Kawa z kawiarki – jak ją zrobić? Jaki model kawiarki wybrać?

Autor: Joanna

Kawa z kawiarki nigdy nie będzie miała postaci espresso z gęstą cremą. Taki efekt pozwoli uzyskać jedynie ekspres ciśnieniowy. Natomiast dobra kawiarka pozwala zrobić napój bardzo podobny w smaku do kawy z ekspresu. Potrzebne są jednak do tego dobre urządzenie i odpowiednio dobrana kawa.

Kawiarka obok filiżanki z kawą i filiżanki z ziarnami kawy

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. czy warto kupić kawiarkę;
  2. jak przygotować kawę z tym urządzeniu;
  3. czy kawa z kawiarki jest zdrowa;
  4. co jest lepsze: kawa z ekspresu czy kawiarki.

Kawa z kawiarki – czy warto?

Kawa z kawiarki przelewana do białej filiżanki

Kawa z kawiarki ma niewątpliwie swój własny smak i zapach. Niektórzy nie wyobrażają sobie picia kawy przygotowanej inaczej niż w kawiarce, staromodnie nazywanej również kafetierką lub makinetką. Wiele osób wskazuje również na ogromną przyjemność płynącą z rytuału przygotowania kawy, jakiego realizację zakłada korzystanie z kawiarki. Zwolennicy tego rozwiązania podkreślają oczywiście wyjątkowy smak kawy przyrządzonej w tym urządzeniu, aczkolwiek jest to dość subiektywny argument. Z tych niepodważalnych zalet, z pewnością należy wskazać na prostotę samego urządzenia. Kawiarka składa się jedynie z kilku części, z których niewiele może się właściwie popsuć. W środku znajduje się tylko jedna uszczelka, w razie awarii bardzo łatwo ją więc wymienić. Jest to także urządzenie bardzo małe w porównaniu z ekspresami, które są sporych rozmiarów. Nawet te dość kompaktowe w swojej formie są większe od kawiarki. Tę ostatnią również łatwo przewieźć. Kawę w kawiarce można przygotować nawet w warunkach turystycznych. Urządzeniu wystarczy rozgrzana płyta lub gazowy palnik. Prąd jest zbędny, co w warunkach kempingowych ma ogromne znaczenie.

Jak przygotować kawę w kawiarce?

Najlepsza kawa do kawiarki to oczywiście ta świeżo zmielona. Dobrze więc mieć w domu specjalny młynek do kawy. Oczywiście w sklepach, zwłaszcza tych specjalistycznych, można kupić świeżo mielone ziarna, które idealnie sprawdzą się do kawiarki. Ostatecznie zostaje zakup dobrej mielonej kawy i przechowywanie jej w szczelnie zamkniętym pudełku.

Samo przyrządzenie kawy w kawiarce jest bardzo proste. Do zbiorniczka znajdującego się na dole urządzenia wlewa się odpowiednią ilość wody. Na ten zbiorniczek zakłada się specjalny zbiornik-lejek, w którym znajduje się kawa. Wszystko to skręca się z górną częścią kawiarki i ustawia na ogniu. Zaleca się stawianie kawiarki na najmniejszym palniku gazowym lub średnio rozpalonej płycie grzewczej. Chodzi o to, by w momencie, gdy woda w dolnym zbiorniku zaczyna się gotować, cały proces nie przebiegał wyjątkowo szybko, ponieważ wtedy kawa nie będzie smaczna. Jest to rytuał parzenia, którego efekt końcowy zależy od cierpliwości, jaką wykaże się przygotowujący napój. Nie jest to jednak proces szczególnie długi – po momencie wrzenia para zaczyna przechodzić przez kawowy pył i się skrapla, w efekcie czego powstaje pyszna i aromatyczna kawa.

Czy kawa z kawiarki jest zdrowa?

Przelewanie kawy przez baristę z kawiarki do dużej filiżanki na tle croissantów

Dobra kawa do kawiarki to jeszcze nie wszystko. Kluczowy jest przede wszystkim wybór samego urządzenia. Kawiarka to z pewnością tańsze rozwiązanie niż zakup ekspresu ciśnieniowego, ale nie można na niej oszczędzać. Jest ona najczęściej wykonana z aluminium lub stali. Jeśli więc wybierze się tę wykonaną z tanich stopów, to istnieje ryzyko, że podczas parzenia do kawy będą uwalniały się z metali niebezpieczne związki. Mogą one ostatecznie razem z napojem trafić do naszego organizmu. Kawa z kawiarki jest oczywiście zdrowa, ale tylko pod warunkiem, że jest to urządzenie dobrej jakości, wykonane ze sprawdzonych i bezpiecznych stopów.

Kawa z kawiarki czy ekspresu?

Kawiarka jest najlepsza, powiedzą niektórzy, i będą mieli rację. Z pewnością jest ona tańsza niż ekspres, łatwiej ją utrzymać w czystości, do tego można ją przewieźć i skorzystać z niej na kempingu. Wszystko to prawda, natomiast trzeba także przypomnieć niewątpliwe zalety ekspresów ciśnieniowych. Z pewnością są one niezastąpione dla wszystkich tych, którzy kochają mleczne kawy i te z grubą pianką (DeLonghi Dinamica ECAM, DeLonghi Dinamica Plus ECAM, Siemens EQ.6 plus s700). Tradycyjnego espresso lub włoskiego latte czy cappuccino nie da się po prostu w kawiarce przygotować. Przygotowywanie kawy w ekspresie jest z całą pewnością jeszcze szybsze i – co dość ważne – bezpieczniejsze. Ryzyko oparzenia jest właściwie minimalne, a cały proces toczy się w zamkniętym obiegu. Ponadto, w ekspresie można zaparzyć kawę zarówno w ziarnach, jak i tę zmieloną. Większość nowoczesnych modeli ma bowiem wmontowany młynek (Philips LatteGo Premium, DeLonghi ECAM). Pozwala to na bezpośrednie zmielenie kawy przed jej zaparzeniem, co ekspres robi z reguły automatycznie. W końcu trzeba też pamiętać, że niektóre ekspresy kompaktowe są niewiele większe od kawiarek, więc nie zabierają w kuchni zbyt wiele miejsca.

40% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
40% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów