Ranking patelni – jak kupić najlepszy model?

Z tego artykułu dowiesz się:jaką patelnię tytanową wybrać – ranking jaką patelnię grillową wybrać – ranking jaką patelnię wok wybrać – ranking jaką patelnię do naleśników wybrać – ranking jak zrobione są patelnie
Autor: Zosia

Patelnia to efekt działań laboratoryjnych i rzemieślniczych – dzieło nauki i sztuki. Ciężko stworzyć uniwersalny ranking patelni. Są modele „do wszystkiego” i są takie do naleśników, woki czy grillowe. Najlepsze patelnie mają innowacyjnie powłoki zapobiegające przywieraniu potraw (non-stick) – wśród pierwiastków, z których stworzono takie naczynie, popularny jest tytan, są też inne minerały czy granit. Baza to wciąż stal lub aluminium, rzadko żeliwo. Podpowiadamy, jaką patelnię kupić.

Ranking patelni tytanowych

Nasz ranking patelni tytanowych zacznijmy od najważniejszego. Od tytanu, bo brzmi dumnie!. Tytani to greccy bogowie. Kronos, Atlas, Prometeusz… Tytan to także księżyc Saturna, który nieźle poznaliśmy dzięki sondzie Cassini. Tytan to wreszcie pierwiastek, metal, którego złoża są wbrew pozorom dość powszechne, kopie się m.in. pod Suwałkami. Nie koroduje, jest lżejszy od stali i bardziej wytrzymały od aluminium. I to właśnie ten legendarny doskonały stosunek wytrzymałości do masy sprawia, że (w różnych związkach) wykorzystywany jest w najbardziej wymagających przemysłach: militarnym, lotniczym, motoryzacyjnym (sportowym) czy medycznym. W branżach, gdzie lekkość i trwałość są ważniejsze od ceny. Bo to nie są „tanie rzeczy”.

Do tego tytan jest nietoksyczny, nie ma wpływu na organizm człowieka (w przeciwieństwie np. do teflonu, takie naczynia przestają być produkowane). Nie wywołuje reakcji alergicznej, nie szkodzi kobietom w ciąży, dzieciom, osobom starszym. Cechuje go też wysoka temperatura topnienia. Dlatego mógł trafić do kuchni – stąd ranking patelni tytanowych. Tytan nie przewodzi jednak tak dobrze ciepła jak „konkurenci”, niepokryty odpowiednią powłoką będzie powodował nierównomierne podgrzewanie i przywieranie produktów. Z „czystego” tytanu robi się drogie, choć lekkie, nierdzewne i wytrzymałe sztućce, kubki czy menażki campingowe (a raczej: glampingowe – na bogato). Bywa używany jako zamiennik łatwo rysującego się aluminium. Najczęściej jest jednak nie „bazą”, a składnikiem powłoki – w naczyniach kuchennych.

Ranking patelni tytanowych dotyczy oczywiście takich właśnie modeli domowych, nie biwakowych. W tym nazewnictwie „patelnia tytanowa” oznacza patelnię z powłoką tytanową. Pokrywa ona najczęściej stal nierdzewną. Nawet śladowa ilość tytanu wpływa pozytywnie na wytrzymałość naczynia – nie powinno się rysować ani korodować, ścierać ani wybrzuszać. Można je też myć w zmywarce. Ważne – na patelni tytanowej możesz operować metalowymi akcesoriami bez obaw o zarysowanie powierzchni. Bez zmian pozostają też oczywiście inne „tytaniczne” cechy. Brak szkodliwych substancji, naturalność dla smaku potraw, uniwersalność – to patelnia dostosowana do różnego każdego rodzaju kuchenki, w tym indukcyjnej. Według wielu to najlepsze patelnie. Poniżej nasze typy!

