Jakie ciasta wyrabia robot planetarny?

Matylda Gruman

Ręczne wyrabianie ciasta na chleb, pierogi, pączki lub faworki kojarzy ci się tylko z czasochłonną pracą, wysiłkiem fizycznym i bałaganem w kuchni? Robot planetarny wykona za ciebie to i wiele innych zadań. Zobacz, w czym może ci pomóc podczas przygotowywania wypieków. Wybierz sprzęt na miarę swoich potrzeb.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. Jakie końcówki może mieć robot planetarny
  2. Przygotowywanie ciast – dlaczego warto się zdać na pomoc robota planetarnego
  3. Ciasta z robota planetarnego – proste przepisy

 

Mieszanie, zagniatanie, ubijanie i napowietrzanie – czyli różne końcówki robota w akcji

Popularne na rynku roboty planetarne są wyposażone w co najmniej trzy podstawowe końcówki/mieszadła, które służą m.in. do wyrabiania różnego rodzaju ciast. Sprawdź, czym się różnią i do czego najlepiej je stosować.

robot planetarny z końcówką hakiem

1. Hak – zazwyczaj jest wykonany ze stali nierdzewnej lub aluminium odpornych na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne. Jest bardzo stabilny i wyprofilowany tak, by nie rysował misy. Dzięki powłoce zapobiegającej przywieraniu oraz odpowiedniemu kształtowi utrudnia zbijanie się masy wokół haka. Delikatnie ją napowietrza i uelastycznia. Świetnie sobie radzi z przygotowywaniem ciast lepkich, które wymagają dłuższego wyrabiania, zwłaszcza w początkowej fazie. To końcówka polecana do zagniatania ciast na:

  • chleb (drożdżowy lub na zakwasie);
  • pizzę;
  • pierogi (przeczytaj poniżej: przepis na ciasto na pierogi w robocie planetarnym);
  • makaron;
  • makowiec;
  • drożdżówkę;
  • faworki;
  • pączki.

robot planetarny z trzepaczką

2. Trzepaczka nazywana też rózgą – wizualnie przypomina ręczną ubijaczkę do piany, jest jednak od niej nieco większa, bardziej zaokrąglona i znacznie mocniejsza. Przeważnie składa się z 5–6 stalowych drucików zebranych w rozetę, których zadanie polega na mieszaniu, ubijaniu i napowietrzaniu składników o lżejszej lub płynnej konsystencji. Efekt? Lekka, puszysta i gładka masa. Mieszadło trzepaczkę wykorzystasz m.in. do przygotowania:

  • bezy;
  • bitej śmietany;
  • masy jajecznej, np. na zabajone lub naleśniki;
  • musu;
  • lekkiego kremu;
  • biszkoptu.

robot planetarny mieszadło płaskie

3. Mieszadło płaskie – jak sugeruje nazwa, ma płaski profil. A kształt? Przeważnie trójkąta lub rombu. Mieszadło cechuje konstrukcja ramowo-szkieletowa (to znaczy, że składa się z obwódki i 1–5 łączników wewnątrz ramy). Najczęściej jest wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium, ale na rynku są dostępne też modele z dodatkowymi skrzydełkami (osłonkami ramy) z tworzywa lub silikonu.

Mieszadło płaskie perfekcyjnie zgarnia masę ze ścianek misy. Gwarantuje równomierne łączenie składników, rozcieranie grudek i delikatne napowietrzanie mas.

A co można zrobić w robocie planetarnym za pomocą mieszadła płaskiego? Producenci polecają tę końcówkę do ciast kruchych, ucieranych i piaskowych. Na przykład do produkcji:

  • babek;
  • serników;
  • ciast z owocami;
  • keksów;
  • deserów kremowych, mlecznych i maślanych.

A także do przygotowywania wypieków wytrawnych, typu: babka ziemniaczana, pasztet warzywny lub mięsny, tarta z sosem beszamelowym itd.

W jakie jeszcze mieszadła mogą być wyposażone roboty planetarne? Końcówki różnią się w zależności od modelu. W niektórych znajdziemy tzw. mieszadła elastyczne – płaskie, ze silikonowymi, wyjmowanymi skrzydełkami (polecane do wyrabiania polew, kremów i delikatnych ciast). W innych bardziej spiralne (w sam raz do ciast chlebowych czy drożdżowych). A w robotach kuchennych z funkcją gotowania – haki z poprzecznym mieszadłem z tworzywa (do mieszania zup czy sosów podczas obróbki termicznej, chroniące je przed przypaleniem).

  • 239 zł
  • 289 zł
  • 189 zł
  • 289 zł
  • 119,99 zł
  • 299 zł
  • 59,99 zł
  • 299 zł
  • 119,99 zł
  • 159,99 zł

 

Przygotowywanie ciast – dlaczego warto się zdać na pomoc robota planetarnego

Zaletą wyrabiania ciast w robocie planetarnym jest przede wszystkim oszczędność czasu. Urządzenie potrafi wykonać tę samą czynność nawet dwa razy szybciej w porównaniu z pracą ręczną. Przykład: tradycyjne zagniatanie ciasta drożdżowego na makowiec, chleb lub pączki zajmuje ok. 30–40 minut. Robot upora się z tym zadaniem w maksimum 20 minut. W tym czasie wyzwoli gluten odpowiedzialny za idealną strukturę wypieku. Ciasto chlebowe na zakwasie wyrobi już w 5–10 minut (w zależności od przepisu), a składniki kruchego połączy w 60 sekund. Uwolni cię też od męczącego ręcznego napowietrzania – czyli uderzania wałkiem – ciasta na faworki, które (wykonywane na stolnicy) może trwać do 30 minut. Urządzeniu elektrycznemu zajmie to do 20 minut.

