Chcesz organizować przyjęcia grillowe w ogródku albo na tarasie i zapraszać przyjaciół? Masz do wyboru dwa rodzaje urządzeń. Które będzie lepsze: grill gazowy czy węglowy? Przeczytaj porady i sprawdź, z czym wiąże się grillowanie na grillu gazowym oraz jakie korzyści niesie użytkowanie grilla węglowego. Zapoznaj się z ich porównaniem i wybierz lepszy model.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Co wygrywa pod kątem smaku i jakości potraw: grill gazowy czy węglowy?
Mimo iż na obu rodzajach grilla ogrodowego wykonasz podobne potrawy, ich smak, aromat i jakość będą się różnić. Weź pod uwagę:
- „klimat” grillowania, zwany także atmosferą lub autentycznością. Pod tym względem wygrywa tradycyjny grill węglowy, taki jak Saska Garden Chif 56 x 90 cm. Po pierwsze dym z palonego węgla przenika przez potrawy, nadając im charakterystyczny, niepowtarzalny aromat. Po drugie obsługa grilla trudniejsze rozpalanie i dbanie o ciągły płomień stanowi swoistą ceremonię, której nie doświadczysz podczas grillowania na grillu gazowym;
- smak potraw, który również jest zależny od dymu. Tradycjonaliści wolą mięso z grilla węglowego. W grillu gazowym możesz spróbować otworzyć ów efekt, jeśli urządzenie ma funkcję wędzarki;
- jakość produktów: poziom miękkości i wilgotności. Tu wygrywa bardziej rozbudowany grill gazowy, taki jak Broil King Gem 320, w którym masz znacznie większą kontrolę nad temperaturą czy obiegiem ciepła. Przygotujesz na nim więcej rodzajów potraw, bo także pizzę czy zapiekanki. Grillowanie na grillu gazowym może być dłuższe i odbywać się w niższej temperaturze, co sprzyja przygotowywaniu delikatnych produktów, np. warzyw i grzybów. Ciepło rozprowadzane jest równomiernie.
Które urządzenie jest łatwiejsze w obsłudze: grill gazowy czy węglowy?
Łatwiejszy w obsłudze jest tradycyjny grill węglowy, ponieważ wymaga jedynie rozpalenia i podtrzymywania ognia. Z kolei grillowanie na grillu gazowym jest nieporównywalnie wygodniejsze pod kątem obsługi i daje kucharzowi większe pole do popisu. Nie musisz przejmować się wiatrem ani szukać dla grilla gazowego właściwego miejsca. Przekręcasz pokrętło, odpalasz przycisk zapalarki lub zapałkę, i gotowe. Przeczytaj, jak uruchomić grill gazowy.
Grillowanie na grillu gazowym jest szybsze, ponieważ urządzenie może się rozgrzać w krótkim czasie do bardzo wysokiej temperatury. Po zakończeniu przyjęcia łatwiej je oczyścisz. Sprawdź, jak przeprowadzić zabieg pielęgnacyjny.
W kwestii bezpieczeństwa oba modele grillów mają drobne wady. Podczas użytkowania klasycznego urządzenia węglowego łatwiej zaprószyć ogień, zwłaszcza gdy urządzasz przyjęcie nad rzeką. Duży wiatr, sucha trawa i nierówna powierzchnia działają na niekorzyść. Z kolei przy grillu gazowym należy zwracać szczególną uwagę na butlę – nie może się uszkodzić w trakcie transportu, a po zakończeniu grillowania powinna zostać dobrze zakręcona.
WSKAZÓWKAJeśli poszukujesz grilla będącego rozwiązaniem budżetowym, postaw na podstawowy model węglowy. Grill gazowy jest droższy zarówno w momencie zakupu, jak i podczas użytkowania. |
Które urządzenie sprawdzi się na przyjęciu: grill gazowy czy węglowy?
Na przyjęciu grillowym równie dobrze sprawdzi się model gazowy co węglowy. Na tym pierwszym przyrządzisz więcej rodzajów dań i przetestujesz ciekawe przepisy, dzięki drugiemu zaś zbudujesz tradycyjną grillową atmosferę.
Zwróć uwagę na rozmiar rusztu lub płyty. Ten aspekt jest ważniejszy od rodzaju grilla podczas urządzania przyjęcia. Im więcej osób zapraszasz, tym szerszy ruszt będzie Ci potrzebny, aby podać gościom posiłki w tym samym czasie. Wybierz duży grill węglowy Hendi PATIO 150603 lub gazowy Ravanson GO-3. Do przygotowania grillowanych karkówek i warzyw na rodzinny obiad wystarczą Ci modele mniejsze: węglowy Saska Garden Mocca 57 x 61 x 44 cm i gazowy Hendi FIESTA 600 146002.
Obejrzyj wszystkie grille ogrodowe dostępne w ofercie RTV EURO AGD. Jeśli wahasz się pomiędzy modelami na taras: elektrycznym i gazowym, przeczytaj artykuł z ich porównaniem.