Polecane patelnie
  • 109,99 zł
  • 99,99 zł
  • 159 zł
  • 139,99 zł
  • 119,99 zł
  • 124,99 zł
  • 259 zł
  • 69,99 zł
  • 59,99 zł
  • 119,99 zł

Ranking patelni grillowych

Co to patelnia grillowa – co ją cechuje i jakie są najlepsze patelnie tego typu? Jak widać na pierwszy rzut oka – często ma nietypową formę kwadratu (choć zdarzają się wyjątki), to większa powierzchnia robocza. Pod spodem wzmocnione dno – w końcu to grill na kuchence... Na wierzchu karbowanie – zostawia na jedzeniu ślady niczym grill. Dzięki „uniesieniu” w ten sposób mięsa wytopiony tłuszcz ścieka do rowków zamiast wsiąkać w potrawę. Do jego odprowadzania niekiedy znajdziesz charakterystyczny lejek (dziubek), przydatne ułatwienie. Stek, filet, chrupiące warzywa – to przeznaczenie patelni grillowej! Ranking patelni grillowych prezentuje modele wykonane z aluminium bądź stali nierdzewnej, niekiedy z powłoką tytanową. Oto polecane produkty.

Polecane patelnie
  • 49,99 zł
  • 299 zł
  • 39,99 zł
  • 119,99 zł
  • 139,99 zł
  • 399 zł
  • 329 zł
  • 149,99 zł
  • 79,99 zł
  • 399 zł

Ranking patelni wok

Wysokie ścianki, wzmocnione dno (płaskie, aby można zastosować na kuchence indukcyjnej, a nie tradycyjne, ręcznie kute, zaokrąglone). Taka patelnia to prawie garnek! Równomierne nagrzewanie dużego naczynia, najczęściej 26-, 28-centymetrowego, umożliwia dosmażenie składników. Jedna długa rączka (wok mandaryński i pekiński) lub rzadziej dwa uchwyty (wok kantoński) – do ciągłego poruszania. To naczynie stworzone z myślą o kuchni chińskiej, ale nada się też do włoskiej czy dań jednogarnkowych (zwanych eintopfami) twojego pomysłu! Ranking patelni wok pokazuje, że popularnym rozwiązaniem w tej kategorii jest powłoka teflonowa. Nasz wybór poniżej.

Polecane patelnie
  • 139,99 zł
  • 159 zł
  • 149,99 zł
  • 99,99 zł
  • 129,99 zł
  • 119,99 zł
  • 199,99 zł
  • 99,99 zł
  • 149,99 zł
  • 549 zł

Ranking patelni do naleśników

Nie tylko do naleśników, ale i placków, omletów czy innych potraw z jajek. Płytka krawędź ułatwia zsunięcie ciasta (i uniemożliwia zrobienie zbyt grubego). Cienkie dno błyskawicznie się nagrzewa. Ranking patelni do naleśników wygrywają droższe modele, ale warto zaznaczyć, że dobre naczynie tego typu kupisz już za 40 zł. Zawsze jest powłoka nieprzywierająca, najczęściej tytanowa – taka natura szybkiego smażenia! Tutaj wyjątkowo przydatny jest wskaźnik Thermo-spot, który mają najlepsze patelnie firmy Tefal. Podświetla się na czerwono, kiedy temperatura jest odpowiednia do smażenia. Skorzystaj z naszych sugestii pod tym akapitem!

Polecane patelnie
  • 99,99 zł
  • 124,99 zł
  • 59,99 zł
  • 99,99 zł
  • 129,99 zł
  • 59,79 zł
  • 99,99 zł
  • 29,99 zł
  • 149,99 zł
  • 59,90 zł

Jak wybrać patelnię - informacje ogólne

Na początek słowo wyjaśnienia. „Powłoką zewnętrzną” oznaczamy korpus, „ciało miednicy” – to główny materiał, z którego wykonano naczynie, jego podstawę. Tę część, która styka się z kuchenką (choć pamiętajmy o tym, że dno patelni często jest kilkuwarstwowe…). Jaką patelnię kupić? Z jakiego metalu wykonaną?

