Chrupiące, złociste frytki. Kto z nas ich nie lubi? Jest to jedna z najpopularniejszych potraw, idealnie sprawdzająca się w roli dodatku do mięs i ryb, ale również jako samodzielna przekąska. Aby móc cieszyć się ich smakiem o dowolnej porze, warto zainwestować w dobrą frytkownicę. Oczywiście nie jest to jedyny sposób na przygotowanie tego dania, jednak znacznie usprawnia ten proces. Na co zwracać uwagę przy jej zakupie?

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Rodzaje frytkownic

Decydując się na zakup frytkownicy, warto najpierw dowiedzieć się, jakie są rodzaje i wybrać ten, który najlepiej odpowiada naszym potrzebom. Wyróżniamy następujące typy urządzeń:
- klasyczne frytkownice olejowe – ich sposób działania jest bardzo prosty: do komory wlewamy wymaganą ilość oleju (najczęściej są to 2 litry), następnie do specjalnego kosza wsypujemy surowe frytki i zanurzamy go w oleju. Po zamknięciu urządzenia i uruchomieniu go, tłuszcz doprowadzany jest do wrzenia, a frytki smażone są w bardzo szybkim tempie;
- frytkownice do zabudowy – pomimo tego, że wśród frytkownic zdecydowany prym wiodą urządzenia wolnostojące, miłośnicy sprzętów do zabudowy również znajdą odpowiednik dla siebie. Taki sprzęt jest na stałe wbudowany w kuchenny blat i często umieszczany koło płyt grzewczych. Idealnie komponuje się z resztą zabudowanych urządzeń AGD, gdyż nie posiada żadnych wystających elementów;
- frytkownice beztłuszczowe – to tzw. frytkownice na gorące powietrze. Ich sposób działania jest dość prosty – przed użyciem do komory wlewamy odrobinę oleju (często wystarczy jedynie łyżeczka). Po uruchomieniu urządzenia w jego wnętrzu zaczyna wirować gorące powietrze, które przypieka frytki. Dzięki temu, iż jedzenia nie moczy się w oleju, jest to znacznie zdrowsza i bardziej dietetyczna opcja, idealna dla osób dbających o linię.
Czy warto wybrać frytkownicę parową?

Dla niektórych osób smażenie frytek czy innych potraw na głębokim tłuszczu jest niepożądane chociażby ze względów zdrowotnych. W takiej sytuacji warto postawić na zdrowszą alternatywę i zdecydować się na kupno frytkownicy beztłuszczowej (inaczej parowej). Jej działanie, jak było wspomniane wyżej, bardziej przypomina działanie piekarnika niż tradycyjnej frytkownicy. Znajdujące się w jej wnętrzu jedzenie jest opiekane gorącym powietrzem, a nie smażone. Dzięki takiemu procesowi potrawy będą cechowały się niską zawartością tłuszczu, chrupkością na zewnątrz i miękkością w środku. Spośród dostępnych frytkownic beztłuszczowych warto szczególną uwagę poświęcić tym modelom:
- Tefal EASY FRY CLASSIQUE EY201815 – urządzenie o mocy 1500W, wyposażone w możliwość smażenia, opiekania, pieczenia, prażenia i grillowania, termoobieg i timer;
- RAVEN EFN002 – urządzenie ma regulację temperatury i czasomierz. Dodatkowym atutem jest także separator, który oddziela od siebie przyrządzane potrawy. Dzięki takiemu rozwiązaniu możesz przygotować dwa różne produkty w tym samym czasie;
- Łucznik AF2017 – mimo niewielkich rozmiarów i ergonomicznego kształtu urządzenie dysponuje pojemnością aż 2,6 kg.
Dania z frytkownicy – co jeszcze można w niej przygotować?
Używanie frytkownicy wcale nie musi ograniczać się do smażenia frytek. Istnieje wiele innych dań i produktów, które również można przyrządzić w tym urządzeniu. Warto spróbować tak przygotowanych m.in.:
- frytek z innych warzyw – możesz je wykonać chociażby z batatów, cukinii czy marchewki. Nie tylko poznasz dzięki temu nowe smaki, ale też zmniejszysz kaloryczność posiłku;
- ryby z frytkownicy – pozwoli to w pełni wydobyć jej smak i aromat;
- nuggetsów z kurczaka – małe kawałki fileta w panierce idealnie nadają się do przygotowania w frytkownicy;
- warzyw w panierce – są one zdrowszą alternatywą dla mięsnych przekąsek;
- smażonego sera – obróbka w głębokim tłuszczu umożliwi zachowanie chrupkiej panierki przy roztopionym wnętrzu;
- owoców morza – smażone krewetki czy ośmiorniczki zaspokoją potrzeby najbardziej wymagających smakoszy;
- pączków i faworków – te smażone samodzielnie w domu będą o wiele zdrowsze i smaczniejsze od kupowanych w sklepie.
Jeśli możliwość przygotowania tak wielu pysznych potraw zachęciła cię do kupna tradycyjnej frytkownicy, zwróć uwagę na te modele:
Decydując się na konkretny, zwróć uwagę na to, aby urządzenie miało wskaźnik zużycia oleju. Dzięki częstej wymianie tłuszczu potrawy z frytkownicy będą z pewnością zdrowsze i smaczniejsze.