Blender próżniowy – sposób na świeże i zdrowe koktajle

Autor: Ola

Blender próżniowy pod wieloma względami nie różni się od tradycyjnych urządzeń. Jest jednak jedna rzecz, która go wyróżnia. To technologia próżniowa, która zapobiega utlenianiu miksowanych składników,. co skutkuje psuciem się napoju, sosu, zupy oraz utratą cennych witamin i enzymów.

Widok z góry blendera z kawałkami awokado

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. dlaczego warto kupić blender próżniowy;
  2. jakie typy tego urządzenia są dostępne na rynku;
  3. jakie są wady i zalety blenderów próżniowych.

Blender próżniowy – czy warto?

Kobieta używa blendera

Blender próżniowy to kolejne rozwiązanie na rynku małego AGD, które ma przeciwdziałać uszkodzeniu lub utracie cennych składników odżywczych zawartych w warzywach czy owocach. W dużej mierze dzieje się bowiem tak za sprawą cząsteczek powietrza, które podczas miksowania wnikają w rozdrabniane produkty i powodują utlenianie się z nich tak cennych substancji jak błonnik, białka czy witaminy. Ponadto przyczyniają się do utraty koloru i zapachu przygotowanej potrawy. Blender próżniowy, który pracuje bez udziału powietrza, to urządzenie, które całemu temu procesowi ma zapobiec. Efekt? Sporządzane w blenderze napoje, zupy i sosy są bogatsze w składniki odżywcze i cenne enzymy – są po prostu zdrowsze, a przy tym lepiej wyglądają i smakują. Warto również zdawać sobie sprawę, że tlen jest potrzebny do życia nie tylko ludziom, ale także wszystkim bakteriom, drobnoustrojom i wirusom. Przygotowując posiłki w próżni, znacząco ogranicza się więc możliwość rozwoju szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów. Jedzenie wolniej się psuje i fermentuje, dłużej zatem można cieszyć się jego pełnym smakiem.

Jak działa blender próżniowy?

Blendery próżniowe pod względem działania niewiele różnią się od tych tradycyjnych. Z reguły wyposażone są w funkcję rozdrabniania i możliwość miksowania w próżni. Wybór tej drugiej sprawia, że sprzęt automatycznie włączy tryb VACUUM, a więc zacznie odsysać powietrze z kielicha. Samo miksowanie odbędzie się już jednak w sposób tradycyjny, a więc z pomocą wirującego noża. Dzięki temu przygotowany napój lub zupę można zarówno spożyć od razu po zmiksowaniu składników, jak i przelać do innego naczynia i przechować na później. Do blenderów próżniowych najczęściej dołączony jest specjalny próżniowy pojemnik.

Polecane blendery
  • 162 zł
  • 499 zł
  • 359 zł
  • 259 zł
  • 279 zł

Typy i rodzaje blenderów próżniowych

Kobieta miesza szpinak, jagody, banany i mleko migdałowe, aby uzyskać zdrowy zielony koktajl

Blendery próżniowe nie tylko swoim działaniem, ale i wyglądem przypominają tradycyjne urządzenia do miksowania warzyw i owoców. Ich ogromnym plusem jest połączenie zaawansowanej technologii i prostoty działania. Łatwo się korzysta z tego typu urządzeń, łatwo się je również czyści. W środku kielicha znajduje się z reguły 6-ramienny nóż ze stali nierdzewnej. W zależności od modelu, prędkość jego pracy może sięgać nawet 37 000 obrotów na minutę (Bosch VitaMaxx 2in1 MMBV622M, Philips Avance HR3752/00). Taka moc pozwala mielić nasiona, orzechy, a także kruszyć lód (Bosch VitaMaxx 2in1 MMBV625M). Oprócz blendowania tradycyjnego i próżniowego, urządzenia te mogą być wyposażone w:

  • płynną regulację prędkości, model pulsacyjny lub AUTO (który nie wymaga manualnego wybierania parametrów),
  • tryb mieszania,
  • tryb czyszczenia.

Od mocy urządzenia zależy nie tylko to, co da się w nim zmiksować, lecz także w jakim czasie można to zrobić. Regulacja prędkości to ważna funkcjonalność, ponieważ pozwala dobrać sposób miksowania do efektu, jaki chce się uzyskać. To od prędkości zależy bowiem między innymi ostateczna konsystencja napoju. Warto przy okazji sprawdzić, czy kielich od blendera próżniowego wysokoobrotowego nadaje się do mycia w zmywarce. Liczy się też to, z jakich materiałów został on wykonany. Dobry sprzęt nie powinien zawierać szkodliwego bisofenolu A (BPA free).

Wady i zalety blendera próżniowego

Blender próżniowy wysokoobrotowy nadal nie jest tak powszechnie dostępny, jak tradycyjne urządzenia do miksowania i rozdrabniania produktów. Wpływa to niestety na jego cenę – to kosztowne urządzenie. Cena blendera próżniowego waha się między 400 a 1500 zł w zależności od mocy, funkcjonalności, materiału (Eldom BL1000V smoof, Hanssem Ozen próżniowy, Sage Blender Kielichowy SBL620SIL). Znaleźć można wprawdzie blendery próżniowe, które kosztują około 200 zł, natomiast są to urządzenia bardzo małe, w których można przygotować jedynie jedną porcję napoju lub zupy. Nie sprawdzają się one więc jako urządzenia dla całej rodziny.

Plusem blendera próżniowego z pewnością jest umożliwienie przygotowania zdrowych i pełnych witamin napojów i potraw. Ponadto potrawy te dłużej zachowują świeżość. Dzięki pojemnikom próżniowym koktajl warzywno-owocowy można przygotować rano i zabrać ze sobą do pracy w formie popołudniowej przekąski. Nowoczesne rozwiązania dają pewność, że nie straci on na świeżości tak szybko, jak napoje przygotowane w tradycyjny sposób.

80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
80% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link