  • Aluminium. Materiał najpopularniejszy, bo tani i lekki. Dobrze rozprowadza ciepło, więc szybko się nagrzewa! Można na nim smażyć bez tłuszczu – nie przypala. Często spotykany w mariażach z różnymi powłokami – o nich przeczytasz w dalszej części artykułu. Uwaga, aluminium nie wkładamy do zmywarki – wchodzi w interakcje, ciemnieje. Ten materiał nie jest ferromagnetykiem, więc o ile dno nie zostało specjalnie przystosowane – nie nadaje się do kuchenki indukcyjnej. Sprawdź oznakowanie. Mimo tych małych niedogodności ranking patelni ma mnóstwo modeli aluminiowych – wyniki sprzedaży nie kłamią.
  • Stal nierdzewna lub szlachetna – pojęcia używane jako synonimy, zamiennie. To powszechna nazwa stopu stali z domieszką niklu i chromu (oznaczenie 18/8 lub 18/10 oznacza ich proporcje w stopie). W parze z odpornością na korozję zawartą „w tytule” idą wytrzymałość, odporność na uszkodzenia i zarysowania. Stal jest ładna i w wersji matowej, i polerowanej – często najlepsze patelnie to patelnie stalowe. Materiał ma jednak parę minusów. Jest dziesięciokrotnie cięższy od aluminium. Długo się nagrzewa, więc słabo sprawdza się przy szybkim smażeniu – jajecznicy czy naleśników – a dno się łatwo przypala. Równie łatwo więc o przypalenie potrawy, nierównomierną obróbkę. Patelnia stalowa powoli też ciepło oddaje, nadaje się do powolnego duszenia. Niekiedy dla przyspieszenia procesu podgrzewania w dno wplata się aluminium w dość kosztownej układance: stal-aluminium-stal.
  • Żeliwo, czyli żelazo plus węgiel (przynajmniej 2% – to ono zwiększa odporność na rdzę) i ew. inne pierwiastki. Dziś już rzadkość, bo choć stop niedrogi, to wyjątkowo ciężki. I choć tradycyjny – to niespecjalnie błyszczący, nie zawsze pasuje do nowoczesnego wnętrza. Nagrzewanie trwa długo, może odbywać się na kuchence indukcyjnej, ciepło rozprowadzane jest równomiernie. Stworzony do długiej obróbki – pieczenia, gotowania. Łatwo tu jednak przypalić – produkty przywierają. Stygnie też bardzo powoli. Nawet najlepsze patelnie żeliwne nie lubią szoku termicznego (a kto lubi…) – mogą pękać! Powoli rozgrzewaj, schładzaj też powoli, nie polewaj zimną wodą. Na domiar złego żeliwo koroduje, zawsze wycieraj i regularnie natłuszczaj olejem roślinnym, konserwuj co jakiś czas solą kuchenną (rozgrzewając posypane naczynie). Ostatnia uwaga: kwaśne produkty mogą powodować przeniknięcie do potrawy metalicznego smaku, unikaj skraplania patelni cytryną, octem, pomidory też nie są mile widziane.

Jaką patelnię kupić, jeśli chodzi o powłoką wewnętrzną (nazywaną też „powierzchnią non-stick”)? To warstwa, na której następuje smażenie. Jest chemiczną miksturą. W nomenklaturze kuchennej przyjęło się stosować pewnego rodzaju uproszczenia – rodzaj powłoki staje się nazwą kategorii produktowej. To dotyczy np. patelni tytanowych, granitowych, ceramicznych, marmurowych – ich misy wcale nie są wykonane z tytanu, granitu czy ceramiki. Ale to dzięki tym materiałom mógł powstać tak zróżnicowany ranking patelni! Każda powłoka ma przede wszystkim zapobiegać przywieraniu (stąd angielskie „non-stick”), a także zadbać o równomierne rozprowadzanie ciepła i wspomagać trwałość patelni, zwiększać jej odporność na zarysowania. Im grubsza powłoka, tym lepiej. Na niektóre powłoki trzeba uważać, myć je ręcznie miękką gąbką. O najpopularniejszej powłoce tytanowej przeczytasz więcej na początku artykułu.

Osobna wzmianka należy się dnu naczynia. Jaką patalnię wybrać? Może być ono wykonane z jednego materiału „głównego”, może być stopem lub „przekładanką” warstw (wspomniane: stal-aluminium-stal; aluminium niekiedy występuje w postaci „dysku”). I może być również pokryte powłoką. Tak się często dzieje w przypadku patelni grafitowych, ceramicznych, marmurowych – „powlekanych” obustronnie.

60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link