Data publikacji: 3 lutego 2019
Autor: Anna
ARTYKUŁ - PORADNIK

Wypiekanie chleba w domu – jak wybrać sprzęt i od czego zacząć?

Poleć znajomemu Drukuj

Lubisz wiedzieć, co jesz? Z pewnością nie raz zastanawiałeś się zatem nad własnoręcznym pieczeniem chleba i zrezygnowaniem ze sklepowych bochenków. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik, z którego dowiesz się, jak zacząć domową przygodę z takimi wypiekami i skompletować odpowiednie wyposażenie. Sprawdź!

pieczenie chleba w domu

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- jakie akcesoria będą przydatne podczas pieczenia chleba,

- czy lepiej wypiekać w piekarniku czy w automacie,

- jaki wypiekacz chleba wybrać,

- jak upiec chleb bezglutenowy i chleb na zakwasie.

Pieczenie chleba w domu – kompletujemy podstawowe akcesoria

Pyszny, pachnący bochenek chleba, który przygotujesz własnoręcznie? Wbrew pozorom to wcale nie taka trudna sprawa – wystarczy odrobina wolnego czasu i chęci oraz kilka akcesoriów kuchennych. Na starcie wyposaż się w:

  • wagę do odmierzania składników – im dokładniej to zrobisz, tym mniejsze ryzyko niepowodzenia,
  • koszyk do wyrastania chleba – najlepiej wykonany z drewna lub wikliny,
  • foremka w wybranym kształcie – na początku możesz skorzystać z tych, które masz pod ręką – np. z tortownicy czy keksówki,
  • sitko o drobnych oczkach – przesiejesz nim mąkę, by była lepiej napowietrzona – dzięki temu chleb wyjdzie lżejszy i pulchniejszy,
  • drewniane szpatułki i łyżki – do wyrabiania ciasta i wyrównywania go w formie,
  • spryskiwacz na wodę – lekko zwilżając nim skórkę bochenka sprawisz, że zyska na chrupkości,
  • metalowa kratka – ostudzisz na niej gotowy bochenek. Nie kupuj jej specjalnie – możesz wykorzystać w tym celu podstawkę pod gorący garnek lub ruszt z brytfanki.
wypiekacz chleba Ariete Multicooker Twist 2945

Wypiekacz do chleba vs piekarnik – co wybrać?

Decydując się na wypiek chleba w domu, masz do wyboru dwa zasadnicze sposoby: przygotować wszystko na własną rękę i upiec bochenek w piekarniku lub kupić automat do pieczenia chleba, który zrobi za Ciebie w zasadzie wszystko i dostarczy Ci gotowy chleb. Zalety i wady obu tych rozwiązań przedstawiamy w poniższej tabeli:

Pieczenie chleba w piekarniku czy w automacie - porównanie

Jaki wypiekacz do chleba chleba kupić?

Jak widać, profesjonalne urządzenie do wypieku chleba może się okazać dobrą inwestycją. Zobacz, na co zwrócić uwagę przed jego zakupem:

  • moc – im wyższa, tym szybciej upieczesz chleb – można będzie bowiem wykonywać kolejne kroki bez żadnej przerwy. Pamiętaj tylko o tym, że wraz ze wzrostem mocy rośnie też pobór prądu, a co za tym idzie – koszty eksploatacyjne. Najlepsze modele wypiekaczy do chleba to te o mocy od 800 do 1200 W,
  • liczba komór – standardem są automaty wyposażone w jeden pojemnik, przy których pomocy upieczesz jednocześnie tylko jeden bochenek chleba. Istnieją jednak takie urządzenia, które posiadają dwie formy – zobacz np. ten produkt z naszego asortymentu,
  • liczba mieszadeł – do wyboru masz modele z jednym lub z dwoma mieszadłami. W tym pierwszym przypadku upieczesz chleb o maksymalnej wadze 800 g, w tym drugim możesz zrobić większy bochenek – nawet dwa razy taki,
wypiekacz chleba Morphy Richards 48281
  • wbudowane programy – każdy wypiekacz do chleba posiada kilka wbudowanych programów z wcześniej ustalonymi parametrami dotyczącymi czasu zagniatania czy pieczenia. Wystarczy więc wybrać opcję „Chleb żytni” i dodać wszystkie składniki do takiego rodzaju pieczywa, a urządzenie samoczynnie dobierze sposób pracy – nie musisz więc znać się na tym, jak długo trzeba zagniatać ciasto czy też, ile powinno wyrastać,
  • dodatkowe zastosowania – sam program przygotowujący pieczywo od A do Z to nie wszystko. Automaty do chleba najczęściej są wyposażone w inne ciekawe funkcje – np. do samego zagniatania ciasta, a nawet do robienia dżemów,
  • dodatkowe udogodnienia – może to być chociażby funkcja opóźnionego startu, funkcja informująca o tym, kiedy dodawać poszczególne składniki, czy też wybór stopnia przyrumienienia skórki.

Poznaj wszystkie wypiekacze do chleba z naszej oferty i wybierz najlepszy dla siebie!

