Wok to patelnia dla ludzi, którzy chcą spróbować azjatyckiej kuchni we własnym domu. Należy jednak zwrócić uwagę na kilka aspektów, ponieważ naczynia tego typu sprzedawane w wielu sklepach nie są tym, czego szukasz. Często można natknąć się na raczej słabe podróbki, które nie pozwolą w pełni odkryć azjatyckich smaków. Czym więc kierować się przy zakupie?
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Patelnia wok – poznaj azjatyckie smaki
Obecnie w wielu miejscach chińska kuchnia cieszy się niesamowitą popularnością. Między innymi w Europie czy Ameryce można zauważyć wszechobecne azjatyckie restauracje, lokale i nie tylko. Ale możesz przygotować tradycyjne i nowoczesne potrawy kuchni chińskiej w domowym zaciszu. Musisz jednak pamiętać, że w tym celu potrzebujesz odpowiednich narzędzi. Jednym z nich jest patelnia wok. Bez niej przygotowanie wielu potraw jest po prostu niemożliwe. Czym jest wok?
Jest to bardzo popularna, chińska patelnia, której cechę charakterystyczną stanowi głębokie i wypukłe dno. Warto wspomnieć o tym, że jest ona uniwersalna i wielofunkcyjna. Można w niej dusić, wędzić, gotować na parze oraz oczywiście smażyć. Co da się przygotować na woku? Takich potraw jest niesamowicie wiele. Ogólnie rzecz biorąc, patelnia wok pozwala przyrządzić niemal wszystkie dania kuchni chińskiej, w tym te warzywne, mięsne czy mieszane. Popularną potrawą, o której zapewne słyszałeś, jest kurczak z warzywami. A to rzecz jasna tylko część możliwości woka. Metoda, której używa się do smażenia za pomocą tego narzędzia to tak zwany “stir-frying”. Polega ona na szybkim smażeniu niewielkich ilości produktów. Przyrządzanie potraw w ten sposób jest bardzo szybkie, trwa zaledwie kilka minut.
Rodzaje woków
Na rynku jest obecnie kilka rodzajów patelni wok. Każdy ma swoje zalety i wady, należy więc dobrać odpowiedni do swoich potrzeb. Zastanawiając się, jaki wok kupić, sprawdź poniższe typy.
- Wok stalowy
Jeden z najpopularniejszych rodzajów patelni wok. Można znaleźć 2 typy stali, z której wykonuje się te akcesoria. Wyróżniamy woki ze stali nierdzewnej oraz ze stali węglowej. Obydwa charakteryzują się dużą wagą. Tradycyjny wok używany w Chinach to ten ze stali węglowej. Jego charakterystyczne cechy to bardzo szybkie nagrzewanie i dobre przewodzenie ciepła. Jest on również niesamowicie wytrzymały i się nie zużywa, dlatego może posłużyć nawet kilka lat w kuchnii. Warto z tego względu zastanowić się nad takim zakupem.
- Wok żeliwny
To kolejny rodzaj tego popularnego, chińskiego narzędzia. Charakteryzuje się nieprzywieralną powierzchnią, solidnym wykonaniem oraz wielką wytrzymałością, nawet w razie upadku. Jednakże posiada on też swoje wady. Jest znacznie cięższy niż wok stalowy oraz dłużej się nagrzewa.
- Wok ceramiczny
Jest to stosunkowo nowe rozwiązanie, które cieszy się coraz większą popularnością. Jest on lekki, a jego powierzchnia gładka, dzięki czemu potrawy w ogóle nie przywierają. Można go także w łatwy sposób utrzymać w czystości i nagrzewa się dość szybko. Wadą jest jednak wytrzymałość. Po upadku może okazać się, że wok będzie do wyrzucenia.
- Wok elektryczny
To nowość na rynku. Nie wymaga on żadnej płyty grzewczej, ponieważ działa od razu po podłączeniu do zasilania. Niestety potrawy w nim przygotowywane różnią się smakiem, więc należy zastanowić się, czy będzie dobrym wyborem w przypadku chęci posmakowania tradycyjnej, chińskiej kuchni.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Zakup woka nie jest niestety najmniejszym wydatkiem. Decydując się na takie narzędzie, trzeba więc zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Oprócz rodzaju materiału, z którego jest wykonany wok, warto także spojrzeć na dno patelni. Optymalnie jest wtedy, gdy będzie ono półokrągłe. Dzięki temu zarówno ścianki, jak i dno będą nagrzewały się równomiernie. Jako że bardzo popularne są kuchenki indukcyjne i gazowe, najczęściej dno jest po prostu spłaszczone, tak aby wygodnie się z tego narzędzia korzystało. Nie można będzie go jednak wtedy nazwać tradycyjnym, chińskim sprzętem. Kolejna kwestia to pokrywa woka. Umożliwia ona wygodne gotowanie na parze oraz duszenie potraw. Rozszerza możliwości patelni, dzięki czemu jesteśmy w stanie zrobić więcej. Oczywiście dobrze też zwrócić uwagę na wielkość woka. Należy ją dopasować do własnych upodobań. Im większe narzędzie, tym więcej jedzenia jesteśmy w stanie przygotować jednocześnie. Tradycyjny wok ma średnicę ok. 70 cm. W wielu sklepach znajdziemy jednak mniejsze, które zdecydowanie bardziej będą nadawać się do gotowania w domowym zaciszu.
Bardzo popularne stają się kuchenki indukcyjne. Czy można korzystać z woka na takim urządzeniu? Jest to jak najbardziej możliwe. Trzeba wtedy jednak wybrać właściwy rodzaj materiału. Wok ze stali węglowej będzie w takim wypadku najbardziej odpowiednim wyborem. Taki materiał najlepiej współgra z polem magnetycznym płyty indukcyjnej.
Czy warto zainwestować w wok? Jeżeli jesteś fanem tradycyjnej kuchni chińskiej, odpowiedź jest oczywista. Najlepiej wtedy kupić model tradycyjny. Trzeba pamiętać także o odpowiednim palniku gazowym, który powinien mieć dużą moc i taką budowę, która umożliwia korzystanie z tradycyjnej patelni z półokrągłym dnem. Bez niego przygotowywanie potraw za pomocą woka będzie niemożliwe.