Rondel – naczynie, które posiada każdy. Jaki wybrać?

Adam

Na rynku można obecnie znaleźć wiele różnych naczyń, przyrządów czy narzędzi do gotowania. Nie należy się więc dziwić, że w ofertach producentów znajdziemy także rondle. Mnogość rodzajów tego naczynia pozwala dopasować je do swoich potrzeb. Jaki rondel wybrać?

Srebrny rondel ze stali nierdzewnej z przykrywką na białym tle

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. czym jest rondel;
  2. jakie są rodzaje rondli;
  3. jaki rondel wybrać.

Ogromny wybór prostego naczynia

Zestaw aluminiowych naczyń kuchennych na jasnym blacie

Wybór różnych naczyń czy narzędzi do gotowania jest obecnie bardzo duży. Dotyczy to także rondli. Choć wszyscy go znają, to już jego kupno może nastręczyć kłopotów. Można bowiem znaleźć rondle o różnym przeznaczeniu. Wiele rodzajów tego naczynia pozwala na dobór takiego, które wpasuje się w nasze oczekiwania i potrzeby. Tak duża różnorodność może jednak sprawiać problem przy wyborze. Jak więc kupić odpowiedni?

Każdy wie, jak wygląda to naczynie. Łączy ono cechy i zastosowania garnka oraz patelni. Charakteryzuje się kształtem wyższym niż patelnia, ale dość niskim jak na garnek. Posiada też rączkę z jednej strony. Wysokość rondla zależy w dużej mierze od jego średnicy. Zasada jest dość prosta: im większa średnica, tym wyższe naczynie. Niektóre modele posiadają dodatkowy drugi uchwyt na rękę. Dzięki temu ich przenoszenie jest dużo bezpieczniejsze i zdecydowanie wygodniejsze.

Rodzaje rondli

Dziś na rynku można znaleźć ogromną liczbę rondli do różnych zastosowań. Do niedawna znane były rondle emaliowane oraz żeliwne. Cieszyły się (i nadal cieszą) wielką popularnością. Mają one swoje wady i zalety. Pierwszy charakteryzuje się dość szybkim łuszczeniem farby oraz rdzawymi prześwitami – ma po prostu słabą wytrzymałość. Trudno bez przypalania jest także gotować przy wykorzystaniu takiego naczynia. Rondel żeliwny natomiast jest niesamowicie wytrzymały i masywny. Jego grube dno skutkuje bardzo dobrym trzymaniem ciepła.

Obecnie można znaleźć więcej rodzajów rondli, które stosuje się w różnych celach. Warto zwrócić uwagę na wady i zalety konkretnych rozwiązań.

  • Rondel ze stali nierdzewnej

Ładnie prezentujący się model, który gwarantuje wygodę gotowania, jeżeli jest wykonany z dobrej jakościowo stali. Posiada również dość dużą odporność na obicia i uszkodzenia mechaniczne. Rant zwykle jest wyprofilowany, przez co łatwiej zlewać płyn z naczynia. Masywne i grube dno, podobnie jak przy rondlu żeliwnym, pozwala na równomierne rozprowadzanie ciepła i zatrzymanie go na dłużej. Godnym polecenia produktem jest tu z pewnością La Bonita Solo 1,5 l. To model o średnicy 16 cm i pojemności aż 1,5 litra. Posiada ponadto dodatkową miarkę wewnątrz, co zapewnia większą wygodę. Mimo niskiej ceny, jest wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej.

  • Rondel ceramiczny

Zdecydowanie cięższy i masywniejszy niż ten ze stali nierdzewnej. Jest za to bardziej estetyczny i wszechstronny. Bardzo dobrze prezentuje się przy zastawie kuchennej. Charakterystyczna w tym wypadku jest jednak kruchość. Należy uważać na zarysowania i wyszczerbienia.

  • Rondel miedziany

Rozwiązanie, które pod względem estetycznym wpasowuje się mocno w klimat retro. Doskonale przewodzi ciepło i trzyma je przez długi czas, więc jest oczywiście bardzo ekonomiczny. Nie można z niego korzystać przy potrawach zawierających kwas ze względu na trwałość materiału, z którego jest zbudowany. Trzeba o tym pamiętać, by nie uszkodzić naczynia ani nie zepsuć samej potrawy.

  • Rondel żeliwny

Różni się dziś od starszych modeli. Jest estetycznie wykonany i zgrabny, a przy tym zachowuje swoje właściwości. Doskonale przewodzi ciepło i długo je trzyma, a do tego jest niesamowicie wytrzymały. Może służyć w kuchni przez długie lata bez najmniejszych uszkodzeń.

Polecane garnki
  • 149,99 zł
  • 1 749 zł
  • 999 zł
  • 749 zł
  • 1 599 zł

Praktyczne porady

Mały rondel ze stali nierdzewnyj ze zdjętą pokrywką na białym tle

Szeroka gama produktów do wyboru nie ułatwia zakupu odpowiedniego rondla. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka dodatkowych aspektów. Między innymi dość istotna jest pokrywka w zestawie. Pozwoli to na wygodne korzystanie z naczynia oraz nie będzie trzeba szukać innej pasującej.

Oczywiście niezmiernie ważne jest grube dno. Dlaczego? Umożliwia ono dobre, równomierne rozprowadzanie ciepła i długie jego trzymanie. W ten sposób można unikać zarówno uszkodzeń rondla, jak i przypalenia potrawy.

Dość przydatna okazuje się też odpowiednia powłoka. Może to być teflon, kamień czy emalia. Zmniejszają one ryzyko przypalenia i poprawiają komfort gotowania. Poza tym dodają walorów estetycznych, naczynie prezentuje się lepiej w kuchni.

Na rynku można znaleźć rondle sprzedawane w zestawach z innymi naczyniami. W ten sposób oszczędzisz pieniądze i otrzymujesz cały zestaw rzeczy potrzebnych do przygotowywania różnych dań. Dla przykładu La Bonita Practico 8 elementów to zestaw, który zawiera rondel ze stali nierdzewnej o pojemności 1,25 litra. W pakiecie mamy również zestaw 3 garnków o różnych pojemnościach. Wszystkie elementy są najwyższej jakości. Cały zestaw można dostać już w granicach 200 złotych, co jest niezwykle opłacalne. Warto zwrócić uwagę także na model Electrolux Infinite Chef Collection E9KLSA01. Jest to rondel ze stali szlachetnej dla wymagających użytkowników. Duży rozmiar, niesamowita wytrzymałość i walory estetyczne to zalety tego produktu. Jest on przeznaczony dla domorosłych profesjonalnych kucharzy. WMF Mini 12cm to z kolei małe naczynie dla mniej wymagających. Pozwala na wygodne korzystanie w niewygórowanej cenie. Oferuje dodatkowo bardzo wysoką jakość i jest wykonany ze stali nierdzewnej.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!