Jak układać żywność w lodówce, aby na długo zachowała swoją świeżość i nie uwalniała zapachów?

Autor: Grzegorz

Rozmieszczenie produktów w lodówce wpływa na ich trwałość i smak oraz zdrowie konsumentów. Przypadkowy rozkład artykułów przyspiesza procesy gnilne mięsa, warzyw i owoców oraz kolonizowanie się bakterii. Jak zatem ułożyć jedzenie w lodówce, aby wydłużyć żywotność prowiantu i czuć się bezpiecznie?

Otwarta lodówka z poukładaną żywnością

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak układać jedzenie w lodówce
  2. jakie funkcje chłodziarki są przydatne w utrzymaniu artykułów spożywczych zdatnych do spożycia
  3. dlaczego porządek w lodówce jest tak ważny

Dlaczego rozmieszczenie produktów w lodówce jest istotne?

Pudełka na żywność pełne warzyw i owoców poukładane na pólkach w lodówce

Rozmieszczenie produktów w lodówce ułatwia organizację jej przestrzeni oraz wpływa na trwałość znajdujących się wewnątrz artykułów. Niewłaściwe ułożenie jedzenia przyspiesza rozwój bakterii, pogarsza smak, jędrność i kruchość warzyw, owoców i wędlin oraz sprzyja rozchodzeniu się i mieszaniu aromatów potraw. Tylko odpowiednia hierarchia artykułów może wydłużyć ich termin przydatności do spożycia oraz zapewnić porządek na półkach i w szufladach. Znajomość zasad układania jedzenia w lodówce jest niezwykle przydatna nie tylko na co dzień, ale także w obliczu okresów świątecznych i imprez okolicznościowych w dużym gronie, na które przygotowywane są wszelkiego rodzaju sałatki i przekąski na zimno oraz pieczenie, ciasta i inne dania. Niedojedzone potrawy, źle przechowywane szybko stracą swoje walory smakowe, apetyczny wygląd i właściwości odżywcze. Nie każdy posiada wiedzę na temat tego, jak układać jedzenie w lodówce. Dlatego warto poznać kilka prostych zasad o rozmieszczeniu artykułów oraz przydatnych funkcjach chłodzenia lodówek.

Jak ułożyć jedzenie w lodówce – zasady

Nowoczesne lodówki inteligentnie rozprowadzają i utrzymują odpowiednią temperaturę we wszystkich miejscach. Technologia, w jaką zostały wyposażone, pozwala nawet na uzyskanie zróżnicowanego chłodzenia na każdej z półek oraz w dolnych szufladach, tak jak w przypadku LG GBB61BLHZN. Dzięki NatureFRESH i Door Cooling urządzenie dłużej utrzymuje świeży wygląd i smak produktów, a funkcja LG Smart ThinQ pozwala na zdalną zmianę ustawień chłodzenia nawet pod nieobecność domowników. Z kolei Samsung RB29FSRNDSA z systemem MultiFlow gwarantuje właściwe warunki do przechowywania żywności i napojów dzięki wymuszonej cyrkulacji powietrza, zapobiegając skraplaniu się pary wodnej i gromadzeniu wilgoci. Mimo nowatorskich urządzeń istnieje pewien kanon rozkładu artykułów spożywczych w lodówce. Rozmieszczenie produktów w lodówce ściśle zależy od temperatury panującej wewnątrz chłodziarki. Górne półki zwykle są najmniej schłodzone, dlatego poleca się układać tam produkty mleczne, nabiał i dżemy. Środkowe półki dedykowane są wędlinom i twardym serom. Można także umieścić tam resztki z obiadu, pod warunkiem, że wcześniej wystygły. Dolna półka jest stworzona dla surowego mięsa i ryb, a szuflady i komory chłodzenia należy przeznaczyć na świeże warzywa, owoce i napoje. Beko GN162333ZGB wyszedł naprzeciw potrzebom najbardziej wymagających użytkowników i stworzył innowacyjne rozwiązanie.

Technologia Active Fresh Blue Light sprzyja wydłużeniu procesu fotosyntezy roślin umieszczonych w dolnych szufladach za pomocą specjalnego, niebieskiego światła i wyjątkowej konstrukcji komory. Rozmieszczenie produktów spożywczych na bocznych półkach, czyli drzwiach lodówki, również jest ważne. Tam powinny znaleźć się: jaja, oleje roślinne, butelki z sosami, słoiki z przetworami i soki w kartonach. Dla ułatwienia organizacji wkładu chłodziarki, producenci w niektórych swoich modelach umieszczają piktogramy, czyli obrazki symbolizujące grupę produktów, sugerując tym samym miejsca ich właściwego położenia. Taką funkcję posiada m.in. Bosch KGN39MIDA.

Polecane lodówki
  • 2 099 zł
  • 2 599 zł
  • 4 499 zł
  • 2 199 zł
  • 1 149 zł

Funkcje lodówki ułatwiające bezpieczne przechowywanie żywności

Kobieta wyciąga butelkę z sokiem z lodówki

Każda grupa produktów spożywczych wymaga innej temperatury przechowywania. Dlatego też nowoczesne lodówki, wyposażone w szereg udogodnień, zapewnią optymalne warunki dla wszystkich produktów w nich się znajdujących. Jedną z takich technologii jest system No Frost, który posiada między innymi Samsung RS50N. Lodówka No Frost zapobiega tworzeniu się szronu i lodu wewnątrz chłodziarki i zamrażarki, dzięki czemu żywność pozostaje dłużej świeża i zachowuje swoje wartości odżywcze. Innym rozwiązaniem wydłużającym żywotność artykułów jest All-Around Cooling, czyli funkcja równomiernego rozprowadzania chłodnego powietrza do każdego zakamarka urządzenia poprzez dyskretne otwory w ścianach lodówki. W zależności od producenta ta funkcja określana jest inaczej.

Do grona praktycznych udogodnień należą również m.in.: Power Freeze (czyli opcja szybkiego chłodzenia i zamrażania produktów), Metal Cooling (czyli specjalny panel utrzymujący niską temperaturę i generujący oszczędność prądu) oraz Space Max (czyli wysoce wydajny system izolacji o cienkich ścianach, zapewniający większą przestrzeń wewnątrz chłodziarki).

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów