Patelnia teflonowa to nieocenione narzędzie kuchenne, ale uszkodzona lub trwale zanieczyszczona, traci właściwości i dalsze jej eksploatowanie jest niekorzystne dla zdrowia. Proste, domowe sztuczki pozwalają pokonać brud i zachować jakość teflonowej powłoki. Poznaj sprawdzone metody czyszczenia nieprzywierających patelni!
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Tajemnica teflonu
Patelnia teflonowa to nieocenione narzędzie kuchenne, bez którego przygotowanie wielu potraw byłoby niemożliwe. Sekretem produktu jest teflon, czyli politetrafluoroetylen (PTFE) – materiał o wyjątkowych właściwościach technicznych, wytrzymały na wysokie temperatury, odporny na mechaniczne uszkodzenia i różnorodne substancje chemiczne. Jednak jego najbardziej charakterystyczną cechą jest swobodna energia powierzchniowa, co oznacza, że teflon ma właściwości smarujące i nie przywierają do niego zanieczyszczenia. Dobra patelnia teflonowa, taka jak Tefal EVEREST 28 cm, umożliwia przygotowywanie dania bez dodatku tłuszczu. Dodatkowo model ten został wzbogacony o cząstki twardych minerałów i wyposażony w system zabezpieczający przed uszkodzeniami. Ma nieprzywierającą powłokę wewnętrzną, a grube dno, wykonane ze specjalnego materiału ferromagnetycznego, równomiernie rozprowadza ciepło. Patelnia może być wykorzystywana na kuchniach gazowych i indukcyjnych.
Zarówno tanie patelnie teflonowe, jak i te droższe mogą ulegać przypaleniom czy zadrapaniom, a zarysowane lub trwale zanieczyszczone tracą atuty i dalsze ich eksploatowanie ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Proste, domowe sztuczki pozwalają pokonać brud i zachować jakość teflonowej powłoki.
Jak wyczyścić patelnię teflonową?
Patelnię teflonową, taką jak Tefal Wok Extra B3011972 28 cm, należy czyścić bez używania detergentów myjących, a cięższe zabrudzenia poleca się najpierw namoczyć w gorącej wodzie. Przypalona patelnia teflonowa to prawdziwa zmora kucharzy, jednak nawet wówczas należy unikać żrących chemikaliów, ostrych gąbek i szorowania. Zatem czym wyczyścić patelnię teflonową? Nową patelnię teflonową należy po raz pierwszy umyć od razu po zakupie. W trakcie dalszego użytkowania powinniśmy stosować miękkie gąbki, ręczniki do osuszania oraz drewniane łyżki do usuwania przyklejonych resztek. Szczególnej troski wymaga patelnia teflonowa do naleśników, taka jak Florina Carbon 24 cm, która niewłaściwie czyszczona, traci nieprzywierające właściwości i może zostać zarysowana, co grozi przypalaniem i wymaga podlewania ciasta tłuszczem. Mniejsze wymagania co do metod czyszczenia wykazuje patelnia teflonowa z przykrywką, np. Fiskars Functional Form 26 cm z pokrywką. Ta wysokiej jakości patelnia aluminiowa z powłoką teflonową może być czyszczona w zmywarce wraz z pokrywą, w odróżnieniu od klasycznych patelni. Z reguły źle znoszą one mycie w zmywarce ze względu na silne bodźce mechaniczne. Na taki sposób czyszczenia możemy jednak zdecydować się, gdy producent daje gwarancję trwałości teflonu po myciu w zmywarce. Tak dzieje się w wypadku patelni grillowej Tefal Extra B3014072 26 x 26 cm czy modelu Tefal Extra B3010472 24 cm.
Jak nie płynem do naczyń, to czym?
Teflonowa patelnia dobrze reaguje na minimalną ingerencję gąbek i szczotek do mycia. Proces czyszczenia można urozmaicać różnorodnymi roztworami na bazie gotowanej wody z dodatkiem soli, soku z cytryny czy sody oczyszczonej. Te naturalne środki przyspieszają namiękanie przypalonych resztek jedzenia i ułatwiają ich usunięcie. A jak wygląda renowacja patelni teflonowych od zewnątrz? Porysowaną od spodu patelnię teflonową czy przypalone dno można poddać działaniu domowej pasty z sody oczyszczonej i wody utlenionej, którą aplikuje się na brudny spód patelni, pozostawia na kilkanaście minut i spłukuje wrzącą wodą.
Dobre patelnie teflonowe – wydatek na lata
Wysokiej jakości patelnia może posłużyć wiele lat. Jednak aby cieszyć się nią jak najdłużej, warto regularnie troszczyć się o jej stan techniczny i nie dopuszczać do zarysowań, odprysków czy przebarwień. Patelnia teflonowa, ale też grillowa czy wok, wymagają:
- stosowania miękkich akcesoriów myjących;
- moczenia teflonu w gorącej wodzie do momentu, aż resztki jedzenia same odejdą;
- przecierania wnętrza patelni po umyciu ręcznikiem i naoliwionym pędzlem kuchennym lub ręcznikiem papierowym;
- czyszczenia dopiero po ostygnięciu;
- unikania nagrzewania suchej patelni;
- stosowania przyrządów kuchennych z drewna lub innych materiałów przeznaczonych do teflonu.