Jak wybrać najlepszy czajnik elektryczny?

Autor: Ola

Wybór czajnika elektrycznego wbrew pozorom nie jest prosty. Ważne, by urządzenie było w miarę pojemne, a przy tym energooszczędne. Istotna jest również jego waga. Niektórzy podczas zakupu zwracają uwagę na wygląd. Mnogość dostępnych modeli pozwala na wpasowanie czajnika do każdej kuchni.

Kobieta sięga po czajnik elektryczny w sklepie

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. na co zwrócić uwagę przy wyborze czajników elektrycznych;
  2. jak czyścić czajnik elektryczny;
  3. czy podczas zakupu warto sugerować się ceną.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze czajnika elektrycznego?

Ktoś zalewa herbatę

Czajnik elektryczny to najbardziej podstawowe urządzenie w kuchni. Bogata oferta różnych modeli umożliwia dopasowanie urządzenia do stylu kuchni, ale też do potrzeb domowników. Wybierając czajnik, na pewno nie należy sugerować się jego ceną – niska nie zawsze oznacza słabą jakość. Ważniejsze są funkcje urządzenia. Modele dostępne nawet w przystępnych cenach oferują wiele przydatnych zabezpieczeń i dodatkowych opcji. Przy wyborze czajnika elektrycznego warto rozważyć jego moc, rodzaj grzałki, materiał, z którego został wykonany, oraz to, czy ma funkcję chroniącą przed przegrzaniem. Dla miłośników różnych herbat przydatna będzie z kolei możliwość ustawiania temperatury, do której ma być podgrzewana woda.

Najlepszy czajnik elektryczny

Porównując wiele modeli, warto brać pod uwagę te, które mają pojemność minimum 1,5 litra (np. Bosch TWK8613P, Xiaomi Mi Smart Kettle). To optymalna ilość, która sprawdzi się zarówno w przypadku jednej osoby, jak i w razie potrzeby przygotowania kilku filiżanek jednocześnie. Istotny jest również rodzaj zamontowanej w urządzeniu grzałki. To szczegół, na który zwraca uwagę zbyt mało osób. Dobrze, jeśli czajnik ma płaską grzałkę płytową, która nie tylko umożliwia gotowanie małej ilości wody bez szkody dla urządzenia, ale też jest prosta w czyszczeniu – wytrącany kamień w mniejszym stopniu osadza się na grzałce płytowej niż spiralnej. Niektóre czajniki elektryczne (np. Russell Hobbs Precision Control 21150-70) mają wbudowany filtr antywapienny, który chroni urządzenie przed dostawaniem się kamienia do szklanki. Każda z tych grzałek zapewnia również inną moc: do 2200 W w przypadku grzałki spiralnej i nawet do 3100 W przy grzałce płaskiej. Droższe modele czajników (np. Zelmer ZCK1173X CK1173) umożliwiają ponadto ustawianie temperatury, do której chcemy podgrzać wodę. Co ważne, grzałka ma również bezpośredni wpływ na to, jak głośny będzie czajnik. Jeśli zależy nam na urządzeniu cichym, warto wybierać modele z grzałką spiralną.

Wykonane ze stali nierdzewnej czajniki elektryczne nie tylko prezentują się elegancko, ale też w idealnym stanie posłużą nam długie lata. Coraz większą popularnością cieszą się szklane czajniki elektryczne (np. RAVEN EC006N), które wyglądają oryginalnie i efektownie. To doskonały wybór do kuchni urządzonych w stylu nowoczesnym, gdzie motywem przewodnim w dekoracji jest szkło. Dużym plusem szklanych czajników jest ich niewielka waga, a także łatwość w utrzymaniu w czystości. Szklane czajniki najmniej zmieniają smak wody, dlatego wskazywane są jako najzdrowsze. Warto wybrać urządzenie z obrotową podstawą, która umożliwia dowolne odstawianie czajnika.

Wygodę i bezpieczeństwo zapewniają urządzenia z dodatkowym wyświetlaczem, na którym mamy możliwość kontrolowania aktualnej temperatury czy też poziomu wody. Czajnik elektryczny powinien być wyposażony w zabezpieczenia, m.in.: przed samoistnym włączeniem się czy przegrzaniem. Bardzo ważne jest także, by miał zawsze sprawny automatyczny wyłącznik po zagotowaniu wody. Jeśli urządzenie pomimo gotującej się wody nadal pracuje, może dojść do jego przegrzania się, a nawet do zwarcia. Przed zakupem czajnika należy również sprawdzić długość jego przewodu. Z reguły urządzenia mają kabel do 1 metra. Krótszy może utrudniać podłączenie czajnika w dowolnym miejscu.

  • 279 zł
  • 349 zł
  • 99 zł
  • 109,99 zł
  • 127,99 zł

Jak czyścić i pielęgnować czajnik elektryczny?

Wyświetlacz w czajniku elektrycznym

Odpowiednie czyszczenie czajnika i jego regularna pielęgnacja pozwoli cieszyć się z urządzenia jak najdłużej. Gotując wodę kilka razy w ciągu dnia, przyczyniamy się do powstawania na jego dnie kamienia, tym bardziej jeśli z naszych kranów płynie twarda woda. Odkładający się osad nie tylko zmienia smak wody, ale też znacznie skraca sprawność czajnika. Bardzo gruba warstwa kamienia prowadzi do przegrzania się czajnika. Urządzenie powinno być regularnie myte i odkamieniane. Warto sięgnąć po naturalne sposoby czyszczenia czajnika i jego spiral, które w skuteczny sposób pomogą nam pozbyć się osadu. Jednym ze środków jest sok cytryny, który wlany do czajnika i pozostawiony w nim na godzinę, zmiękcza kamień i ułatwia jego usunięcie. Do grubej warstwy kamienia przydatny natomiast okazuje się ocet, który należy wymieszać z odrobiną wody, a następnie zagotować w czajniku i pozostawić do ostygnięcia. Trzeba pamiętać, by do mycia czajnika nie używać ostrych myjek i szczoteczek, tym bardziej jeśli mamy do czynienia ze szklanym urządzeniem.

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link