Zapraszamy Cię do zapoznania się opisami najpopularniejszych pojęć, związanych z technologiami i rozwiązaniami wykorzystanymi w produktach znajdujących się w naszej ofercie.
Jak wyszukiwać pojęcia?
Skorzystaj z poniższej wyszukiwarki lub przeglądaj alfabetyczny spis terminów, następnie kliknij myszką w interesujące Cię hasło.
Gotowanie
W kuchence mikrofalowej można ugotować warzywa, zupy, ryby i potrawy mięsne. Zupy mają bogaty smak, nie przywierają do naczynia i nie przypalają się. Ryby i mięsa gotowane we własnym sosie zachowują naturalny smak, są soczyste i aromatyczne. Pamiętaj jednak, aby nie przygotowywać w kuchence mikrofalowej ciast i jajek.
Gotowanie na parze
Gotowanie odbywa się w specjalnym naczyniu, dostępnym razem z kuchenką. Jest ono wyposażone w podstawkę oddzielającą potrawę od dna pojemnika, co ułatwia obieg pary.
Grill
Opiekacz, dzięki któremu można zarumienić lub podpiec potrawę. Efektu tego nie uzyska się przy zastosowaniu samych mikrofal. Wykorzystywany jest na przykład do przygotowywania pizzy, zapiekanek. Kuchenka mikrofalowa może mieć grill zwykły lub kwarcowy. Grill zwykły to odkryta, elektryczna grzałka zamontowana w górnej części wnętrza urządzenia. Pobiera więcej energii i trudno utrzymać ją w czystości. Grill kwarcowy występuje w postaci dwóch długich lamp kwarcowych, zabudowanych pod górną ścianką wnętrza kuchenki. Jest oszczędniejszy w eksploatacji. Dzięki zabudowaniu grilla wnętrze kuchenki łatwiej jest wyczyścić.
Opiekanie na chrupko
Inaczej Crisp. Specjalny talerz podgrzewa się w urządzeniu do bardzo wysokiej temperatury. Na tym talerzu produkty opieka się na chrupko także bez tłuszczu. Talerz crisp ma zastosowanie przy pieczeniu ciast, pizzy i frytek.
Podgrzewanie / rozmrażanie
Podgrzewanie i rozmarażanie to podstawowe funkcje spotykane we wszystkich kuchenkach mikrofalowych. Aby podgrzać potrawy wystarczy na chwilę włożyć je do kuchenki i ją uruchomić. Do rozmrożenia potraw, kuchenkę trzeba nastawić przynajmniej na 270 W lub odpowiedni program. W najlepszych modelach rozmrożenie 1 kg mięsa może trwać tylko 2 minuty. Funkcji tej można używać do rozmrażania dowolnych produktów.
Termoobieg
Specjalny wentylator, który wywołuje w piekarniku, bądź kuchence mikrofalowej ruch gorącego powietrza. Dzięki temu w każdym miejscu urządzenia temperatura jest taka sama i potrawy można przyrządzać na kilku poziomach równocześnie. Użycie termoobiegu sprawia, że potrawy można piec krócej oraz w niższych temperaturach, co obniża koszty eksploatacji o około 10%.
Czy ta informacja była dla Ciebie przydatna?Dziękujemy za opinię. Wg. Ciebie ta informacja jest przydatnaDziękujemy za przesłanie wiadomościJuz oddałeś głos na tą informację