liked-products 0

Obserwowane

855 855 855

9:00 - 18:00

AD - Krups - nawet 4 kg kawy za 4 zł - ekspresy - 0224 - belka mobi
AD - TELE - RTV - IT - AKC - Dzień kobiet - 0224  - całe małe AGD   - belka

Ekspresy ciśnieniowe

Ekspres do kawy to urządzenie, które jest już niemal standardowym elementem wyposażenia kuchni. Dzięki niemu możemy się cieszyć pełnym smakiem kawy, przygotować we własnym domu espresso, americano, latte, cappuccino czy inne napoje kofeinowe, które pod względem jakości nie będą ustępować tym serwowanym w najlepszych kawiarniach.

Aby tak się stało, należy wybrać odpowiedni sprzęt. Oferta producentów jest przebogata. Przede wszystkim musimy zdecydować, jaki rodzaj ekspresu nas interesuje, warto zwrócić uwagę także na kwestię młynka do ziaren, systemu spieniania mleka i – co za tym idzie – rodzajów kaw, jakie można przygotować w danym urządzeniu.

Rodzaje ekspresów do kawy 

Ekspresy do kawy różnią się sposobem przygotowania kawy, wyglądem i funkcjonalnością. Co do zasady można podzielić je na przelewowe i ciśnieniowe.

Ekspres przelewowy – najprostszy rodzaj ekspresu do kawy, w którym gorąca woda jest przelewana przez zmieloną kawę umieszczoną w filtrze (papierowym, metalowym lub materiałowym) i trafia do dzbanka lub termosu. Ekspresy przelewowe są proste w obsłudze i czyszczeniu, ale ich przeciwnicy zwracają uwagę na to, że trudno utrzymać stałą temperaturę wody i kontrolować czas parzenia, co może się przekładać na jakość przyrządzanego naparu.

Ekspres ciśnieniowy – bardziej zaawansowany rodzaj ekspresu do kawy, który wykorzystuje ciśnienie, aby wytworzyć esencjonalny napar. Ekspresy ciśnieniowe możemy podzielić na kilka rodzajów. 

Ekspresy dzbankowe – to nic innego jak popularne kawiarki wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium. Składają się z trzech elementów: dolnej i górnej komory oraz sitka. Woda wlana do dolnego pojemnika jest podgrzewana (na kuchence czy płycie) i pod ciśnieniem przepływa przez zmieloną kawę umieszczoną w sitku – tak powstaje napar, który trafia do górnego czajniczka. Plus: niska cena, minus: długi czas przygotowania kawy. 

Ekspresy kapsułkowe – łatwe i wygodne w obsłudze. Wystarczy napełnić pojemnik z wodą, włożyć do ekspresu kapsułkę (dostępne są jednorazowe lub wielokrotnego użytku) oraz wybrać rodzaj i/lub wielkość kawy, jaka ma być przygotowana. Zaletą ekspresów kapsułkowych jest to, że nie wymagają one mielenia ani parzenia kawy, niemniej uznawane są za mało ekologiczne i stosunkowo drogie, biorąc pod uwagę cenę kapsułek.

Ekspresy kolbowe – obsługa takich ekspresów również nie jest skomplikowana. Do sitka umieszczonego na końcu uchwytu (kolby) wsypuje się zmieloną kawę, a następnie całość mocuje w ekspresie. Gorąca woda pod ciśnieniem przepływa przez zmieloną kawę i trafia do jednej lub dwóch filiżanek. Niektóre ekspresy kolbowe oferują możliwość regulacji ciśnienia i temperatury wody, dzięki czemu miłośnicy kawy mają kontrolę nad procesem parzenia. 

Ekspresy automatyczne – najbardziej zaawansowane wśród wymienionych tutaj ekspresów. Wyposażone są w automatyczny młynek do kawy oraz system do spieniania mleka. Umożliwiają przygotowanie wysokiej jakości kaw – czarnych i mlecznych – bez posiadania specjalistycznej wiedzy i umiejętności (samodzielnie dobierają między innymi ilość ziaren i grubość ich mielenia, temperaturę wody czy mleka). Ekspresy automatyczne są idealne dla osób, które cenią powtarzalność w procesie przygotowania naparu.

Młynki w ekspresach do kawy

Jednym z ważniejszych elementów ekspresów automatycznych (i niektórych kolbowych) jest młynek. Pozwala na zmielenie kawy tuż przed jej zaparzeniem, co zapewnia najlepsze możliwe smak i aromat. Jest wygodny, ponieważ eliminuje konieczność ręcznego mielenia, a także zapewnia większą precyzję. Ekspresy do kawy wyposażone są w młynki żarnowe, które miażdżą i rozcierają ziarna kawy (w przeciwieństwie do młynków ostrzowych, które je tną). Młynki żarnowe mogą być ceramiczne lub stalowe. Zwolennicy tych pierwszych podkreślają, że są one cichsze i nie nagrzewają się tak jak stalowe, co wpływa na smak i aromat kawy. Z kolei zwolennicy tych drugich podkreślają, że ceramiczne są bardziej podatne na uszkodzenia i mniej precyzyjnie mielą ziarna. 

Ciśnienie – ważny parametr w ekspresach do kawy

Zakłada się, że im wyższe ciśnienie (i większa moc urządzenia), tym lepsza i bardziej aromatyczna kawa. Standardowe ciśnienie w ekspresach do kawy wynosi około 9 barów. Jest ono niezbędne, aby uzyskać odpowiednią jakość naparu. W ekspresach niskociśnieniowych (kawiarkach i podstawowych ekspresach kapsułkowych) wynosi ono od 2 do 4 barów, z kolei ekspresy wysokociśnieniowe mają od 15 do 19 barów, co umożliwia jeszcze większe uwolnienie smaku i aromatu kawy. Niektóre modele ekspresów mają regulowane ciśnienie, co pozwala na dostosowanie jakości naparu do indywidualnych preferencji.

Spienianie mleka w ekspresach do kawy  

Niektóre automatyczne i kolbowe ekspresy do kawy mają możliwość spieniania mleka. System może być manualny lub automatyczny. W tym pierwszym przypadku mleko wlewa się do specjalnego dzbanka i umieszcza w nim dyszę – wylatująca z niej para wodna spienia i jednocześnie podgrzewa mleko. Taki wariant jest tańszy od automatycznego, ale wymaga więcej wysiłku i umiejętności od osoby przygotowującej kawę, aby uzyskać odpowiednio spienione mleko. W drugim przypadku mleko wlewane jest do pojemnika (zintegrowanego z ekspresem lub nie), a następnie samoczynnie spieniane. Ten model – droższy, ale wygodniejszy – w prosty sposób pozwala uzyskać odpowiednio aksamitną i gęstą piankę.

Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze ekspresu do kawy?

Ekspres do kawy niejedną ma postać – urządzenia te różnią się między sobą wielkością, funkcjonalnością, wyglądem i ceną. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji użytkownika. Warto wziąć pod uwagę rozmiar urządzenia, ale także odpowiedzieć sobie na pytanie, czy do naszej kuchni bardziej będzie pasował ekspres wolnostojący, czy może ten do zabudowy.

Więcej