Szparagi, uznawane za afrodyzjak, a niegdyś rarytas, dziś powszechnie goszczą na stołach pod różnymi postaciami. Nie każdy jednak wie, jak się gotuje szparagi, aby te nie straciły swoich cennych właściwości i apetycznego wyglądu. Poznaj praktyczne porady dotyczące ich przyrządzania.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Szparagi – jak zabrać się do gotowania?
Aby cieszyć się pełnią smaku szparagów i porcją cennych mikroskładników, jakie w sobie zawierają, przy zakupie należy wybrać odpowiednio dojrzałe warzywo. Warto zwrócić uwagę na zamknięte, połyskujące pędy oraz wilgotne końce. Poleca się wybierać również te o średniej grubości. Przerośnięte łodygi mogą być włókniste, a zbyt cienkie szybko stracą elastyczność. Najbardziej powszechną odmianą są szparagi zielone i białe, z czego każda z nich ma inny smak i wymaga innego sposobu przygotowania. Niestety nie każdy posiada wiedzę na temat tego, jak odpowiednio gotuje się szparagi, aby zachowały swoje wartości odżywcze i nie straciły apetycznego wyglądu. Przede wszystkim gotowanie trzeba zacząć od obrania warzyw, podobnie jak marchewkę. W tym celu potrzebne jest odpowiednie ostrze, najlepiej krótki nożyk do obierania bez ząbków, taki jak Tefal Fresh Kitchen K0612314, bądź specjalna obieraczka z ergonomicznym uchwytem, np. WMF Profi Plus, Joseph Joseph 10109 czy Fiskars Essential 1023824. Należy też odciąć twarde, zdrewniałe końcówki, w odległości ok. 1/3 od dołu. Tak przygotowane białe i zielone szparagi można ugotować na kilka sposobów i zaserwować w dowolnej postaci: w sosie, z masłem, z bekonem czy jako bazę do sałatki warzywnej lub element koktajlu warzywnego.
Jak ugotować szparagi zielone, a jak białe?
Gotowanie szparagów jest łatwe i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kucharskich, jednak do obróbki termicznej tych warzyw zaleca się dedykowany szparagom wysoki i wąski garnek z sitkiem ułatwiającym wyciąganie ich z wody. Aby ugotować szparagi zielone i białe, poleca się związać łodygi w pęczek i ustawić pionowo wewnątrz garnka. Główki szparagów powinny wystawać nad poziom wody. Ze względu na to, że pędy są najdelikatniejszą częścią rośliny, zmiękną pod wpływem pary wodnej uwalniającej się podczas gotowania. Warzywa można umieścić w zimnej albo wrzącej wodzie, którą należy lekko posolić. Można też dodać szczyptę cukru. Gotowanie szparagów powinno odbywać się na średnim ogniu pod przykryciem. Jak długo gotować białe szparagi? Ta odmiana wymaga około kwadransa w gotującej wodzie. Warto co jakiś czas sprawdzać ich stan widelcem, aby ustrzec warzywa przed rozgotowaniem. Po ugotowaniu szparagi powinny mieć intensywny kolor oraz jędrną i chrupką skórkę. A jak ugotować zielone szparagi? Te nie są tak wymagające, a do ugotowania potrzebują ok. 8–10 minut.
Jak ugotować szparagi bez specjalnego garnka?
Aby ugotować zielone i białe szparagi, nie trzeba wymyślnych garnków, jak mogłoby się wydawać. Praktycznymi naczyniami pozwalającymi cieszyć się smakiem szparagów są np. La Bonita Carbon czy La Bonita Solo, czyli tradycyjne garnki o różnej średnicy z pokrywką. W nich również da się postawić pionowo pęczek szparagów. Ostatecznie można ułożyć je pod skosem, opierając główkami o ścianę naczynia. Równie skuteczna w gotowaniu szparagów okaże się patelnia. W tym przypadku wystarczy zalać dno naczynia i doprowadzić do wrzenia wodę, w której szparagi spoczną na leżąco w całości lub z główkami poza brzegiem patelni. Do szparagów polecana jest patelnia nieprzywierająca, która nie wchodzi w reakcję z żywnością, taka jak np. Ballarini Bologna Cermic, czy Tefal Ingenio Authentic L6719112. Decydując się na patelnię, należy dobrać ilość szparagów do możliwości naczynia. Patelnia może pomieścić mniejszą ilość warzyw niż głęboki garnek. Dużym zainteresowaniem cieszą się też garnki do gotowania na parze, takie jak Gerlach Simple. Naczynie tego typu pozwala w szybki i prosty sposób przygotować ulubione warzywo bez dodatku soli. Zielone i białe szparagi gotowane na parze zachowują swój kolor i aromat, dzięki czemu posiłek wygląda apetycznie i jest delikatny. Podobny efekt można osiągnąć przy pomocy Joseph Joseph 40024, czyli koszyka do gotowania na parze, którego ruchomy mechanizm i elastyczna konstrukcja pozwalają dopasować akcesorium do różnego rodzaju garnków. Warto pamiętać, że szparagi to warzywa sezonowe i najlepiej smakują w okresie od maja do lipca. W pozostałych miesiącach również są dostępne na bazarach czy w sklepach, ale ich wartości odżywcze są uboższe. Różnica tkwi także w smaku, który nie jest tak dobrej jakości, jak w przypadku tych z przełomu wiosny i lata.