Proponowane Towary:

Unold 8695 <%– –%>
Wypiekacze do chleba

Unold 8695

399 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Philco PHBM 7000 <%– –%>
Sencor SBR 930SS <%– –%>
Unold 68415 <%– –%>
Wypiekacze do chleba

Unold 68415

459 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Ariete Multicooker Twist 2945 <%– –%>

WARTO WIEDZIEĆ

Dobrą opcją są urządzenia typu 2 lub więcej w 1. W takim przypadku nie musisz decydować się na przeprowadzenie całego procesu pieczenia chleba. Możesz np. tylko wymieszać i zagnieść ciasto (by następnie upiec je w piekarniku) lub tylko upiec ciasto, które wcześniej wymieszałeś i przygotowałeś ręcznie.

wypiekacz do chleba

Pieczywo z wypiekacza do chleba – przepisy

Zamierzasz upiec swój pierwszy bochenek chleba? Świetnie – przygotowaliśmy dla Ciebie dwa krótkie i proste przepisy, które Ci w tym pomogą. Sprawdź!

Pieczenie chleba bezglutenowego

Masz celiakię? A może po prostu chcesz wypróbować dietę bezglutenową? Nie musisz wcale rezygnować ze świeżego pieczywa – po prostu przygotuj chleb w wersji bezglutenowej. Sprawdź, jak proste i szybkie jest jego upieczenie!
pieczenie chleba w automacie
Do przygotowania takiego pieczywa będziesz potrzebować:

  • 25 dag mąki gryczanej,
  • 15 dag mąki ryżowej,
  • 10 dag mąki kukurydzianej,
  • 8 g drożdży instant,
  • 2 łyżki stołowe siemienia lnianego,
  • pół szklanki dodatków,
  • płaską łyżkę stołową soli,
  • czubatą łyżkę stołową cukru,
  • 500 ml ciepłej wody.

Wszystkie suche składniki przesyp do dużej miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Stopniowo dolewaj do nich wody, przez cały czas mieszając – powinna powstać gładka masa bez grudek. Gotowe ciasto przelej do foremki, wygładź jego powierzchnię, przykryj lnianą ściereczką i dostaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno wystarczy pół godziny. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C, włóż do niego foremkę z ciastem i piecz przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu wyjmij go z foremki i piecz jeszcze przez około 10 minut, a następnie ostudź na metalowej kratce. Jak sprawdzić, czy chleb rzeczywiście jest gotowy? Jeśli pukniesz w jego spód nożem, usłyszysz głuchy odgłos.
pieczenie chleba – jak zagnieść ciasto

Pieczenie chleba na zakwasie

Z pewnością jednym z ciekawszych wypieków tego rodzaju będzie chleb na zakwasie. Choć jego przygotowanie zajmie nieco czasu (najpierw trzeba przygotować lub kupić zakwas), wyrazisty smak i puszyste ciasto są tego warte. Zobacz, jak upiec taki bochenek!

Będziesz potrzebować:

  • 6 łyżek stołowych zakwasu,
  • 40 dag mąki żytniej (typ 2000 lub niższy),
  • 30 dag mąk pszennej (typ 600),
  • 500 ml ciepłej wody,
  • łyżka soli,
  • dodatki – nie więcej niż pół szklanki.

CIEKAWOSTKA

Co sprawdzi się w roli dodatku podczas pieczenia chleba na zakwasie? Niemalże wszystko, co tylko zechcesz – mogą to być oliwki, suszona żurawina, pestki dyni i nie tylko.

Obie mąki przesiej przez sito z drobnymi oczkami i wymieszaj ze sobą. Zakwas polej wodą i posyp solą, a następnie dodaj do miski z mąką. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita, kleista masa – w razie potrzeby możesz dodawać nieco mąki. Tak przygotowane ciasto połącz z dodatkami i od razu przełóż do foremki. Powierzchnię masy wyrównaj zwilżoną wodą dłonią, a następnie przykryj foremkę lnianą ściereczką i odłóż do wyrośnięcia. Co jakiś czas kontroluj stan ciasta – po około 2-4 godzinach powinno już być wyrośnięte. Wstaw je do rozgrzanego wcześniej piekarnika, ustaw temperaturę 240°C i piecz przez 10 minut. Później zmniejsz temperaturę do 200°C i pozostaw w piekarniku na godzinę. Chleb gotowy – wystudź go na kratce i zrób kanapki z ulubionymi dodatkami!
wypiekacz chleba Unold 68511

W naszych poradnikach znajdziesz także proste przepisy na inne potrawy. Zobacz np., jak zrobić gofry oraz jak przygotować pyszne danie w parowarze – i to w czterech wariantach!

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Poleć znajomemu
Drukuj
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Czy wybór procesora jest trudny? Na co zwrócić uwagę?

Sprawdź, jak wybrać wydajny procesor do komputera!
Zobacz więcej   

Hotspot w smartfonie – jak włączyć własne Wi-Fi w podróży?

Przekonaj się, czym jest i jak uruchomić hotspot Wi-Fi.
Zobacz więcej   

Co warto wiedzieć o Gorilla Glass?

Dowiedz się, czym jest Gorilla Glass!
Zobacz więcej   

Znajdź nas