
Oszczędność, wygoda i lepszy smak – to zalety, dla których warto korzystać z dzbanka filtrującego wodę. Ale czy przefiltrowana woda z kranu jest naprawdę zdrowa? Czy można ją pić bez przegotowania i czy nie tracimy przy tym ważnych dla zdrowia minerałów? Ten poradnik wyjaśnia częste wątpliwości, pokazuje, jak działa dzbanek filtrujący, i podpowiada, jak z niego korzystać. A także – na co zwrócić uwagę przy wyborze najlepszego dla siebie modelu. Przeczytaj, jak zadbać o jakość wody w swoim domu.
Z TEGO PORADNIKA DOWIESZ SIĘ: |
Czy dzbanki filtrujące są zdrowe
Dzbanki filtrujące oczyszczają wodę: umieszczony w nich filtr zatrzymuje zanieczyszczenia, które mogą wpływać na jej jakość, smak oraz zapach. Skutecznie usuwa m.in. chlor, metale ciężkie (np. ołów, miedź), pestycydy, herbicydy, farmaceutyki (jeżeli są w wodzie kranowej), a także drobiny piasku czy rdzy. Dzięki temu woda jest zdrowa i bezpieczna do picia – oczywiście po warunkiem że używasz urządzenia zgodnie z zaleceniami producenta i regularnie wymieniasz filtr.
Czy woda z dzbanka filtrującego nadaje się do picia bez przegotowania
Woda przefiltrowana w dzbanku filtrującym nadaje się do picia bez przegotowania, jeżeli woda z kranu w twojej okolicy jest zdatna do picia (spełnia normy sanitarne). Filtracja usuwa zanieczyszczenia i poprawia smak. Nie eliminuje jednak wszystkich drobnoustrojów, wirusów czy bakterii. Woda z kranu w Polsce jest z reguły bezpieczna, ale jeśli masz wątpliwości co do jej czystości mikrobiologicznej (np. z powodu awarii sieci wodociągowej), nie pij jej lub pij po przegotowaniu, zgodnie z oficjalnymi zaleceniami.
Czy woda filtrowana zawiera minerały
To, czy w wodzie z dzbanka filtrującego są minerały, zależy od rodzaju filtra. Większość standardowych filtrów do dzbanków zmniejsza twardość wody, co oznacza, że usuwają nadmiar jonów wapnia i magnezu, odpowiedzialnych za kamień. Niektóre bardziej zaawansowane filtry mogą usuwać większe ilości minerałów.
Istnieją jednak i takie filtry, które są specjalnie zaprojektowane, aby pozostawiać lub nawet wzbogacać wodę w cenne minerały, takie jak magnez. Zawsze warto sprawdzić specyfikację filtra, aby dowiedzieć się, jakie substancje usuwa, a jakie pozostawia.
Jak działa dzbanek filtrujący wodę
Dzbanek filtrujący działa w ten sposób, że woda przepływa w nim przez specjalny wkład zawierający filtr, który zatrzymuje zanieczyszczenia. Proces filtracji trwa zwykle 2–3 minuty. Dzbanek filtrujący to proste, ale skuteczne urządzenie. Składa się z trzech głównych części:
- umieszczonego u góry dzbanka pojemnika na wodę, do którego wlewasz nieprzefiltrowaną wodę;
- wkładu filtrującego, przez który przepływa woda z górnego zbiornika pod wpływem grawitacji;
- zbiornika na wodę przefiltrowaną.
Wkłady filtrujące zazwyczaj mają kilka warstw materiałów filtracyjnych, takich jak:
- siatka wstępna, która zatrzymuje większe cząstki, takie jak piasek czy rdza;
- węgiel aktywny (np. z łupin kokosa) odpowiedzialny za usuwanie chloru, nieprzyjemnych zapachów i smaków, a także niektórych zanieczyszczeń organicznych, pestycydów i herbicydów;
- żywica jonowymienna w postaci bardzo małych kulek o porowatej, żelowej strukturze, która redukuje twardość wody, usuwając jony wapnia i magnezu, a także metale ciężkie, takie jak ołów i miedź;
- siatka końcowa, zabezpieczająca przed wydostawaniem się cząstek z filtra do przefiltrowanej wody.
Jak korzystać z dzbanka filtrującego wodę
Dzbanek filtrujący działa skutecznie tylko wtedy, gdy prawidłowo z niego korzystasz. Oto jak to robić:
- Przed pierwszym użyciem dokładnie umyj dzbanek ciepłą wodą z płynem do naczyń, a następnie dokładnie wypłucz.
- Przygotuj filtr. Zazwyczaj nowy filtr trzeba namoczyć w wodzie przez kilka minut – zgodnie z instrukcją producenta – aby usunąć powietrze i aktywować materiały filtracyjne.
- Włóż filtr do dzbanka. Upewnij się, że jest dobrze osadzony i nie ma luzów.
- Napełnij górny zbiornik dzbanka wodą z kranu. Poczekaj 2–3 minuty, aż woda swobodnie przepłynie przez filtr do dolnego zbiornika.
- Jeśli używasz nowego filtra, wylej pierwsze 2–3 partie przefiltrowanej wody, bo mogą one zawierać resztki pyłu węglowego z nowego filtra.
- Regularnie wymieniaj filtr. To najważniejsza zasada. Producenci określają żywotność filtra (zazwyczaj od 4 do 8 tygodni lub po przefiltrowaniu określonej ilości wody). Ignorowanie tej zasady może prowadzić do namnażania się bakterii w zużytym filtrze, co sprawi, że woda będzie mniej, a nie bardziej zdrowa.
- Myj dzbanek co najmniej raz w tygodniu, aby zapobiec gromadzeniu się osadów i rozwojowi mikroorganizmów.
Przefiltrowaną wodę możesz pić bezpośrednio, bez gotowania, możesz też jej używać do gotowania czy parzenia kawy i herbaty.
Jak wybrać dzbanek z filtrem do wody
Wybór dzbanka filtrującego zależy od twoich potrzeb. Szczegółowe informacje na ten temat znajdziesz w poradniku Jaki dzbanek filtrujący wybrać. A oto w skrócie, na co warto zwrócić uwagę:
1. Rodzaj filtra, do wyboru mamy:- filtry standardowe, które dobrze sobie radzą z chlorem i osadami oraz poprawiają smak i zapach wody;
- filtry magnezowe wzbogacające wodę w magnez;
- filtry alkaliczne zwiększające pH wody;
- filtry do wody twardej pomagają w wypadku problemu z kamieniem w czajniku;
- filtry z ultrafiltracją zapewniają wyższy stopień oczyszczania, usuwając większe cząstki, ale mogą być droższe.
Sprawdź, jakie zanieczyszczenia usuwa dany filtr (chlor, metale ciężkie, pestycydy itp.) i jak często trzeba go wymieniać.
2. Pojemność dzbanka. Zastanów się, ile wody i dla ilu domowników potrzebujesz filtrować. Dostępne są dzbanki o pojemności od 1,5 do ponad 3 litrów. Pamiętaj, że pojemność dzbanka to nie to samo co ilość przefiltrowanej wody, bo część miejsca zajmuje górny zbiornik i filtr. Dlatego zwróć uwagę na parametr pojemność wody filtrowanej.
3. Wskaźnik zużycia filtra, np. LED – to bardzo przydatna funkcja, która przypomina o konieczności wymiany wkładu filtrującego.
4. Materiał, z jakiego jest wykonany dzbanek. Wybierz taki, który jest wykonany z bezpiecznych materiałów (najczęściej jest to szkło albo tworzywo sztuczne wolne od BPA, czyli bisfenolu A).
5. Dostępność i cena wkładów filtrujących. Zanim kupisz dzbanek, sprawdź, czy wymienne filtry są łatwo dostępne oraz ile kosztują. W dłuższej perspektywie koszty eksploatacji mogą być istotne.
6. Łatwość czyszczenia i użytkowania. Upewnij się, że dzbanek łatwo się rozkłada i można go wygodnie myć, najlepiej w zmywarce. Praktyczne są dzbanki z uchylną klapką do nalewania wody.
A jakie modele są najlepsze i najchętniej kupowane? Tego dowiesz się z rankingu dzbanków filtrujących – najlepsze modele.