liked-products 0

Obserwowane

855 855 855

9:00 - 18:00

AD - Krups - nawet 4 kg kawy za 4 zł - ekspresy - 0224 - belka mobi
AD - TELE - RTV - IT - AKC - Dzień kobiet - 0224  - całe małe AGD   - belka

Ekspresy do kawy kolbowe (123)

Strona 2
Ekspres DeLonghi EC885.BG
  • Typ ekspresu:  kolbowy
  • Młynek:  nie
  • Dostępne napoje:  Espresso
  • Ciśnienie / Moc :  15 barów / 1350 W
  • 97900
    Sugerowana cena producenta: 999 zł
  • 48,95
    × 20 rat 0%

    Do czerwca nie płacisz!

    48,95
    × 20 rat 0%
    Zmień
    Do czerwca nie płacisz!
Ekspres Smeg ECF01PBEU

Dostępne kolory

  • (+2)
  • Typ ekspresu:  kolbowy
  • Młynek:  nie
  • Dostępne napoje:  Espresso, gorąca woda
  • Ciśnienie / Moc :  15 barów / 1350 W

Warianty produktu

Kolor: 
Błękitny
  • promocja
    1 09900
  • 54,95
    × 20 rat 0%

    Do czerwca nie płacisz!

    54,95
    × 20 rat 0%
    Zmień
    Do czerwca nie płacisz!
  • Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 1 199 zł Cena bezpośrednio przed obniżką: 1 979 zł

  • Cena obowiązuje: 15.01.2024 - 29.02.2024

Zobaczyłeś 30 z 123 produktów

Ekspresy kolbowe w RTV Euro AGD

Ekspresy kolbowe różnią się od siebie ciśnieniem wtryskiwanej wody, rodzajami pomp i podgrzewaczy wody oraz opcją regulacji temperatury. Przy wyborze właściwego urządzenia należy zwrócić także uwagę na jego budowę oraz spieniacz do mleka.

Ciśnienie w ekspresie kolbowym

Cecha ta decyduje o tym, jak długo zmielone ziarna kawy będą miały kontakt z wrzącą wodą. Im krótszy jest to okres, tym lepszy aromat uzyskuje napój. Ekspres kolbowy powinien wytwarzać ciśnienie w przedziale 9-11 barów. Mniejsza wartość zwiększa ryzyko ekstrakcji, czyli wydłużenia czasu kontaktu ziaren z wodą, przez co kawa ma większą goryczkę i jest pozbawiona pianki.
Co ważne, wyższe ciśnienie to nie tylko lepszy smak kawy. Ekspresy do kawy kolbowe, wytwarzające bardzo wysokie ciśnienie (nawet 19 barów) parzą napar szybciej, nawet gdy zmielone ziarna są mocno zbite. Dzięki zapasowi barów okresowe spadki ciśnienia nie wpływają ponadto na smak napoju.

Rodzaje pomp w ekspresach kolbowych

Ekspresy kolbowe wyposażone są w pompy wibracyjne lub rotacyjne. Te pierwsze są mniejsze, co pozwala uzyskać mniejszy rozmiar samego ekspresu. Urządzenia w nie wyposażone są również tańsze. Wadami pomp wibracyjnych jest generowany hałas, brak możliwości podłączenia do źródła wody, spadki ciśnienia i brak preinfuzji. Te wszystkie mankamenty nie występują w pompach rotacyjnych. Ekspres do kawy kolbowy wyposażony w taki mechanizm jest też cichszy. Co więcej, możliwość podłączenia do źródła wody niweluje konieczność samodzielnego jej uzupełniania. Nie są też podatne na okresowe spadki ciśnienia. Ekspres z pompą rotacyjną może mieć też opcję preinfuzji, czyli wstępnego namaczania zmielonych ziaren kawy wodą pod niewielkim ciśnieniem. Wpływa to korzystnie na ekstrakcję, a więc na finalny aromat. Urządzenie z taką pompą zazwyczaj jest jednak droższe.

Ekspresy do kawy kolbowe – podgrzewanie wody

Zwykle ekspresy kolbowe podgrzewają wodę do poziomu od 88° do 92°. W niektórych modelach urządzeń można ją zmieniać. Kawosze, którzy chcą eksperymentować z przepisami na ulubiony napój, powinni więc zwrócić uwagę na PID, czyli elektroniczny regulator temperatury. Kolejną kwestią jest szybkość i ilość podgrzewanej wody. W krótszym czasie kawę zaparzy ekspres kolbowy z termoblokiem. Jeśli jednak ważny jest nie czas, a ilość filiżanek, lepszym wyborem będzie urządzenie z bojlerem.

Ekspresy kolbowe – dodatkowe funkcje i budowa

Mocne espresso czy latte z puszystą pianką? Aby się nie ograniczać, warto sprawdzić, czy wybrany model ekspresu kolbowego jest wyposażony w dodatkową dyszę do spieniania mleka. Ekspres do kawy to także ozdoba kuchni. Dzięki różnorodnemu wzornictwu i kolorystyce możliwy jest wybór sprzętu pasującego zarówno do kuchni nowoczesnej, jak i klasycznej. Osoby stawiające na minimalistyczny design mogą zwrócić uwagę na ekspresy do zabudowy. Tego typu sprzęt niemal nie rzuca się w oczy, komponując się idealnie z linią mebli.

Rodzaje ekspresów do kawy

Popularnym urządzeniem, w dodatku w atrakcyjnej cenie, jest ekspres przelewowy. Zmielona kawa jest umieszczana w nylonowym lub papierowym filtrze, a następnie zalewana wodą. W ten sposób przesącza się do dzbanka, z którego można nalać kawy do kubka. Zaletą ekspresów przelewowych jest możliwość zaparzenia dużej ilości kawy naraz. Napar nie jest jednak tak aromatyczny, jak w przypadku przyrządzania świeżo zmielonej kawy.

Drugą kategorią urządzeń są ekspresy ciśnieniowe. Wśród nich wyróżnia się modele kapsułkowe, automatyczne i kolbowe. Dwa pierwsze rodzaje są łatwe i intuicyjne w obsłudze, trzeci natomiast parzy kawę o niezrównanym aromacie. Ekspresy na kapsułki wykorzystują pastylki ze zmieloną kawą, co pozwala na parzenie różnych rodzajów napoju w zależności od upodobania. Z kolei ekspresy automatyczne mielą ziarna kawy we wbudowanym młynku. Aby zmienić gatunek kawy, należy więc uprzednio opróżnić pojemnik. Dla osób, którym zależy na jak najsmaczniejszym napoju, optymalnym wyborem są ekspresy kolbowe. Nie mają wbudowanego młynka, co powoduje, że wybraną ilość kawy należy zmielić osobno. Dzięki temu jednak uzyskuje się zapach świeżej kawy o preferowanej grubości zmielenia.
Więcej
Ostatnia strona