Jaki blender wybrać - ręczny czy kielichowy?

Matylda Gruman

Właśnie stoisz przed dylematem – wybrać blender ręczny czy kielichowy? Przeczytaj nasz artykuł, a podejmiesz dobrą decyzję. Poznaj mocne i słabsze strony obu sprzętów. Sprawdź, w czym mogą ci pomóc oraz czego lepiej od nich nie oczekiwać. Które urządzenie lepiej przygotuje zupę krem, a które szybciej skruszy lód lub utrze ziemniaki na placki? Na miejsca, gotowi, porównanie start!

Zobacz także: Ranking blenderów kielichowych

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak dopasować typ urządzenia do swoich potrzeb?
  2. czym się różni blender ręczny od kielichowego?
  3. jaki jest najlepszy blender ręczny do smoothie, hummusu i innych pyszności – na co zwrócić uwagę przed wyborem urządzenia?
  4. jaki jest najlepszy blender kielichowy do masła orzechowego czy kruszenia lodu – poradnik zakupowy
  5. jaki blender wybrać – ręczny czy kielichowy? Podsumowanie

 

1. Dopasuj typ urządzenia do swoich potrzeb

Blender ręczny czy kielichowy? Przed zakupem nowego urządzenia zastanów się, do czego tak naprawdę ma ci ono służyć, dostosuj też wybór do stylu gotowania. Nietrudno bowiem sprawić sobie sprzęt, który potem zawadza i się kurzy. Trafiony zakup będzie się sprawdzać na co dzień.

 

Zdecyduj się na blender ręczny, gdy:

          lubisz zupy kremy i chcesz przyrządzać je częściej;

          przygotowujesz w małych ilościach pasty, musy z warzyw i owoców;

          masz małą kuchnię, brakuje ci miejsca na blacie;

          gotujesz raczej rzadko lub małe porcje;

          nie masz w domu czym ubijać piany, mieszać ciasta naleśnikowego lub rozdrabniać orzechów;

          cenisz sprzęty, które szybko się składa, demontuje i myje, a potem chowa do szuflady;

          masz ograniczony budżet, szukasz taniego urządzenia.

 blender kielichowy

Blender kielichowy przyda ci się, gdy:

          chcesz częściej robić koktajle (owocowe, warzywne, białkowe, alkoholowe) i smoothie;

          zamierzasz przygotowywać większe porcje musów, piure, past warzywnych, kotletów rybnych lub mielonych;

          nie znosisz ręcznie trzeć buraków lub ziemniaków, wolisz zdać cię na maszynę;

          chcesz szybko i wygodnie (bez robienia bałaganu w kuchni) rozdrabniać orzechy, ciastka lub suszony chleb;

          uwielbiasz napoje z kruszonym lodem;

          myślisz o domowej produkcji sorbetów i granit;

          nie narzekasz na brak miejsca w kuchni, masz wolny blat i możesz postawić na nim nawet duży blender kielichowy czy multiblender;

          cenisz wygodę, lubisz sprzęty, które obsługuje się jednym przyciskiem.

 

2. Czym się różni blender ręczny od kielichowego?

Typowy blender ręczny to – w porównaniu z kielichowym – niewielki, lekki, poręczny oraz prosty w budowie i działaniu sprzęt. Jego sercem jest silnik ukryty w korpusie (najczęściej z tworzywa sztucznego i/lub stali nierdzewnej), do którego mocujemy tzw. stopę, czyli końcówkę miksującą zakończoną ostrzami ze stali nierdzewnej. Materiał wykonania stopy? Tworzywo sztuczne i/albo stal nierdzewna.

blender ręczny

Obsługę urządzenia umożliwia prosty panel sterowania – zwykle z przyciskami funkcyjnymi do włączania, wyłączania oraz regulacji prędkości obrotowej noży. Często producenci dodają też przycisk do pracy w trybie turbo (gwarancja maksimum mocy), rzadziej – do pracy pulsacyjnej (szybkiego zmieszania lub poruszenia zablokowanych na dnie składników).

Zaletą tego typu urządzenia jest to, że blendowanie może się odbywać bezpośrednio w garnku lub misie, w których została przygotowana potrawa. Albo w specjalnym wysokim kubku (zwykle z tworzywa sztucznego, z miarką), o poj. 0,6–0,8 l – dołączonym do urządzenia.