ubijanie piany robotem planetarnym

Robot sprawdza się także podczas produkcji wypieków, w których nie można pójść na skróty, kiedy liczy się powolne łączenie składników – ubijanie masy i wtłaczanie do niej powietrza. Idealną strukturę bezy – bo o niej mowa – osiągniesz w maszynie w 10–15 minut, dosypując co jakiś czas niewielkie porcje cukru. To znacznie wygodniejsze niż ręczne ubijanie białek z cukrem, prawda?

W każdym przypadku, niezależnie od rodzaju ciasta, docenisz regulację prędkości obrotowej mieszadeł (od kilku do kilkudziesięciu stopni). Dzięki niej możesz w początkowej fazie łączenia składników wybrać prędkość minimalną, a potem płynnie przejść do szybkich obrotów.

Oszczędność czasu i wygoda to jednak nie wszystko. Przygotowując ciasta w robocie planetarnym, zyskujesz coś najważniejszego – gwarancję dobrze połączonych składników, perfekcyjnie ubitych pian czy gładkich mas. Za świetnymi efektami kulinarnymi kryją się właśnie mieszadła, które obracają się wokół własnej osi i jednocześnie po obwodzie misy, wykonując tzw. ruch planetarny. Dzięki takiemu ruchowi 3D mają pod kontrolą całą zawartość misy, zbierają też masę ze ścianek i dna naczynia. Starannie łączą składniki i sprawiają, że powstałe z nich ciasto jest pozbawione grudek oraz ma odpowiednią konsystencję.

 

 

Polecane roboty kuchenne
  • 579 zł
  • 299 zł
  • 1 699 zł
  • 1 399 zł
  • 3 690 zł
  • 449,99 zł
  • 949 zł
  • 989 zł
  • 2 999 zł
  • 990 zł

 

Ciasta z robota planetarnego – proste przepisy

Ciasto na pierogi

Jak przygotować ciasto na pierogi w robocie planetarnym? To bardzo proste.

Potrzebujesz (na 40–50 pierogów): 500 g mąki pszennej, 4 łyżki oleju, 0,5 łyżeczki soli drobnoziarnistej, 250 ml gorącej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Umieść w robocie końcówkę hak.
  2. Przesianą przez sito mąkę wsyp do misy robota. Dodaj do niej olej i sól. Włącz robot na najniższe obroty i delikatnie mieszaj składniki.
  3. Stopniowo dolewaj do mąki gorącą wodę, cały czas mieszając. W miarę łączenia się składników, zwiększaj obroty robota.
  4. Wyrabiaj masę ok. 10 minut. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, miękkie i nie może się kleić.
  5. Przełóż ciasto z misy na stolnicę. Przykryj ściereczką i odstaw, by odpoczęło kolejnych 10 minut.

Następnie ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego koła i nadziewaj farszem serowym, grzybowym, mięsnym, z soczewicy lub kiszonej kapusty.

 

Ciasto na bułki

Potrzebujesz (na 6–8 sztuk): 500 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 0,5 łyżeczki soli, 4 g drożdży instant, 0,5 łyżeczki cukru drobnoziarnistego, 250 ml ciepłej przegotowanej wody lub ciepłego mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do misy robota (z osadzoną końcówką hakiem).
  2. Włącz wolne obroty i delikatnie przemieszaj mąkę z drożdżami, cukrem, solą i oliwą z oliwek.
  3. Nie przerywając mieszania, stopniowo dolewaj do masy wodę lub mleko. W miarę gęstnienia ciasta, zwiększaj prędkość obrotową mieszadła.
  4. Wyrabiaj ciasto 10–15 minut, a potem odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Uformuj z ciasta bułki. Każdą posmaruj mlekiem i posyp makiem, ziarnami słonecznika lub sezamu. Piecz mniej więcej kwadrans w 200°C.

 

Szybkie ciasto biszkoptowe

Potrzebujesz (na 10–12 porcji): 4–5 jajek, szklanki mąki pszennej, niepełnej szklanki cukru, łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka lekko ubij w misie robota, używając końcówki trzepaczki. Stopniowo dodawaj cukier do jajek. Napowietrzaj masę kilka minut na wyższych obrotach, aż cukier się rozpuści.
  2. Wyłącz robot, wsyp połowę mąki z proszkiem do pieczenia – delikatnie przemieszaj na wolnych obrotach. Powtórz czynność z resztą mąki.

Ciasto biszkoptowe przełóż na blachę o średnicy 24 cm. Wciśnij w ciasto połówki obranych, wydrążonych jabłek (zaokrągleniem do góry). Piecz ok. 45 minut w 170°C (piekarnik z termoobiegiem).

 

Zobacz także:

Mikser kontra robot planetarny. Poznaj plusy i minusy tych sprzętów

 

Polecane roboty kuchenne
  • 678,70 zł
  • 629 zł
  • 629 zł
  • 629 zł
  • 2 999 zł
  • 829 zł
  • 539 zł
  • 575,98 zł
  • 2 299 zł
  • 2 799 zł
Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!