Data publikacji: 19 października 2018
Autor: Joanna
ARTYKUŁ - PORADNIK

Mikser kuchenny – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Poleć znajomemu Drukuj

Mikser ręczny czy stojący? Z misą czy bez? Jaki rodzaj tego ponadczasowego urządzenia kulinarnego wybrać i na jakie parametry zwracać uwagę, by zyskać urządzenie najbardziej funkcjonalne i dopasowane do najczęściej wykonywanych w kuchni prac? Przekonaj się, na jakie cechy mikserów kuchennych patrzeć i jakie dodatki wybierać. Poznaj najlepsze modele.

Trwałe mieszadła w mikserze kuchennym

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- o cechach miksera ręcznego i stacjonarnego,

- jaką mocą odznacza się wydajny mikser kuchenny,

- jakimi cechami powinien odznaczać się mikser kulinarny.

Mikser ręczny czy stacjonarny?

Mikser ręczny do ciasta naleśnikowegoMiksery kuchenne można podzielić z uwagi na budowę, co przy okazji wiąże się z ich przeznaczeniem. Wyróżniamy tutaj:

  • mikser ręczny – to urządzenie lekkie, poręczne i wygodne. Świetnie się nim manewruje podczas przyrządzania skomplikowanego dania z wykorzystaniem wielu różnych sprzętów kulinarnych. Ponieważ w komplecie nie znajduje się misa, sam zdecydujesz, w jakim naczyniu zmiksujesz produkty. Urządzenie możesz wykorzystać jako mikser do koktajli lub zupy. Najczęściej spotykane końcówki to trzepaczki i mieszadła. Przejrzyj miksery ręczne dostępne w naszej ofercie,
  • mikser stacjonarny  –  to inaczej mikser z misą. Jest znacznie większy i bardziej rozbudowany od ręcznego, a przez to mniej poręczny i mobilny. Wykorzystasz go podczas przyrządzania skomplikowanych i wieloskładnikowych potraw. Może osiągać wyższą moc i poradzi sobie ze zmiksowaniem produktów gęstszych i cięższych. Blisko mu do jeszcze bardziej funkcjonalnego robota kuchennego – sprawdź ich ofertę w naszym sklepie internetowym.

PORADA EKSPERTA

Wiele osób poszukuje najlepszego miksera do ciasta. Jeśli jest to ciasto naleśnikowe, biszkoptowe bądź stanowiące jedynie dodatek – np. w postaci kruszonki do sernika – wystarczającym urządzeniem będzie tańszy mikser ręczny. Do ciast skomplikowanych, o gęstej strukturze oraz wypiekanych w dużych blachach lepszy będzie mikser stojący.

Moc i dodatkowe funkcje miksera kulinarnego

Jednym z najważniejszych parametrów mikserów kulinarnych – tym, który bezpośrednio przekłada się na wydajność urządzenia – jest moc. Najprostsze urządzenia osiągają maksymalnie 200 W, te najbardziej wytrzymałe nawet 750 W – różnica jest znacząca. Parametr ów jest kluczowy, ponieważ im wyższa liczba, tym większa funkcjonalność.

Mikserem ręcznym o mocy 200 W, takim jak chociażby RAVEN EM001, wymieszasz lekkie składniki, zmiksujesz kilka mas czy ubijesz pianę do ciasta. Bardziej rozbudowany model Zelmer ZHM0861L o mocy dwukrotnie większej, bo 400 W, pozwoli Ci dodatkowo na rozdrabnianie owoców i siekanie warzyw, a także ucieranie ziemniaków.

Dzięki specjalnej nakładce skruszysz lód, dzięki czemu wykorzystasz urządzenie w lecie jako mikser do smoothie! Tu sprawdzi się zarówno mikser ręczny o niższej mocy – np. 250-watowy Hendi 250 224328 – jak i o wyższej: Hendi 500 224359 ma aż 400 W.

CZY WIESZ ŻE...

Wzrost mocy w mikserach kulinarnych zazwyczaj idzie w parze ze zwiększeniem liczby obrotów – inaczej poziomów szybkości, z jaką obracają się mieszadła. Warto wybrać model, który ma największą skalę, bo wtedy łatwiej dobrać prędkość do przygotowywanego dania i np. zapobiec rozchlapaniu.

Proponowane Towary:

Hendi 500 224359
Hendi 250 224328
Hendi 400 224397
Severin HM 3832
Morphy Richards Total Control 400505

Mikser kuchenny: do domu czy pracy?

Jeśli szukasz miksera kuchennego tylko do użytku domowego: do pieczenia ciast, robienia kremowych zup czy przygotowywania sosów i polew, sprawdź, czy został wyposażony w następujące funkcje:
  • turbo – to funkcja przyspieszenia. Szybki obroty wykonywane są przez krótki czas, byś uporał się z gęstszą lub twardszą masą,
  • wyrabiania ciasta – ciasto przygotujesz nawet najprostszym mikserem ręcznym, jednak tutaj dostaniesz w komplecie wyprofilowane mieszadło haczykowe,
  • kruszenia lodu – jeśli chcesz wykorzystywać urządzenie jako mikser do smoothie, a może nawet robić nim domowe desery mrożone.

Bardziej profesjonalny sprzęt wykorzystasz podczas przygotowywania uroczystości rodzinnych i wyprawiania przyjęć dla przyjaciół. Możesz także używać go w pracy. Taki mikser kulinarny ma funkcje:
  • podgrzewania składników – podgrzewanie jest możliwe dzięki płycie indukcyjnej, która obejmuje całe wnętrze misy,
  • tarcia ziemniaków – zaoszczędza Ci to czas, jaki musiałbyś poświęcić na samodzielne starcie ziemniaków do sernika czy zapiekanki,
  • blendowania – mikser stacjonarny pełni jednocześnie funkcję blendera,
  • rozdrabniania – dzięki niej poszatkujesz nawet twarde warzywa i orzechy,
  • ucierania – sprawdza się w mikserach do koktajli, soków, musów i sosów.

Koniecznie sprawdź, jakie modele wyróżniają użytkownicy – pomoże Ci to podjąć decyzję zakupową.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
0 0
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Jaki parowar wybrać? Najważniejsze parametry

Szukasz parowaru do swojej kuchni? Sprawdź, jak go wybrać!
Zobacz więcej   

Gotowanie na parze – sprawdź parowary polecane przez naszych klientów

Chcesz kupić parowar? Sprawdź, jakie modele polecają nasi klienci!
Zobacz więcej   

Jaki fotel gamingowy wybrać?

Przekonaj się, na co zwrócić uwagę, by wybrać odpowiedni fotel gamingowy i zwyciężać!
Zobacz więcej   

Znajdź nas