Jak przygotowywać przetwory? Sprawdzone przepisy i akcesoria

Autor: Grzegorz

Latem i jesienią warto zabrać się za przygotowywanie przetworów z różnych owoców i warzyw. Domowe przetwory z cukinii, ogórków, pomidorów, a także dyni i pigwy to smaczne i zdrowe przekąski na zimę.

Przetwory w słoikach

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. z jakich owoców i warzyw można przygotowywać przetwory
  2. jakie są proste i sprawdzone przepisy na przetwory
  3. jakich akcesoriów warto używać podczas robienia przetworów

Z czego robić przetwory?

Mężczyzna przygotowuje przetwory

Decydując się na przygotowanie przetworów na zimę, należy wybrać odpowiednie owoce i warzywa. Warto wiedzieć też o tym, że domowe przetwory można zrobić zarówno na słodko, jak i na słono. Przykładowo, podczas zimowych wieczorów świetne sprawdzą się przetwory ze śliwek, które znakomicie smakują i są bardzo zdrowe. Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy brakuje nam witamin. Należy jednak pamiętać, że przygotowanie przetworów należy zaplanować wcześniej, ponieważ owoce i warzywa trzeba kupić w sezonie. Przetwory z cukinii należy więc zacząć przygotowywać we wrześniu, natomiast przetwory z dyni czy pigwy dopiero w październiku. Dobrym pomysłem jest zaznaczenie w kalendarzu odpowiednich dat oraz rodzajów składników, które można kupić w dużej ilości.

Mimo że przygotowanie przetworów jest pracochłonne, wymaga poświęcenia sporej ilości czasu i energii, to domowe konfitury i dżemy są pyszne i zdrowe. Co bardzo ważne, domowe przetwory nie zawierają konserwantów, substancji barwiących czy zagęstników i wzmacniaczy smaku. Samodzielnie można też ustalić, ile cukru i soli znajdzie się w produkcie, a także łatwo stworzyć bardziej ekologiczne i naturalne przetwory, decydując się na zakup owoców lub warzyw od lokalnych dostawców lub korzystając z własnych upraw. Tradycyjne przetwory to także świetny sposób na oszczędzanie, ponieważ w szczycie sezonu konkretne gatunki warzyw i owoców są tanie, a zimną nierzadko bardzo drogie.

Przetwory – proste i sprawdzone przepisy

Bez względu na to, z czego robione są przetwory, przed rozpoczęciem przygotowań należy sprawdzić, czy wszystkie owoce i warzywa są świeże, a zepsute lub zgniłe odrzucić, aby nie pogorszyć smaku przetworów. Poniżej prezentujemy przepis na pyszną i słodką konfiturę z wiśni. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie 3 kg owoców i 3 kg cukru. Owoce wydryluj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Następnie włóż je do dużego garnka i zasyp cukrem. Podgrzewaj całość aż do momentu, w którym powstanie półpłynna konsystencja. Gdy tak się stanie, przełóż gorącą masę do słoików i dokładnie zamknij.

Możesz także łatwo przygotować przetwory z cukinii, na przykład w formie dżemu. Do zrobienia takiego produktu potrzebujesz następujących składników:

  • 1 kg cukinii,
  • 1 szklanka cukru,
  • ⅓ szklanki wody,
  • 1 galaretka cytrynowa.

Przede wszystkim obierz cukinię i zetrzyj ją na tarce. Następnie przełóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 30 minut. Dodaj cukier i galaretkę, a później zmiksuj wszystko blenderem. Dżem gotuj przez kolejne 30 minut, aż zgęstnieje. Na koniec przełóż gorącą jeszcze masę do słoika i zamknij.

Co ciekawe, przetwory na zimę mogą być przygotowane także z papryki, winogron czy brzoskwiń. W zależności od swojej fantazji oraz preferencji możesz zrobić dżem, konfiturę, powidła lub sos na zimę.

Polecane blendery
  • 179,99 zł
  • 1 719 zł
  • 279 zł
  • 139,99 zł
  • 329 zł

Przetwory a kuchenne akcesoria

Kobieta przygotowuje dżem ze śliwek

Każdy, kto chce przygotować pyszne przetwory i ułatwić sobie pracę, powinien zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria kuchenne. Wśród najbardziej praktycznych można wyróżnić blendery. Oto najciekawsze z nich:

  • RAVEN EBK004 to blender z funkcją kruszenia lodu, a także trybem pracy pulsacyjnej oraz podświetlaną, pięciostopniową regulacją prędkości. Urządzenie pozwala na szybkie miksowanie owoców lub warzyw, co jest szczególnie ważne w trakcie przygotowywania przetworów. Wykonane ze stali szlachetnej ostrza zapewniają szybkie i dokładne blendowanie.
  • Bosch MaxoMixx MSM87110 to blender ręczny ze specjalną końcówką do przygotowywania purée lub dżemu. Dodatkowo sprzęt posiada końcówki do krojenia, siekania i ubijania. Sporą zaletą jest też dołączony do produktu dozownik z miarką.
  • Zelmer ZJP1300B to urządzenie z mocnym silnikiem, które świetnie radzi sobie nawet z twardymi produktami, takimi jak marchew lub buraki. Dzięki temu można przygotować różne przetwory.
  • Philips Avance HR3752/00 to blender, który pozwala na zrobienie soków owocowych i warzywnych, a także dżemów, konfitur i innych przetworów. Urządzenie wyposażone jest w nowoczesną technologię próżniową, dzięki czemu z kielicha blendera odsysane jest powietrze.

Przygotowując przetwory, warto także zaopatrzyć się w dobrą obieraczkę, na przykład jedną z poniższych:

Wśród innych akcesoriów, które mogą się przydać podczas przygotowywania przetworów, wyróżnia się: przecieraki (na przykład Ariete 261), drylownice, a także szczypce do usuwania szypułek (na przykład z truskawek). Nie należy także zapominać o słoikach do przechowywania przetworów, które powinny gwarantować szczelne zamknięcie.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link