Blender ręczny służy głównie do mieszania, rozdrabniania lub siekania. Jest idealny m.in. do przygotowywania kremowych zup, past jajecznych i warzywnych lub owocowych przecierów. Aby zwiększyć funkcjonalność tego małego AGD, nierzadko producenci wyposażają je w dodatkowe akcesoria, np. trzepaczkę do ubijania jajek czy śmietany, nasadkę z mieszadłami (takimi jak w mikserze) lub tłuczek do robienia piure.

blender

W jeszcze lepiej wyposażonych urządzeniach znajdziesz mały rozdrabniacz – pojemnik z nożami lub tarczami do cięcia i szatkowania, np. ziół, pestek, orzechów. A w droższych modelachwiększy kielich z ostrzami do siekania żywności czy kruszenia lodu. Każdy z pojemników ma przykrywkę, do której podłączasz korpus blendera ręcznego. Zyskujesz w ten sposób urządzenie à la blender kielichowy.

Jaką moc ma blender ręczny? Tu rozpiętość jest dość duża. W zależności od modelu mowa o mocy silnika od 150 W do 1800 W. Przy czym przyjmuje się, że im większa moc i prędkość obrotowa silnika, tym lepiej urządzenie radzi sobie z twardymi produktami.

W przypadku blendera kielichowego mamy do czynienia z większym, kilkukilogramowym AGD – złożonym z korpusu (w którym mieści się m.in. silnik) oraz kielicha. Podstawa (przeważnie na antypoślizgowych nóżkach) jest dość masywna i stabilna, wykończona trwałym tworzywem sztucznym lub stalą nierdzewną. Na froncie korpusu znajduje się panel sterowania: mechaniczny (z pokrętłem regulacji prędkości) albo elektroniczny (z przyciskami funkcyjnymi i ustawieniami prędkości).

W nowszych i droższych modelach na panel sterowania mogą się składać również wyświetlacz oraz przyciski programów automatycznych. Korpus blendera jest zwieńczony wielowpustem odpowiedzialnym za ruch obrotowy ostrzy w kielichu powyżej. Wykonany ze szkła hartowanego albo tworzywa sztucznego (przeważnie tritanu) kielich ma pokrywę zapobiegającą np. rozchlapywaniu się płynów podczas blendowania. Specjalny otwór w wieczku umożliwia stopniowe dodawanie produktów spożywczych lub – podczas pauzy – zbieranie ich ze ścianek dzbanka za pomocą specjalnej łopatki. Bez konieczności podnoszenia całej przykrywki.

blender kielichowy

Pojemność kielicha różni się w zależności od modelu. W niektórych urządzeniach jest to 1 l, w innych – nawet 2 l. Rozbieżności dotyczą również mocy silnika, która wynosi od 200 W do ponad 3000 W. Urządzenie o mniejszej mocy doskonale się nadaje do przyrządzania napojów na bazie miękkich warzyw i owoców, ale może już sobie nie poradzić z produktami włóknistymi (np. selerem naciowym) lub twardymi (orzechy, mrożonki). Problemów z kruszeniem kostek lodu, orzechów lub ziaren nie będzie miał natomiast dobry blender z silnikiem o mocy od 800–1000 W. Ważnym elementem blendera są ostrza. To zwykle 4–6 noży osadzonych na różnych wysokościach i skierowanych w różne strony, dzięki czemu tną na wielu płaszczyznach i nie dopuszczają do blokady między nimi żywności.

Wśród modeli kielichowych wyróżniają się personalne. Są mniejsze i lżejsze od klasycznych, a zamiast szerokich kielichów mają wąskie butelki, które mogą pełnić funkcję bidonów. Jeśli więc się zastanawiasz, jaki blender wybrać do smoothie i koktajli na drogę, do szkoły, pracy czy siłowni, masz odpowiedź! Blender personalny skraca drogę do degustacji, nie wymaga przelewania świeżo przygotowanego napoju z kielicha do szklanki. Koktajl robisz dokładnie w tej samej butelce, której potem używasz do picia. Pojemność takiego naczynia? Przeważnie od 0,4 l do 0,7 l – czyli na jedną porcję ulubionego napoju. Z myślą o kolejnych porcjach lub innych osobach producenci dołączają do blendera dwie, a czasem nawet trzy butelki/bidony – wykonane z wytrzymałego tworzywa sztucznego, szczelnie zakręcane, z przykrywkami wyposażonymi w ustniki, czasami z dokręcanymi uchwytami.

blender personalny

Moc blendera personalnego wynosi maks. 1200 W, ale najczęściej spotykane wartości to 300–600 W, w sam raz do przyrządzania koktajli z warzyw, owoców. W mocniejszych modelach możliwe jest kruszenie lodu i przyrządzanie smoothie z mrożonych składników. Blendowanie ułatwia regulacja prędkości obrotowej silnika – niektóre modele dysponują 2–3 poziomami obrotów, na rynku dominują jednak urządzenia z 1 poziomem prędkości. Panel sterowania występuje tu rzadko, w większości urządzeń obecny jest tylko przycisk włącz/wyłącz.

