Data publikacji: 29 października 2009
ARTYKUŁ - PORADNIK

Krajalnica - jak wybrać?

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Krajalnica to urządzenie, które służy do krojenia produktów spożywczych. Dzięki niej szybko i bez wysiłku pokroisz na równe i cienkie plasterki chleb, wędlinę lub żółty ser. Krajalnica wyposażona  jest  w obrotowy nóż oraz prowadnicę, na której umieszcza się produkty. W większości modeli krojenie jest możliwe po wciśnięciu i przytrzymaniu przycisku. To rozwiązanie zapewnienia bezpieczeństwo użytkowania, dlatego wybierz je, jeżeli z urządzenia będą korzystać osoby niedoświadczone. Jest jednak niewygodne, ponieważ podczas krojenia jedną rękę masz cały czas zajętą wciskaniem przycisku. Jeżeli zależy Ci, aby podczas krojenia móc wykorzystywać obie ręce, kup model z funkcją pracy ciągłej. Po wciśnięciu przycisku krajalnica uruchomi się i będzie w ciągły sposób pracować. 

 

 

Pochyłe położenie prowadnicy ułatwia przesuwanie krojonego produktu.
Położenie prowadnicy

Większość krajalnic ma regulowany zakres krojenia, ustawiany pokrętłem. Każdą krajalnicą możesz uzyskać bardzo cienkie plasterki około 1 mm, tak pokroisz na przykład polędwicę, żółty ser. Poszczególne modele różnią się górnym zakresem krojenia, który może wynosić od 15 do 22 mm. Wybierz model o większym górnym zakresie krojenia, jeżeli planujesz na przykład kroić świeże mięso na steki.

Nóż w każdej krajalnicy wykonany jest ze stali nierdzewnej. Korpus modeli przeznaczonych do intensywnej eksploatacji wykonany jest w większej części lub w całości z metalu, dotyczy to zwłaszcza podajnika i regulatora grubości plastrów. W wypadku urządzeń, które nie są przeznaczone do krojenia większych ilości produktów elementy te mogą być wykonane z tworzywa sztucznego.

 

W modelach przeznaczonych do intensywnej eksploatacji większość elementów wykonana jest z metalu.
Krajalnica metalowa

Wygodnym rozwiązaniem jest regulacja prędkości. Dzięki niej trudniejsze do pokrojenia miękkie produkty możesz kroić na mniejszych obrotach, aby plastry były równe i odpowiedniej grubości.

Jeżeli chcesz, aby krajalnica zajmowała mało miejsca, wybierz model z możliwością złożenia. Niektóre krajalnice mają pochyłe ustawienie prowadnicy, są one wygodne w użytkowaniu, ale nie można ich złożyć i zajmują więcej miejsca na blacie.

 

Składaną krajalnicę bez trudu schowasz w szafce kuchennej.
Krajalnica metalowa

Każda krajalnica ma na wyposażeniu dociskacz, który pozwala skroić produkt do samego końca, bez obawy o skaleczenie palców.

Podstawowa antypoślizgowa to specjalne gumowe nóżki w podstawie, które zapobiegają przesuwaniu się podczas pracy. To ważne zabezpieczenie, gdyż uruchomiona krajalnica powinna stabilnie stać na podłożu.

 


Proponowane Towary:

Bosch MAS4000W
Siemens MS65500N
Severin AS 3915

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
0 0
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Mierzymy lodówkę. 7 sposobów na dopasowanie lodówki do kuchni

Jak zmierzyć lodówkę? Na co zwracać uwagę? Poznaj nasz przewodnik po tym, jak dopasować nową lodówkę do swojej kuchni.
Zobacz więcej   

Dlaczego warto kupić odkurzacz pionowy?

Odkurzacze pionowe stają się coraz popularniejsze ze względu na poręczność i łatwość przechowywania. Co jeszcze wpływa na to, że tak wiele osób decyduje się na ten rodzaj odkurzacza? Co warto wiedzieć przed zakupem? Przeczytaj nasz poradnik.
Zobacz więcej   

Ranking TOP 5 odkurzaczy pionowych

Zastanawiasz się nad kupnem odkurzacza pionowego? Poznaj modele, które są najlepiej oceniane przez klientów i wybierz najlepszy odkurzacz.
Zobacz więcej   

Znajdź nas