Jakie ciasta wyrabia robot planetarny?

Matylda Gruman

Ręczne wyrabianie ciasta na chleb, pierogi, pączki lub faworki kojarzy ci się tylko z czasochłonną pracą, wysiłkiem fizycznym i bałaganem w kuchni? Robot planetarny wykona za ciebie to i wiele innych zadań. Zobacz, w czym może ci pomóc podczas przygotowywania wypieków. Wybierz sprzęt na miarę swoich potrzeb.

 

Mieszanie, zagniatanie i napowietrzanie – w jednej misie urządzenia

Popularne na rynku roboty planetarne są wyposażone w co najmniej trzy końcówki, które służą m.in. do wyrabiania ciast. Hak to idealne akcesorium do zagniatania ciężkich ciast – na chleb, pizzę, pierogi, makaron, faworki czy pączki. Mieszadło płaskie świetnie nadaje się do przyrządzania wypieków kruchych, ucieranych, piaskowych. Jest polecane także do robienia biszkoptów i serników. Do mieszania, ubijania i napowietrzania składników (tych lżejszych lub o płynnej konsystencji), np. na bezę, warto wykorzystać kolejną końcówkę – trzepaczkę.

Mieszadła obracają się wokół własnej osi oraz po obwodzie misy – wykonują tzw. ruch planetarny. Dokładnie łączą składniki, które znajdują się w misie. Sprawiają, że powstałe z nich ciasto jest pozbawione grudek i ma odpowiednią konsystencję.

Zaletą wyrabiania ciast w robocie planetarnym jest również oszczędność czasu. Urządzenie potrafi wykonać tę samą czynność nawet dwa razy szybciej w porównaniu z pracą ręczną. Przykład: tradycyjne zagniatanie ciasta drożdżowego na makowiec, chleb lub pączki zajmuje ok. 30–40 minut. Robot upora się z tym zadaniem w maksimum 20 minut. W tym czasie wyzwoli gluten odpowiedzialny za idealną strukturę wypieku. Ciasto chlebowe na zakwasie wyrobi już w 5–10 minut (w zależności od przepisu), a składniki kruchego połączy w 60 sekund. Uwolni cię też od męczącego ręcznego napowietrzania – czyli uderzania wałkiem – ciasta na faworki, które (wykonywane na stolnicy) może trwać do 30 minut. Urządzeniu elektrycznemu zajmie to do 20 minut.

Robot sprawdza się także w przypadku wypieków, w których nie można pójść na skróty, gdzie liczy się powolne łączenie składników – ubijanie masy i wtłaczanie do niej powietrza. Idealną strukturę bezy  bo o niej mowa  osiągniesz w maszynie w 10–15 minut, dosypując co jakiś czas niewielkie porcje cukru.

W każdym przypadku, niezależnie od rodzaju ciasta, docenisz regulację prędkości obrotowej mieszadeł (od kilku do kilkudziesięciu stopni). Dzięki niej możesz w początkowej fazie łączenia składników wybrać prędkość minimalną, a potem płynnie przejść do szybkich obrotów.

Polecane roboty kuchenne
  • 479 zł
  • 699 zł
  • 3 399 zł
  • 1 199 zł
  • 589 zł
  • 3 699 zł
  • 3 879 zł
  • 1 799 zł
  • 399 zł
  • 1 290 zł
Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!