Ciekawą propozycję stanowią blendery personalne bezprzewodowe, które pracują dzięki baterii napędzanej przez silnik. Ładuje się je dziecinnie prosto – za pomocą USB. W pełni naładowane umożliwią ci zrobienie kilkunastu napojów – z dala od gniazdka elektrycznego, na pikniku, działce, pod namiotem itp.

Specjalnym rodzajem blendera kielichowego jest model próżniowy. Od klasycznego urządzenia różni się funkcją Vacuum, która przed blendowaniem umożliwia odessanie powietrza z kielicha. Dzięki tej technologii potrawa dłużej zachowuje świeżość, kolor, smak oraz składniki odżywcze. Wolniej rozwija się w niej też flora bakteryjna. Często poza kielichem z pokrywką Vacuum producenci dołączają do blendera pojemniki próżniowe, do których można przełożyć danie, a dopiero potem odessać tlen.

A może multiblender? To nowoczesny, wielofunkcyjny sprzęt, który może się sprawdzać w kilku rolach: blendera kielichowego, blendera ręcznego, malaksera, wyciskarki do cytrusów. W większości przypadków składa się z bazy urządzenia (m.in. z mocnym silnikiem oraz panelem sterowania), do której dołącza się kolejne elementy, np. duży (nawet 2-litrowy) kielich z ostrzami, butelkę/blender, moduł tnący do blendera personalnego i misę malaksera z akcesoriami. Tych ostatnich może być naprawdę sporo – nakładki do siekania, wyrabiania ciasta, szatkownica itp. Poza blendowaniem, ucieraniem musów i robieniem piure mutliblender doskonale sobie radzi z rozdrabnianiem żywności – mieli ją, tnie na kawałki, paski czy wiórki, kruszy lód. Uzyskanie świetnych efektów ułatwiają mu silnik o mocy ponad 800–1000 W, regulacja poziomów obrotów, 4–6-ramienne noże ze stali nierdzewnej, praca pulsacyjna czy programy automatyczne. Jedyny minus najbardziej rozbudowanych multiblenderów to miejsce, którego potrzebują w kuchni.

 

3. Najlepszy blender ręczny do smoothie, hummusu i innych pyszności – na co zwrócić uwagę przed wyborem urządzenia

Jaki blender ręczny wybrać do przyrządzania smoothie, koktajlu czy zupy? Jeśli urządzenie ma ci pomagać głównie w blendowaniu potraw o płynnej lub rzadkiej konsystencji, powinno mieć specjalne zakończenie stopy zapobiegające rozpryskiwaniu się składników.

blendowanie

Producenci nazywają to rozwiązanie np. SplashControl technology lub AntiSplash. Utrzymanie czystości w trakcie pracy ułatwia też długi kubek o poj. nawet 0,8 l.

Do obróbki chłodnej żywności doskonale się nadaje blender ze stopą z tworzywa sztucznego. Jednak jeśli zamierzasz miksować gorące zupy w garnku, postaw lepiej na stopę ze stali nierdzewnej – odpornej na wysokie temperatury i bezpiecznej dla zdrowia. Trzymanie urządzenia w dłoni ułatwi ci natomiast antypoślizgowa, gumowana rękojeść.

Przepadasz za koktajlami z mrożonych owoców lub napojami z kruszonym lodem? Potrzebujesz zatem blendera o mocy co najmniej 600–800 W – najlepiej z trybem turbo i/lub pracą pulsacyjną. Pulsację docenisz też podczas blendowania ciecierzycy na hummus lub rozdrabniania nasion, orzechów itp. Pamiętaj, że za większą mocą urządzenia, powyżej 1000 W, stoi zwykle nieprzegrzewający się silnik – gwarant bezpiecznej i skutecznej pracy.

Podczas rozdrabniania twardych produktów większą skutecznością mogą się pochwalić blendery z ostrzami umieszczonymi na różnych wysokościach – poprawiają one w ten sposób rotację składników pod nożami i zwiększają zasięg cięcia.

Wybierając blender, zwróć również uwagę na liczbę poziomów obrotów (im więcej, np. 20, tym lepiej dostosujesz prędkość do rodzaju żywności). Przyjrzyj się też sposobowi regulacji prędkości – najlepiej, by czynność ta mogła się odbywać szybko, sprawnie, za pomocą jednej ręki. W niektórych urządzeniach zastosowano bardzo praktyczne rozwiązanie – prędkość obrotowa ostrzy zależy od siły nacisku palca na specjalny przycisk.

Jeśli potrzebujesz blendera ręcznego nie tylko do rozdrabniania składników na smoothie czy hummus, sprawdź jego funkcje dodatkowe. Dostępne w naszym sklepie urządzenia umożliwiają m.in.:

- miksowanie;

- rozdrabnianie (siekanie);

- ubijanie piany;

- kruszenie lodu;

- mieszanie;

- kruszenie.

