Sokowirówka czy wyciskarka? Na czym polegają różnice?

Autor: Grzegorz

Sokowirówka czy wyciskarka to obecnie dylemat wielu osób kupujących małe AGD. Wraz z modą na świeżo wyciskane soki pojawiła się również większa potrzeba zakupu urządzeń umożliwiających ich przygotowanie w domu. Stale rośnie świadomość, że zwykłe soki z kartonu mają bardzo niewiele wartości odżywczych.

Wyciskarka do zielonych soków

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak pracuje nowoczesna sokowirówka
  2. dlaczego tak wiele osób kupuje wyciskarkę do soków
  3. czym różnią się wyciskarka i sokowirówka

Sokowirówka a wyciskarka. Czy tę pierwszą czeka śmierć?

Sokowirówka przygotowująca sok z owoców

Sokowirówka a wyciskarka – dylemat ten pojawił się w Polsce dopiero niedawno. Jeszcze kilka lat temu podstawowym urządzeniem służącym do pozyskiwania soku była właśnie sokowirówka. Oczywiście urządzenie to części osób kojarzy się z bardzo skomplikowaną budową, koniecznością mycia ogromnej liczby elementów i potrzebą znalezienia odpowiednio dużego miejsca do jego przechowywania. Wyciskarka to obecnie z pewnością urządzenie znacznie modniejsze, bardziej reklamowane. Natomiast nie można jednoznacznie stwierdzić, że jest ona od sokowirówki zdecydowanie lepsza. Jest z pewnością inna. Sokowirówka okazuje się znacznie tańsza. Nie ma jednak już wiele wspólnego z trudnymi w obsłudze urządzeniami sprzed kilku lat. Producenci bardzo dbają o to, aby obsługę sokowirówek maksymalnie upraszczać, a także ułatwiać ich czyszczenie. Sokowirówka często jest o wiele prostsza w obsłudze niż wyciskarka, łatwiej zadbać o jej czystość. Najlepiej sokowirówka radzi sobie z twardymi warzywami i owocami. W efekcie produkuje bardzo klarowny, przejrzysty sok, do którego picia nieco łatwiej zachęcić dzieci. Do tego jest bardzo efektywna. W dość krótkim czasie pozwala na przygotowanie niemałej ilości soku. Niestety są i jej minusy – sokowirówka nie do końca radzi sobie z miękkimi i drobnymi owocami. Zdecydowanie gorzej przychodzi jej również wyciskanie soku z liści (jak szpinak czy jarmuż) oraz ziół (np. bazylii, mięty), które coraz więcej osób dodaje do swoich soków. Ponadto nowoczesne sokowirówki posiadają blokadę kapania (np. Bosch MES4000), separator piany, który pozwala zadbać o idealną postać soku, oraz możliwość wyciskania soku z nieobranych produktów. Niektóre mają także specjalny młynek do ziaren lub wyciskarkę do soku z cytryny (jak Gastroback Design Multi Juicer Digital Plus 4 w 1).

  • 1 889 zł
  • 519 zł
  • 399 zł
  • 2 299 zł
  • 1 890 zł

Wyciskarka kontra sokowirówka: za co kochamy wolnoobrotowe urządzenia?

Sokowirówka przygotowująca sok z buraka

Wyciskarka cieszy się obecnie bardzo dużą popularnością – zdecydowanie większą niż sokowirówka. Wyciskarka jest przede wszystkim uniwersalna. Radzi sobie właściwie z każdym produktem, z którego można pozyskać sok (np. Tefal Juice & Clean ZC420E38). Nie stanowią dla niej problemu liście i zioła, dobrze radzi sobie z owocami leśnymi, a także liśćmi szpinaku czy jarmużu. Poza tym dzięki wolnoobrotowej technologii, między innymi tłoczeniu na zimno (chociażby w Kenwood PureJuice Pro JPM800SI), pozwala uniknąć ryzyka podgrzania i napowietrzenia soku, które oczywiście sprzyja jego szybszej fermentacji. Soki z wyciskarki można spokojnie wstawić do lodówki i wypić po kilku godzinach. Zasadą działania wyciskarki są powolne obroty i odpowiednio duża siła miażdżenia tłoków. Wyciskarki dzielą się na pionowe i poziome. Szczególnie te pierwsze mają wiele dodatkowych funkcji. Możesz też wybierać spośród modeli jedno- i dwuślimakowych. Niektóre wyciskarki pozwalają na przygotowanie lodów i shake’ów, np. Panasonic MJ-L500SXE.

Czym różnią się sokowirówka i wyciskarka?

Wybór między sokowirówką a wyciskarką nie jest wcale tak oczywisty, jak mogłoby się wydawać. Z całą pewnością o wiele bardziej reklamowane są wyciskarki. Podkreśla się ich uniwersalność oraz to, że wyprodukowany przez nie sok pełen jest cennych dla zdrowia składników. Jest on co prawda wyższej jakości niż sok z sokowirówki, aczkolwiek różnice nie są aż tak wielkie, jak chcieliby je przedstawiać producenci wyciskarek. Trzeba jednak pamiętać, że sok z sokowirówki ma nieco mniej wartości odżywczych, witamin i minerałów niż ten z wyciskarki. Warto przy tym zdawać sobie sprawę, że sokowirówka jest nie tylko tańsza i prostsza w obsłudze, ale i bardzo efektywna. Często kluczowym aspektem wyboru tej opcji jest klarowność soku powstałego podczas obróbki. Dzieci, a także osoby, które nie lubiły nigdy soków (szczególnie soków warzywnych) trudno przekonać do włączenia tych napojów do diety. Zdecydowanie łatwiej jednak to zrobić, gdy sok będzie czysty, niż w przypadku takiego gęstego i momentami przypominającego lekką zupę. Dla miłośników soków warzywnych czy warzywno-owocowych wyciskarka z pewnością będzie doskonałym rozwiązaniem. Sprawdzi się ona również wtedy, gdy potrzeba wycisnąć sok z jakże zdrowego jarmużu czy jagód. Sokowirówka tutaj sobie raczej nie poradzi. Jeśli wyciskasz soki codziennie, często nie tylko dla siebie, lubisz eksperymentować ze smakami i nie chcesz, aby urządzenie ograniczało Cię w wyborze składników do soku – postaw na wyciskarkę.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów