Kuchnia w zabudowie jest bardzo funkcjonalna, a przy tym zapewnia estetyczną aranżację wnętrza. Nic dziwnego, że coraz więcej ludzi się na nią decyduje. Zabudować można niemal wszystkie sprzęty – piekarnik, kuchenkę i mikrofalówkę. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, kupując piekarnik do zabudowy.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Dlaczego warto wybrać piekarnik do zabudowy?

Piekarnik do zabudowy ma wiele zalet. Przede wszystkim pozwala on w zachowaniu spójnej stylistyki w kuchni, dzięki czemu pomieszczenie będzie estetyczne i eleganckie. Dodatkowo taki rodzaj urządzenia można umieścić w dowolnym miejscu – w ciągu szafek pod ścianą, na wyspie kuchennej lub w szafce typu słupek razem z mikrofalą. Wszystko w zależności od własnych potrzeb, upodobań oraz wygody.
Dodatkowo piekarnik do zabudowy jest łatwiejszy w czyszczeniu. Codziennego i cyklicznego sprzątania wymaga jedynie jego wnętrze. Natomiast przód wystarczy regularnie przecierać ściereczką nasączoną wodą i delikatnym środkiem do mycia. Niewątpliwą zaletą takich urządzeń są również różnego rodzaju dodatkowe funkcje, które ułatwiają ich użytkowanie. Tutaj jednak trzeba wiedzieć, na co zwrócić uwagę, kupując piekarnik do zabudowy.
Jakie są rodzaje piekarników do zabudowy?
Na rynku dostępne są dwa rodzaje piekarników do zabudowy: gazowy i elektryczny.
Gazowe piekarniki do zabudowy spotyka się coraz rzadziej, jednak nadal są chętnie wybierane ze względu na niski koszt samego urządzenia, jak i eksploatacji. Panuje także przekonanie, że to właśnie ten rodzaj piekarnika utrzymuje podczas pieczenia stałą temperaturę. Dlatego jest on szczególnie polecany miłośnikom domowych ciast, pieczywa i innych wypieków.
Elektryczne piekarniki do zabudowy są nieco droższe, jednak dają więcej możliwości – mają one różnego rodzaju funkcje (np. rozmrażanie, termoobieg, ruszt, grillowanie), które ułatwiają przyrządzanie potraw. Ponadto wiele z nich posiada opcję samoczyszczenia i gotowania na parze. Warto też wspomnieć, że piekarniki elektryczne są uznawane za bezpieczniejsze od gazowych.
Jakie funkcje może mieć piekarnik do zabudowy?

Piekarnik do zabudowy – na co warto zwrócić uwagę – może mieć wiele różnych funkcji, które ułatwiają jego codzienne użytkowanie. Przede wszystkim standardem (także w gazowych piekarnikach) staje się termoobieg, który wprawia gorące powietrze w ruch. Dzięki temu temperatura w każdym miejscu urządzenia jest taka sama. Warto także wiedzieć, że termoobieg powoduje obniżenie kosztów eksploatacji nawet o 10%.
Inne funkcje spotykane w piekarnikach do zabudowy to:
- automatyczne programy do przygotowywania posiłków, np. pizzy, chleba lub wołowiny (taką opcję ma np. piekarnik Samsung Dual Cook Flex NV75N5641RB);
- możliwość grillowania potraw;
- opcja podziału wnętrza piekarnika na dwie części;
- wbudowane przepisy kulinarne;
- tryb pro roasting do pieczenia mięsa;
- pieczenie wstępne;
- timer;
- blokada rodzicielska;
- gotowanie na parze (opcja dostępna w piekarniku Electrolux EOC6H71Z SteamCrisp);
- pieczenie z termosondą, czyli z czujnikiem umieszczonym we wnętrzu potrawy;
- prowadnice teleskopowe do bezpiecznego wyjmowania potraw;
- rozmrażanie;
- regeneracja parą, która służy m.in. do odświeżenia pieczywa.
Większość piekarników do zabudowy ma także funkcję automatycznego czyszczenia. Oznacza to, że po włączeniu odpowiedniego programu urządzenie samo się czyści. Jest to możliwe na 3 sposoby. Za pomocą:
- filtra katalitycznego – wkładów o porowatej strukturze absorbujących tłuszcz (jak w piekarniku Samsung Dual Cook NV70H5787CB);
- parowego oczyszczania – wytwarzania pary wodnej, która rozmiękcza zanieczyszczenia (np. Electrolux EOB8S31Z SteamBoost);
- pyrolizy – czyszczenia w bardzo wysokiej temperaturze, jakie ma piekarnik Amica ED57529B X-Type Pyro.
Ponadto każdy piekarnik ma standardowe opcje, czyli grzanie od dołu, od góry, jednoczesne działanie obu grzałek, a także wentylator.
Na co zwrócić uwagę, kupując piekarnik do zabudowy?
Warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę, kupując piekarnik do zabudowy. Na początek trzeba zastanowić się nad rodzajem urządzenia (gazowy czy elektryczny), następnie nad tym, gdzie zostanie on umieszczony. Wówczas należy kierować się wymiarami piekarnika. Inne rzeczy, które są ważne przy jego wyborze, to: pojemność, sposób otwierania drzwi, typ prowadnic (mogą być wytłoczone, metalowe lub teleskopowe) oraz dodatkowe funkcje. Nie można zapominać o dopasowaniu koloru piekarnika do reszty sprzętu kuchennego.