Polecane blendery
  • 549 zł
  • 349 zł
  • 199 zł
  • 499 zł
  • 799 zł
  • 89,99 zł
  • 149,99 zł
  • 129,99 zł
  • 299 zł
  • 299 zł

 

4. Najlepszy blender kielichowy do masła orzechowego czy kruszenia lodu – poradnik zakupowy

Aby nowo zakupiony blender kielichowy spełniał twoje oczekiwania, nadawał się do kruszenia lodu, robienia masła orzechowego, tarcia ziemniaków na placki czy rozdrabniania mrożonych owoców i warzyw, powinien być solidny i mieć dobre parametry. Przed wyborem najlepszego urządzenia przyjrzyj się mocy i prędkości obrotowej silnika. Wartości powyżej 1000–1200 W i 30 tys. obr./min sugerują, że masz do czynienia z naprawdę mocnym zawodnikiem, któremu niestraszne twarde produkty spożywcze.

Jeśli chcesz mieć wpływ na szybkość jego pracy (a pewnie chcesz), koniecznie wybierz model z regulacją prędkości – płynną lub skokową. Płynna jest bardziej precyzyjna, umożliwia ustawienie dokładnie takiej prędkości, jaka jest ci w danym momencie potrzebna. Natomiast w skokowej musisz się dostosować do konkretnych, wybranych przez producenta poziomów (im będzie ich więcej, np. kilkanaście, tym łatwiej znajdziesz idealną prędkość podczas blendowania). A może najbardziej cenisz wygodę i wolisz się zdać na inteligencję urządzenia? Dzięki programom automatycznym nie musisz wybierać prędkości, blender sam wie, co ma zrobić, gdy wciśniesz przycisk Smoothie lub Ice Crush. Obsługę sprzętu ułatwi ci też elektroniczny panel sterowania z wyświetlaczem.

blendowanie

Jeśli masz dużą rodzinę lub chcesz przyrządzać większe porcje smoothie czy past, wybierz blender z dużym kielichem – o poj. min. 1,5 l. Sprawdź materiał, z którego wykonano naczynie. Szkło hartowane cechuje odporność na wysokie temperatury. Tworzywo sztuczne waży za to znacznie mniej. W karcie produktu upewnij się, czy tworzywo jest w pełni bezpieczne dla twojego zdrowia i nie zawiera związku chemicznego – bisfenolu. Godne polecenia są np. blendery z dobrej jakości materiału – tritanu.

Nie przepadasz za ręcznym myciem naczyń? Zdecyduj się więc na sprzęt, którego wybrane elementy nadają się do mycia w zmywarce. Zapewne spodoba ci się też program automatycznego czyszczenia kielicha. Na czym polega? Na wlaniu do naczynia letniej wody z dodatkiem płynu do naczyń i włączeniu urządzenia.

Pamiętaj, że blender kielichowy niejedno ma imię i w ramach tej samej kategorii produktowej znajdziesz modele z różnymi funkcjami. Najpopularniejsze to:

- miksowanie;

- kruszenie lodu;

- rozdrabnianie;

- mielenie.

Ale jeśli chcesz przez wiele godzin w napojach czy musach zachować jak najwięcej wartości odżywczych, postaw na blender kielichowy z funkcją miksowania i pakowania próżniowego.

  • 219 zł
  • 159,99 zł
  • 269 zł
  • 299 zł
  • 599 zł
  • 299 zł
  • 159,99 zł
  • 369 zł
  • 219 zł
  • 299 zł

 

Jaki blender wybrać – ręczny czy kielichowy? Podsumowanie

Przed podjęciem decyzji – blender ręczny czy kielichowy – warto się przyjrzeć swoim preferencjom kulinarnym oraz wielkości kuchni. Jeśli cenisz proste i szybkie rozwiązania, jak np. blendowanie zupy w garnku, a przy tym masz mało miejsca w kuchni, bardziej pasuje do ciebie blender ręczny.

Możesz się pochwalić większą przestrzenią kuchenną? Dużo gotujesz? Uwielbiasz świeże smoothie, musy owocowe czy pasty warzywne? Stawiasz przy tym na wygodę – oczekujesz od AGD większej mocy, różnorodności zastosowań, automatycznych programów lub takich technologii jak blendowanie próżniowe? Powinien więc cię zadowolić blender kielichowy.

Swój wybór uzależnij też od budżetu, którym dysponujesz. Blendery ręczne lub personalne – o prostej konstrukcji, mniejszej mocy i bez akcesoriów dodatkowych – wypadają korzystniej cenowo w porównaniu z wielofunkcyjnymi blenderami kielichowymi i multiblenderami.

Zobacz też: 
Ranking blenderów ręcznych
Blendery

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!