich modele wykonane z tych materiałów:

  • emaliowane lane żelazo;
  • stal;
  • żelazo;
  • nieemaliowane lane żelazo;
  • stal nierdzewna 18/10 (18% chromu, 10% niklu, 72% stali);
  • aluminium z oznaczeniem o możliwości zastosowania na kuchence indukcyjnej.

Materiał – na jaki się zdecydować?

Garnki wykonywane są z różnych rodzajów tworzyw i materiałów. To w dużej mierze od nich zależą ich najważniejsze właściwości i ich wytrzymałość. Poznaj najpopularniejsze tworzywa:

  • stal – garnki stalowe (np. La Bonita Especial lub Tefal Duetto Pasta) są wytrzymałe i trwałe, odporne na zarysowania. Nie pochłaniają zapachów, a dodatkowo łatwo się je czyści i pielęgnuje. Większość tych modeli wykonanych jest ze stali nierdzewnej (np. Tefal Duetto + Max G718SC55);
  • aluminium – garnki aluminiowe są zdecydowanie tańszą opcją. Szybko się nagrzewają, ale równie szybko tracą ciepło. Są bardzo cienkie. Jedną z ich zalet jest fakt, że zwykle dostępne są w szerokiej gamie kolorystycznej i wzorniczej. Należy wiedzieć jednak, iż w aluminiowych garnkach nie można gotować kwaśnych potraw (w przeciwnym wypadku dojdzie do emisji toksycznego glinu);
  • emalia – garnki emaliowane (np. Lamart LT1062 lub Florina Toscana) należą do stosunkowo tanich akcesoriów, jednak ich powłoka łatwo rysuje się i jest podatna na uszkodzenia. W wyniku zadrapania dochodzi czasem do wydzielania szkodliwych związków chemicznych, które mogą następnie przedostać się do jedzenia. W porównaniu z innymi materiałami łatwiej w nich również przypalić jedzenie;
  • teflon – garnki teflonowe są bezpieczne dla zdrowia i odporne na zarysowania. Charakteryzują się niezwykłą wytrzymałością i odpornością na wysokie temperatury. Niełatwo jest w nich przypalić potrawę. Przy korzystaniu z nich należy jednak pamiętać o używaniu drewnianych bądź silikonowych akcesoriów, tak aby nie porysować teflonowej powłoki;
  • żeliwo – garnki żeliwne są zdecydowanie najtrwalsze i wytrzymałe. Długo utrzymują wysoką temperaturę, ale też długo się nagrzewają. Są też wyjątkowo ciężkie. Przygotowywanie w nich potraw wpływa nieznacznie na ich walory smakowe (żywność może być wzbogacona o pewną ilość żelaza);
  • szkło żaroodporne – garnki wykonane z tego materiału idealnie sprawdzą się w przypadku alergików. Są hipoalergiczne, posiadają również antybakteryjne właściwości. Niestety nie można ich używać na kuchence indukcyjnej.
Polecane garnki
  • 499 zł
  • 519 zł
  • 299 zł
  • 219 zł
  • 569 zł

Dno garnka – jakie ma znaczenie?

Garnek do gotowani na parze na kuchni gazowej

Dno garnka jest jedną z jego części, której znaczenia nie można pominąć. Ma ono wpływ m.in. na długość utrzymywania ciepła przez naczynie oraz szybkość jego nagrzewania. Warto wybierać garnki wyposażone przynajmniej w trójwarstwowe dna. Tego typu naczynia będą co prawda wolniej się nagrzewały, jednak na dłużej zatrzymają pozyskane ciepło, co z pewnością okaże się bardzo korzystne podczas przygotowywania posiłków. Warte uwagi są również garnki z dnem kapsułkowym. Takie modele posiadają w dnie wbudowany dysk, w całości wykonany z aluminium. Umożliwia to równomierne rozprowadzanie ciepła w naczyniu. Bardzo ważne jest również to, aby dno garnka było całkowicie płaskie. Dzięki temu ciepło pochodzące z kuchenki zostanie lepiej pochłonięte do jego wnętrza.

Rozmiar i kształt – na jaki się zdecydować?

Kształt garnków nie jest zbyt istotnym aspektem. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni i często gotujesz makarony, zainwestuj w garnek odpowiednio do tego głęboki. Rozmiar garnków należy dostosować przede wszystkim do liczby osób, dla których posiłki zamierzasz przygotowywać oraz do pojemności szafek kuchennych. Przed zakupem garnków warto sprawdzić, czy można przechowywać je, wkładając jeden w drugi. W ten sposób możliwe będzie zaoszczędzenie dużej ilości miejsca.

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link